Raumabanen går mellom Dombås og Åndalsnes. I mektig natur drar vi fra høyfjell til fjord på 1:18 timer, på en av de flotteste togreisene i Norge.
Bakgrunn
Det var folk i Romsdal som tok initiativet. De ville i 1872 undersøke muligheten for en jernbane mellom Romsdalsfjorden og Gudbrandsdalen. Ålesund hev seg på og ville gjerne vurdere en forlengelse til egen by. Molde derimot, så for seg en linje til Oppdal. I 1908 tok Stortinget nasjonalt ansvar og vedtok Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes.
Stikkingen tok til neste sommer, men lite skjedde før Stortinget igjen gikk inn i premissene og vedtok at det skulle være en normalsporet jernbane av klasse 1. Største stigning skulle være på 20 promille. Det ble en krevende ingeniøroppgave. Resultatet ble Raumabanens kanskje mest spektakulære strekning.
Her er noen bilder fra banens øverste del, i Dovre kommune:
Banen ble så bygget bit for bit. Den høytidelige åpning fant sted seint i 1924. Den gang var det damplokomotiver, og det var først i 1958 at diesellokomotivene overtok. Slik er det fremdeles, for Raumabanen er ikke elektrifisert.
Strekningen er 114 kilometer og har en høydeforskjell på 655 meter. Der er fem tunneler underveis, og den lengste er Stavem vendetunnel på 1340 meter. Det siste innebærer at behovet for en høydereduksjon (eller -økning avhengig av hvilken vei toget kjører), krever en slyng over en relativt kort avstand.
Hele 106 broer krysses, den mest kjente broen er Kylling bro. Det er en steinhvelvbro med 77 meters lengde og 59 meter over dalbunnen under. Broen figurerer på mange bildeillustrasjoner fra Raumabanen. Ulempen er bare at man ser den ikke fra toget. Derimot kjører toget sakte over, og omgivelsene er spektakulære nok.
Europas vakreste jernbanestrekning?
Ja, det proklamerte Lonely Planet i 2012. Det kan godt være, men i Norge har den skarpe konkurrenter i både Flåmsbana og Ofotbanen.
Sandalsand tok Raumabanen fram og tilbake på samme dag. Dersom man treffer avgangene rett, går det bra. I dette tilfellet var utgangspunktet Dombås, hvilket gir en times opphold i Åndalsnes før returen, totalt fire timer for reisen.
Fra Dombås går den første delen av togreisen langs de øverste delene av Gudbrandsdalslågen fram til Lesjaskog stasjon. Deretter følger banen elva Rauma nord og ned Romsdalen til Åndalsnes. Togsettet er behagelig, reiseopplevelsen likeså, og panoramavinduene er omtrent så gode som de skal være. Det eneste aberet er at vinduene gir litt for markante reflekser for en kameralinse.
Der er flere stasjoner langs Raumabanen, og der har vært enda flere før om årene. I dag stopper toget på følgende stasjoner mellom Dombås og Åndalsnes: Lesja, Lesjaverk, og Bjorli. Bildeserien under er fra Lesja kommune.
Hvor finner vi de flotteste fotomotivene?
Vel, det kommer selvsagt an på øynene som ser. Strekningen i Dovre kommune er relativt kort før vi kommer inn i det brede dalføret som utgjør Lesja kommune. Her er det også en flott naturopplevelse, men det er kanskje ikke før vi kommer nedover elva Rauma, i kommunen med samme navn, at de mest storslåtte øyeblikkene oppstår.
Vi følger altså Rauma nedover mot endepunktet ved Åndalsnes. Hele togstrekningen følger i grunnen også bilveien E136 nedover, og uansett så passerer vi gårdsbruk, bruer, fossefall, og høye fjell. Faktisk glir Trollveggen stille forbi omtrent uten at vi merker det. Her burde nok personalet annonsert tydelig hva som var i ferd med å skje. Kylling bru ble derimot annonsert over høyttaleranlegget på toget. Bildet av den nedlagte Trollveggen stasjon tok jeg på et senere besøk, med bil.
Så kommer vi ned på flatene og glir inn på Åndalsnes stasjon. Her ligger Norsk Tindemuseum og Romsdalsgondolen og lokker. Men det gjør også mulighetene for en liten byvandring i tettstedet ved overgangen mellom Romsdalsfjorden og Isfjorden. I Åndalsnes står korresponderende busser og venter på bussterminalen rett ved stasjonsbygningen, for de som heller vil videre.
LES MER: Opplevelser i Åndalsnes
Bildene viser motiver fra Rauma kommune, altså nedre delene av Raumabanen.
Finn fram
Kartet under viser omtrentlig reiserute mellom Dombås og Åndalsnes. Akkurat dette Googlekartet er ikke veldig nøyaktig, så ta det med en klype salt.
Les mer
Det er SJ Nord som er operatør på Raumabanen. Den beste kilden for å finne informasjon om rutetider, og for å kjøpe billetter, er imidlertid Entur.
Om du ønsker å konsultere flere lenker, sjekk ut BaneNor; Wikipedia; og Lokalhistoriewiki.
Her på Sandalsand skal du få følgende leselenker for videre fordyping.