Tur langs Den gamle Jærbanen

Sist endret 06.07.2022 | Publisert 08.06.2021Rogaland, Skogsturer, Strand og vann, Togturer |

Anslått lesetid:

Den gamle Jærbanen mellom stasjonene Egersund og Hellvik er en henrivende vandre- og sykkeltur i flott natur. Turen følger den gamle traseen til Jærbanen som ble beholdt da ny trase ble stukket i forbindelse med omlegging til normalsporet skinnegang.

Bakgrunn

Det var i årene 1874-1878 at Jærbanen mellom Stavanger og Egersund ble bygget. Banen var imidlertid som mange av togstrekningene i Norge på den tiden, smalsporet (1067 mm). Den tyske okkupasjonsmakten fullførte under krigen den gamle drømmen om en sammenhengende Sørlandsbane, og de la om til normalsporet bredde (1435 mm). Denne banen stod ferdig i 1944.

Dette betydde at togene kunne holde høyere hastighet, og da måtte banens kurvatur jevnes ut. En nærmest helt ny trase i det berglendte landskapet mellom Hellvik og Egersund ble anlagt. Den gamle traseen ble liggende brakk i flere tiår, før kommunen fant ut at den kunne nyttes til noe fornuftig.

I 1997 begynte arbeidet med å rydde den gamle, smalsporete traseen. Noen justeringer ble gjort, slik at det som i dag er en gruslagt, kombinert sykkel- og gangvei, krysser den nye jernbanelinjen et par ganger.

Opplevelser

Turveien Den gamle Jærbanen går mellom to eksisterende jernbanestasjoner, slik at det er mulig å gå ene veien, og returnere med tog andre veien. En lengde på over 8 km innbyr til det. Turveien er helt eksemplarisk og veldig lett tilgjengelig. Der er enkelte sugende stigninger, og tilsvarende nedoverbakker, men i det store og hele er det greit å gå her.

Turen er riktig så idyllisk, der den svinger seg forbi små tjern, gjennom skogholt, gjennom en tunnel og en lang skjæring, under nakne berg med lyng hist og pist. Bading og fisking er det mulighet for flere steder. Utsikt over mot boliger og naust på Eigerøy har vi også store deler av turen.

Nær Egersundsiden er det en stor informasjonsplakat om et flykrasj under andre verdenskrig. To australske flygere omkom under angrep på Egersund havn. Nærmere Hellvik finner vi den idylliske nedlagte Maurholen stasjon, i dag til utleie for arrangementer og overnatting. Like ved er der en utsøkt steinmur av grovt tilhuggete steinblokker. Dagens jernbane går rett fram, mens vi krysser over, under og på siden. En god del rastebord er satt ut på de mange flotte utsiktspunktene.

Dette er en kjekk tur.

Bildegalleri

Her er bilder fra Den gamle Jærbanen, i rekkefølgen vi gikk den, fra Egersund til Hellvik – med stasjonsbilder fra Egersund etter returen med tog.

Finn fram

Kartet viser stasjonene Hellvik og Egersund som du kan ta toget mellom. Kjøp billett på Entur eller operatøren Go-Ahead. Parkeringsplassene for bilister i hver ende av merket turvei på ca. 8,4 km, er også avmerket. Lengden fra P-plass til P-plass er i henhold til skiltene som er satt opp på dem, noe kortere (7,4 km).

Jærbanen mellom Stavanger og Egersund har relativt hyppige avganger, men i helgene omtrent et tog i timen hver vei. Det går utmerket an å ta toget fra type Stavanger og Sandnes på Nord-Jæren, gå turen og returnere fra enten Hellvik eller Egersund. Vi hadde bil og parkerte på Egersundsiden for så å ta toget tilbake.

Man bør beregne opp mot 3 timer på vandringen langs Den gamle Jærbanen, inklusive en eller flere gode pauser for trivselens skyld. Togturen tilbake tar bare 5 minutter.

Gjør mer ut av turen til Egersund

Gjør som oss, ta en helg i Egersund. Vi dro fra Stavanger på lørdagen og gikk rett på vandringen som er beskrevet over. Deretter kjørte vi inn i sentrum og sjekket inn på aldeles utmerkede Grand Hotel. Service og frokost var strålende, ventilasjon på rommet var fraværende. En herlig middag inntok vi på populære Lille India før vi vandret rundt i Egersunds trivelige smågater.

Neste dag tok vi oss opp på fjelltoppen med mast, like over sentrum. Varberg heter den. Fantastisk utsikt i alle retninger, og en bratt stigning opp. Dernest tok vi over til Eigerøy og vandret deler av turområdet på Auglend, inklusive koselige Vandringshavn og knausene utenfor.

Ønsker du flere forslag til opplevelser i Eigersund kommune? Sjekk lenken nedenfor.

Les mer

Eigersund kommune leier ut Maurholen stasjon til fest og overnatting, men ikke «bråkete eller sjenerende arrangementer». Les også hva kommunen skriver om selve turveien.

Sandalsand har flere artikler fra:

I Rogaland er det mulig å leie dresin på en annen nedlagt togstrekning, nemlig Ålgårdbanen. Les om den ferden. Sør for fylkesgrensen er tilsvarende framkomstmulighet tilgjengelig på Flekkefjordbanen.

Det er godt mulig å forlenge turen nordover fra Hellvik til for eksempel Ogna, over den Vestlandske Hovedvei. Det er forresten her det årlige Nordsjørittet på sykkel går.