Rogaland arboret i Sandnes er et yndet utfartsområde for lokalbefolkningen og et selvfølgelig reisemål for tilreisende til regionen. Det er ikke mange steder man vil kunne se 1400 forskjellige slag trær og busker.
Bakgrunn
Som så mye annet skulle det en ildsjel til. Han het i dette tilfellet Bjørn A. Stangebye. I 1972 kom initiativet til å etablere en systematisk samling av trær og busker, etter en stor skogbrann i Melsheia. Det ble etablert en stiftelse med offentlig medvirkning, og Rogaland Arboret begynte møysommelig å bygge opp sin samling.
I dag, mange år etter, kan vi nyte godt av fruktene (selv om det ikke er frukttrær vi snakker om). Mye av samlingen kommer fra Norge, men det aller meste fra andre himmelstrøk. Her har det nok vært en del prøving og feiling underveis. Arboretet opplyser på sine grundige nettsider at de største samlingene er av rogn og asal, barlind, lønn, syrin og rododendron.
Stiftelsen skriver om seg selv at dets viktigste oppgave er å drifte en omfattende plantesamling som ressurs for rekreasjon, undervisning, forskning og formidling. Arboretet er også en genbank for en av våre største felles formuer: plantenes arvestoff.
Opplevelser
Den kanskje meste kjente, og klart mest spektakulære opplevelsen, er Rododendrondalen. Her går mann av huse i mai for å få med seg blomstringen.
Men ellers finner man både tjern, benker, parkbenker, border og turveier på kryss og tvers i det 700 mål store landskapet. Vi kan også få litt å bite i på en kafeteria inne på området, like over tjernet med det ikke helt flatterende navnet Skittjørn.
Rogaland Arboret kan besøkes året rundt. Mine bilder på denne siden er fra mai og november.
Arboretet er kategorisert som en skogstur, det ligger litt i navnet. På den annen side er det ikke inne i skogen som sådan man vandrer, det er et nokså åpent landskap. Følgelig karakteriseres nok Arboretet vel så mye av å være en park.
Klikk på bildene under for å se dem i full størrelse.
Finn fram
Den vanligste adkomstveien er å svinge av fra E39 ved Bråsteinsvatnet (skiltet) og følge fylkesvei 333 til man kommer til den store parkeringsplassen. Dersom man kommer nordfra Sviland er det samme fylkesvei. Det er jo også mulig å legge inn en tur nedom Arboretet på vandringene i Melsheia, skogsområdet like i nordkant.
Kartet viser parkeringsplassen, kafeen og en inntegnet rute. Dette er nok den lengste, og mange vil føle det er tilstrekkelig og endatil ønskelig å velge kortere ruter. Da kommer man også mer inn blant busker og trær.
Les mer
Flere artikler på Sandalsand:
- Skogsturer (alle artikler)
- Skogsturer året rundt i Melsheia
- Sandnes (alle artikler)