Kleppelunden gir en herlig turopplevelse i naturskjønne omgivelser like i utkanten av Klepp sentrum. Her får vi utsikt til gagns, men ikke minst får vi en nydelig parkopplevelse helt fra starten av.
Bakgrunn
«Loen» er et sterkt argument for Klepp til å slutte seg til den meget eksklusive klubben av byer på Jæren. Den hittil eneste byen på Jæren, Bryne, har Fritz Røed-parken midt i sentrum. Den parken er en utsøkt urban fottur, på linje med de som presenteres i en rekke artikler på Sandalsand. I Sør-Rogaland finner vi tilsvarende rundt Mosvatnet i Stavanger, men særlig i Sandvedparken og oppover Storåna i Sandnes. Se alle andre.
Kleppelunden (Kleppeloen eller bare Loen) er en tilsvarende utsøkt fornøyelse, for denne førstegangsbesøkende og helt sikkert for de som bor her også. Jeg er nemlig over av meg av begeistring etter dagens nydelige tur.
Nok om det, la oss ta for oss hva dette er for noe.
Vi er noen hundre meter fra Kleppekrossen, sånn omtrent midt på flate Jæren. Selve lunden er et parkområde med varierende vegetasjon, bekker, parkbenker og -bord, og en skulptur. Høye trær lager nydelige skygger og store plener er utmerket for piknik og andre urbane sysler.
Høydemessig går turveien slakt nedover fra 40 til 20 meter over havet, og deretter bratt opp til 60, før den igjen går den til utgangspunktet. Om du går fort, kjenner du det. Om du er universelt utformet, går det også helt fint å ta turløypen. Den er en bred og gruset gangvei. Noen variasjoner er der inne i Lunden, men om du vil gå hele lysløypen som er inntegnet på kartet nederst vil du gå 3 km til sammen.
Opplevelser gjennom parken
Når vi har gått nedover mot Lunden og har passert de to motivene som er gjengitt på bildene over, kommer vi etter få minutter ned til en stor utendørsscene. Her er der et veiskille. Bak scenen og opp bakken mot venstre går man opp til Kleppevarden. To stier fører mot høyre og jeg valgte den øverste av dem. Begge fører ned mot neste milepæl.
Her ligger det nemlig en trimpark. Tilsvarende finner vi også i Sandvedparken i Sandnes. En rekke trimapparater er satt ut og et stort informasjonsskilt viser hvordan de skal brukes. Om man har, eller rettere sagt prioriterer å ta seg litt god tid, bør de prøves ut.
Turveien fortsetter rundt en stor gressplen, sannsynligvis et glimrende sted for piknik. Vi er nå kommet nederst i parken. Herfra fortsetter turveien over i ganske andre omgivelser. Vi skal nemlig vandre inn i det jærske kulturlandskap og etter hvert få en storslått utsikt.
Det er nå stigningen begynner, dels gjennom et par skogholt og dels i åpent lende fram mot Hålandsfjellet. Turveien bringer oss rundt Håland gård som kneiser stolt oppe på høyden på høyre hånd, med store jorder rundt seg. I det siste skogholtet bør du kikke bortom den litt forseggjorte grillhytta som er satt opp, med fin utsikt mot sør. Her har det vært stor aktivitet med ulike skoglige konstruksjonsteknikker.
Utsikten fra Hålandsfjellet
På Hålandsfjellet finner vi en flott rasteplass med steinbenker og -bord, og en kikkert. Herfra er det storslått utsikt mot vest, mot Orrevatnet og havet utenfor. Turveien gjør en sving, se kartet nederst, og vi vandrer nå tilbake i retning parkeringsplassen. Herfra er utsikten mot Verdalen i nord aldeles uimotståelig.
Når vi vi kommer et stykke fram møter vi bilveien. Turopplevelsen blir plutselig ikke like spennende lenger.
Lengst nede, like før parkeringsplassen, passerer vi en BMX-bane som kan gi litt underholdning. Ellers har vi her også valget med å gå rett ned til parkeringsplassen eller å gå omveien ned i parken igjen.
Praktisk
Starten på turen inn i Kleppelunden går omtrent fra der Jærens eneste tunnel har sin nordlige ende, altså noen hundre meter fra Kleppekrossen. Likevel, med den utbyggingen som skjer nær Klepp sentrum vil dette fort bli en del av den nye Jærbyen.
Om du kommer med bil, svinger du mot vest i rundkjøringen med «Fuglen» mot Verdalen og Sola, og du vil etter et par hundre meter se skiltet til den store parkeringsplassen. De innfødte har andre innfartsårer, når de kommer til fots.
Etter parkeringen går du til høyre for bondegården, og i stiskillet etter hundre meter kan du velge begge veier. Jeg valgte den til venstre, forbi et informasjonsskilt som ikke hadde noen informasjon av verdi. (Det er synd det ikke finnes et kart og annen informasjon om opplevelsene oppslått underveis.)
Ellers er det å følge lysløypen med de ekstra anvisninger som følger av teksten over.
Rundturen er som beskrevet på ca. 3 km, men du kan jo alltids begrense deg til den adskillig kortere parkturen. Ellers er det også flere variasjoner som kan legges inn, bare ikke gå over dyrket mark. 30-60 minutter er et anslag på tid, avhengig av om du ønsker å drøse underveis, ta bilder – eller bare rase i vei. Er du «byas» og har med deg kurv, er det en helt annen sak. Gå da ned til trimparken, finn deg en plett på plenen, og lev livet.
Her er mange flere bilder. Klikk for å se dem i større format og bla mellom dem.