Geilojordet – et bygdetun

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 22.06.2023Buskerud, Gårdstun, Museer |

Anslått lesetid:

Geilojordet er et kompakt og trivelig tun som framstår som en oase midt i trafikken. Det er også derfor tunet ble opprettet i 1990. Her finner vi ni bygninger fra 1700- og 1800-tallet.

Hva finner vi konkret?

Geilojordet var opprinnelig en slåttemark, senere husmannsplass under gården Geilo. Sistnevnte kan trekke sine aner tilbake til middelalderen. Fra 1924 til 1984 var Geilojordet en egen gård som kommunen deretter fikk overta.

Her har de beholdt to-tre opprinnelige bygninger og tilført nye fra distriktet. De er fra 1700-tallet til inn på 1900-tallet. Bygningene ligger som perler på en snor mot sør, vendt oppover en svak skråning. De hadde ulike bruksområder, alt fra loft, stolpehus, fjøs, låve og stuer.

Om sommeren (skoleferien) er det aktiviteter her. Geitekillinger og høner er alltid kjekt å treffe på, en skål rømmegrøt fra kafeen kan sikkert også smake for de fleste – eller annet spiselig. I låven pleier det å være utstillinger, de andre bygningene står også åpne, og på tunet framføres teater.

Ulikt litt for mange gårdstun rundt om, har de oppslagstavler med foto og tegninger av bygningene, med navn og korte historieforklaringer. Dette fortjener de en stor honnør for, for dette beriker jo besøksopplevelsen vesentlig.

Her er noen bilder fra Geilojordet. Utenfor tunet legger man forresten fort merke til den store sparken borte ved veien. Den var tidligere del i konkurransen mellom flere steder om å lage verdens største spark.

Finn fram (kart)

Vi finner Geilojordet ved en parkeringsplass veldig sentralt på Geilo. Krysset mellom Rv7 og Fv40 ligger rett oppe i bakken og dessuten finner vi togstasjonen noe lengre opp.

Les mer

Finn praktisk informasjon om Geilojordet på nettsiden Geilo. Den nettsiden er ellers glimrende til å finne ut hva man kan gjøre i Geilo – og da særlig det som går på fjell- og vannaktiviteter. Tunet har en vennegruppe med side på Facebook. Den vitner om stort engasjement.

Sandalsand har flere artikler fra Hol kommune og Buskerud fylke. Til dette med verdens største sparkstøtting, les artikkelen fra Tynset.