Biltur ned Hallingdal og Sigdal

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 10.06.2022Bilturer, Buskerud | , , , , , ,

Anslått lesetid:

Vi skal på biltur ned Hallingdal og Sigdal, og starter i nord. Halvveis ned Hallingdal tar vi over fjellet til kunstnerdalen Sigdal og krysser over Norefjell til Krøderen. Dette er en tur i natur og kultur i skjønn forening.

Bilturen i et overblikk

Vår biltur ned Hallingdal og Sigdal starter på Geilo i Hol kommune, lengst nordvest mot Hardangervidda. Vi følger riksvei 7 nedover Hallingdal gjennom kommunene Ål, Gol og Nesbyen. Sør i sistnevnte kommune, ved Bromma, svinger vi opp en fjellvei (Fv287) og over til Eggedal i Sigdal kommune, via en liten flik av Flå kommune. Vi kjører ikke den dalen eller kommunen til endes, men tar nok en fjellovergang. Privatveien fører oss forbi de omfattende skisportanleggene og hytteområdene på Norefjell, før vi kommer over i Krødsherad kommune og søndre delen av den lange innsjøen Krøderen. Turen slutter ved Krøderen stasjon og det som kalles Norges lengste museum, Krøderbanen.

Slike bilturer gjør at man må gjøre noen prioriteringer, dvs. å velge bort noen attraksjoner til fordel for andre. Men slik er det bare.

Her skal du få et kart. Det viser steder som omtales i denne artikkelen, eller som vi bare farer forbi. Andre attraksjoner utenfor ruten er også tatt med, for å vise hva som finnes av alternativer i området. Kommunegrensene er markert på kartet. Google beregner inntegnet kjørerute fra Geilo til Krøderen til 157 km, og det er ikke langt. Ettersom det handler om å utforske attraksjonene, må vi nevne at Sandalsand brukte så mye som 7,5 timer. Når du leser videre, vil du skjønne hvorfor.


Hol kommune

Hol er en kommune som ligger i Hallingdal helt vest i Buskerud fylke. Administrasjonssenteret ligger i tettstedet Hol. De fleste av de 4500 holingene bor i tettstedene Hol og Geilo, samt stedene Hovet, Ustaoset og Haugastøl. Hol er en typisk fjellkommune der 91 % av arealet ligger over 900 moh. Kommunen grenser i nord til Lærdal, i nord og øst til Ål, i sør til Nore og Uvdal, og i vest til Eidfjord, Ulvik og Aurland.

Vi starter altså på vintersportsstedet Geilo og drar nedover dalen i østlig retning. Andre veien, mot vest, fortsetter Rv7 over Hardangervidda på Nasjonal turistveg til Eidfjord i Hardanger og videre til Bergen. Også Bergensbanen passerer gjennom kommunen, så vel som de andre kommunene i Hallingdal.

LES MER: Nasjonal turistveg Hardangervidda

Attraksjoner i Hol kommune

Ettersom Sandalsand aldri har oppsøkt Geilo som ledd i vinterlige aktiviteter, har ikke tettstedet gitt noen særlig positive inntrykk. Det er og blir et sted man kommer til med tog eller bil for å drive vinteridrett.

Vi må imidlertid nevne at Geilo har et bygdetun, Geilojordet, midt i sentrum. Videre finner vi et overnattingssted som kommer til å bli inkludert i neste artikkel om særpregete overnattingssteder i Norge. Det heter Dr. Holms hotell.

LES MER: Geilojordet

Dermed blir det å svinge rattet i østlig retning. På det lille stedet Hagafoss, ikke mer enn et veikryss i grunnen, finner vi Hol kirke. Det er en langkirke fra 1924, men det er ikke noe særlig med den. Like ved ligger det et lite friluftsmuseum, Hol bygdemuseum. Det består av bygninger fra ulike steder i Hol kommune, de fleste fra 1700- og 1800-tallet. Medregnet støl og husmannsplass er det til sammen 17 gamle bygninger. Sandalsand var dessverre ikke observant nok og passerte stedet uten å ta det nærmere i øyesyn.

Flere attraksjoner i Hol

Her i veikrysset går Fv50 noen kilometer nord til det lille tettstedet Hol, hvor kommuneadministrasjonen holder hus og hvor vi finner Hol gamle kirke. Den ble opprinnelig bygget i 1200, men er bygget om i flere omganger. Det stavbygde sakristiet øst for koret skal være den eldste delen av kirken. Det er ikke en stavkirke, men en stavkirke skal vi passere litt senere på bilturen. Fv50 går videre til Aurland i Vestland fylke, på en av de mange fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet.

LES MER: Fjelloverganger på Vestlandet

Med fare for å gjøre Hagafoss til verdens navle, for det er veikrysset definitivt ikke, her er en liten faktaopplysning til glede for geografi-nerdene. Like nedenfor Hagafoss møtes to elver, Usta og Holselva. Herfra renner de sammen som Hallingdalselva helt til innsjøen Krøderen (og videre til Drammenselva).


Ål kommune

På vår biltur ned Hallingdal og Sigdal er vi kommet til Ål. Ål er den kommunen i Hallingdal som strekker seg lengst mot nord. Den grenser i nord til Lærdal og Hemsedal, i øst til Gol og Nesbyen, i sør til Nore og Uvdal, og i vest til Hol. Ål har ca. 4600 innbyggere, ålinger som de kalles. I likhet med de andre kommunene i nabolaget handler det om store fjellområder og en bosetting som konsentrerer seg om dalføret.

Fra Geilo til Hagafoss var det 11 km, mens turen videre ned til Ål sentrum er på 15 km.

Attraksjoner i Ål kommune

Utenfor allfarvei, og som en avviker på denne ferden langs Rv7 ligger fjellbygda Leveld. Her drives det et aktivt jordbruk og det ligger tun på rekke i dalsiden. Beitemarkene er sammenhengende fra bygda og opp til heimstølene. Leveld er valgt ut som et av få nasjonale kulturlandskap i jordbruket i Norge.

LES MER: Kulturlandskap i jordbruket

I selve Hallingdal skal vi imidlertid gjøre et par stopp i kommunesenteret, som også heter Ål. Sentrum i seg selv er faktisk det mest interessante i hele dalen, og har til overmål flere eksemplarer av moderne kunstverk i det offentlige rom å by på.

Vi starter imidlertid med et stopp ganske høyt i nordskråningen over sentrum, på Ål bygdemuseum. Det er et friluftsmuseum som startet med en samling gamle hus fra gården Leksvoll. Senere er flere hus satt opp i bakkene ovenfor gårdstunet, og det er riktig så idyllisk.

LES MER: Ål bygdamuseum

Flere attraksjoner i Ål

Nede i sentrum må alle som er interessert i kunst ta peiling på Ål kulturhus og gå inn i biblioteket. Det er ikke boksamlingen som frister, men be om å få låst opp døren til utstillingen i underetasjen av rosemalingskunst. Her finner vi gjenstander, men ikke minst instruktive forklaringer på utviklingen av rosemaling og særlig hallingrosa.

LES MER: Hallingrosa – en kunstutstilling i Ål

Gå opp trappen igjen og be om å få komme inn i Rolf Nesch-museet. «Verdas største, permanente, offentlege utstilling av kunsten til Nesch» viser et stort utvalg av den tysk-norske kunstnerens grafikk.

LES MER: Rolf Nesch-museet i Ål

Vi skal videre nedover Hallingdal, og til dalens stavkirke, Torpo stavkirke. På Torpo mellom Gol og Geilo står Hallingdals eldste bygning og eneste stavkirke. Det er mye middelalder over den, utenpå så vel som inni. Ikke desto mindre framstår stavkirken som en litt underlig og ikke minst ribbet konstruksjon. Kirken ligger ikke inntil hovedveien, men parallelt. Følg skiltingen og sats på at du kommer i åpningstiden. Det er verdt det.

LES MER: Torpo stavkirke

Sandalsand hadde vært i stavkirken og dro denne gang bare forbi. Flere opplevelser i Ål har ikke vært mulig å identifisere, så vi drar videre på vår biltur ned Hallingdal og Sigdal.


Gol kommune

Vi kommer nå på biltur ned Hallingdal og Sigdal til Gol, nok en kommune i Hallingdal. Den grenser mot Nesbyen i sør, Ål i vest og Hemsedal i nordvest, og til Innlandet-kommunene Nord-Aurdal i nord og Sør-Aurdal i øst. Administrasjonssenteret heter også Gol. Det bor ca. 4700 golinger i kommunen.

Mellom Ål sentrum og Gol sentrum er det ca. 25 km. Fra Gol sentrum kan vi svinge av på Rv52 mot Hemsedal. Der kan vi ta over til Fagernes i Valdres på Panoramaveien mellom Valdres og Hemsedal.

Attraksjoner i Gol

I likhet med kommunesentrene i nabokommunene, med et visst unntak av Ål, er det ikke så mye å se og oppleve i Gol sentrum. Det må i så fall være om vinteren.

Derimot bør veifarende prioritere å ta turen opp i høyden til Gol bygdemuseum. Friluftsmuseet ligger på en av de eldste gårdene i Gol. Det er et flott turmål og tunet kan besøkes når som helst. Dersom du vil inn i bygningene må du kjenne besøkelsestidene, og det gjorde ikke Sandalsand. Derimot var opplevelsen fin, og utsikten over dalen upåklagelig.

LES MER: Gol bygdemuseum

Gordarike og kopien av Gol stavkirke. Førstnevnte er et opplevelses- og aktivitetssted i form av en middelalderpark. Dessverre holder den stengt. Sandalsand unngikk skiltene og fikk tatt noen nærbilder av den kopien av Gol stavkirke som du vil se under. Kopien stod ferdig i 1995. Som vi vet står originalen på Norsk folkemuseum på Bygdøy.

LES MER: Gol stavkirke (originalen)


Nesbyen kommune

Etter Gol bikker både dal og elv sørover og vi kommer snart inn i en ny kommune. Nesbyen het tidligere Nes, men overtok navnet til kommunesenteret Nesbyen i forbindelse med regionreformen. Det er like greit.

Nesbyen kommune finner vi i Hallingdal vest i Buskerud fylke. Den grenser i nord mot Gol, i øst til Sør-Aurdal, i sørøst til Flå, i sørvest til Nore og Uvdal, og i vest til Ål. Administrasjonssenteret er tettstedet Nesbyen. Samlet har kommunen en befolkning på 3300 nesninger.

Mellom kommunesentrene Gol og Nesbyen er det omtrent 20 km.

Attraksjoner i Nesbyen

Sandalsand har sant å si ikke klart å identifisere særlig mange attraksjoner av stor eller mindre stor karakter i kommunen. Nesbyen sentrum er kjent for sine temperatur-rekorder, men de kan man ikke oppsøke. Derimot har kommunesenteret et friluftsmuseum. Det må vi se nærmere på. Sentrum ellers synes funksjonelt, men innbyr ikke til opplevelser av noe slag.

Museet heter ganske enkelt Hallingdal museum Nesbyen. Faktisk er det mer enn et friluftsmuseum, som de andre bygdetunene, for det inneholder også et museumsbygg med utstillinger. Museet skriver at det på «museumsområdet ved de maleriske fossene i Rukkedøla, finnes det 30 antikvariske bygninger og ca. 30 000 gjenstander fra hele regionen». For Sandalsand ble det å vandre opp blant bygningene i friluftsmuseet uten å få innblikk i gjenstandene. Det ga også en god opplevelse, bare for å si det.

LES MER: Hallingdal museum på Nesbyen

Fra Nesbyen sentrum er det mulig å ta en 32 km lang vei over fjellet til Nore og Uvdal kommune og den kjente naturparken Langedrag. Den er det jo veldig spennende å oppsøke, særlig for barnefamilier.


Flå kommune

Flå kommune er den sydligste av kommunene i Hallingdal. De nesten 1100 hallingene kan krysse kommunegrenser til Sør-Aurdal, Ringerike, Krødsherad, Sigdal, Nore og Uvdal, og til Nesbyen – om de ønsker. Kommunesenteret heter også Flå. Kommunen har et bjørnehode i våpenet, og her finner vi Bjørneparken. Naturområdet Vassfaret var tidligere kjent som et bjørnehabitat.

Attraksjoner i Flå

Sandalsand hadde før denne planlagte bilturen store vansker med å identifisere spennende turmål i Flå kommune. Det var en medvirkende årsak til at bilturen ble lagt over i Sigdal kommune mot vest, heller enn å følge Hallingdalselva og Rv7 sørover.

Andre vil likevel prioritere annerledes, enten for å komme kjapt gjennom Hallingdal, eller å oppsøke den virkelig store attraksjonen i Flå, nemlig Bjørneparken like ved Flå sentrum. Bjørneparken er en park med villdyr fra Norge og andre land, og med et stort tilbud av aktiviteter. Parken framstår som en av landets fremste temaparker.

Den bilturen vi er på, tar imidlertid av fra Hallingdal før vi kommer til Flå og Bjørneparken. Det gjør vi ca. 11 km sør for Nesbyen sentrum. Ved Bromma tar vi nemlig av fra Rv7 og fortsetter på Fv287 over Haglebu. Et stykke inn i fjellområdet passerer vi gjennom en bit av Flå kommune, som du vil se på bildene under, før vi kommer inn i Sigdal kommune.

 

Til trøst for de som gjerne vil ha en opplevelse fra Flå, tar vi med et berømt maleri.

De ensomme gamle (Husandakt) (Adolph Tidemand, 1849). Nasjonalmuseet. Lisens: Fri bruk (Creative Commons – Attribution CC-BY) Nasjonalmuseet skriver at modellene i maleriet er lensmannsenken Anna Gulsvig og plassmannen Rasmus Johnsen Kårmoviken, som til bildet har lånt klærne etter hennes avdøde mann. Interiøret er hentet fra Gulsvikstua fra Flå i Hallingdal, mens gjenstandene og noen detaljer fra rommet er satt sammen av noen av Tidemands andre studier.

Sigdal kommune

Sigdal kommune finner vi vest i Buskerud fylke, omkranset av et stort antall kommuner. Flå, Krødsherad, Modum, Øvre Eiker, Flesberg, Rollag, og Nore og Uvdal. Befolkningen består av nærmere 3500 sigdølinger, og mange av dem bor på eller nær kommunesenteret Prestfoss. Andre mindre tettsteder er Nerstad og Eggedal. Landskapet er preget av høyfjell, daler og skog. Mye skog. Fjelltoppen Andersnatten ligger i Sigdal. Det gjør også flere kunstnerhjem, og kommunen ynder å kalle seg kunstnerdalen. Vi er omtrent i det siste distriktet på vår biltur ned Hallingdal og Sigdal.

Attraksjoner i Sigdal

Det er et av kunstnerhjemmene vi skal oppsøke, nemlig Hagan. Før det har vi kommet over fjellet fra Hallingdal. Vi har da passert hyttefeltene ved Hagledal og kommet ned i Eggedal. Her finner vi to steder som er verdt å stoppe ved.

Det ene er Hagan. Det var hjemmet til maleren og forfatteren Christian Skredsvig (1854-1924). Dette er et fabelaktig sted, med et strålende galleri og eksemplarisk omvisning. Dersom du ikke vet hvem Skredsvig var, kikk på bildene og få umiddelbar gjenkjennelse. Nyt også utsikten over dalen, her høyt oppe i lia. Fra Bromma til Hagan var det drøye 40 km å kjøre.

LES MER: Christian Skredsvigs kunstnerhjem på Hagan

Ungdomsfest i Eggedal (Chr. Skredsvig, 1895). Nasjonalmuseet. Lisens: Fri bruk (Creative Commons – Attribution CC-BY)

Like sør for Hagan ligger Eggedal mølle. Denne mølla malte den første sekken med korn i 1912 og var i drift fram til 1965. Det var ikke annonsert aktivitet ved mølla da Sandalsand kom forbi, så dette reisemålet måtte droppes.

Flere attraksjoner i Sigdal

Sigdal har også andre kulturminner, men vi skal en annen vei. La de bli nevnt like fullt.

Lauvlia: Ved vannet Soneren i Sigdal ligger hjemmet Inga og Theodor Kittelsen bygget i 1899. Huset er preget av Th. Kittelsens egne utskjæringer og dekor.

Sigdal museum er et frilufts- og kulturarvmuseum som ble stiftet i 1940. Det gir et godt bilde av byggestil og tradisjoner fra distriktet. Åpent i skoleferien.

 


Krødsherad kommune

Krødsherad kommune ligger i Buskerud fylke. Den er en av to kommuner med -herad i egennavnet. Det blir litt smør på flesk, all den tid herad betyr kommune. Men, tradisjon trumfer det meste, og tradisjoner er de sterke på, kryllingene. De er det 2200 av, i det minste er det folketallet i Krødsherad. Kommunesenteret ligger ved Noresund, steder som omtrent deler den langstrakte innsjøen Krøderen i to. Mange vil kjenne kommunen som et skisport-eldorado (Norefjell), andre som et sted for veterantog-entusiaster (Krøderbanen).

Attraksjoner i Krødsherad

Kommunen er jo en attraksjon i seg selv, særlig når man kommer over Norefjell og kjører langs innsjøen. Slik som denne biltur ned Hallingdal og Sigdal legger opp til. Norefjell er et gammelt skisporteldorado som faktisk vare arena for alpinkonkurransene under de olympiske vinterleker i Oslo, i 1952. Fjellområdet har bare fortsatt å utvikle seg, med et vell av hyttefelt, bakker og utvikling.

Merk at veien over Norefjell er en privat bomvei (automatisert). Gjør et stopp når du bikker over toppen og nyt utsikten over Krøderen, det langstrakte vannet som har gitt navn til kommunen, og som deles med Flå kommune i nord. Kommunesenteret i Noresund er det ikke så mye å si om, men der er større grunn til å stoppe opp lengre sør.

Ikke langt fra Noresund finner vi eventyrhuset Villa Fridheim, et av Norges største og best bevarte hus i sveitserstil. Dagen var blitt lang og jeg så ikke syn på å oppsøke en avstengt villa på andre siden av innsjøen. Dermed ble det til at ferden fortsatte på østsiden av Krøderen og fram til det lille tettstedet med samme navn. Før det burde jeg ha stoppet ved Den gamle mester. Det er et gammelt eiketre som dikterpresten Jørgen Moe skrev diktet med dette navn til. Første vers lyder:

Der stander en Eg paa Prestens Jord, hans Øie til daglig Mærke; den løfter sig opp over Dal og Fjord og strækker Grenene stærke. Den bærer på flere hundrede Aar, men frodig den løves Vaar for Vaar, hver rindende Morgenlue kun mer ærverdig at skue.

(Jørgen Moe, 1855)

Flere attraksjoner i Krødsherad

Ved tettstedet Krøderen finner vi endepunktet for Krøderbanen. Et veterantog med damplokomotiv og historiske vogner trafikkerer museumsjernbanen mellom Vikersund i sør og Krøderen. Sandalsand var på denne bilturen heldig og dumpet opp i en prøvekjøring før sesongåpningen. Det ga mersmak.

LES MER: Spesielle togstrekninger i Norge

Med et par fotostopp innlagt kjørte Sandalsand i realiteten nonstop fra Hagan i Sigdal til Krøderen stasjon. Distansen er omtrent 41 km.


Les mer

Vi lar det være slutten av denne biltur ned Hallingdal og Sigdal. Av eksterne sider om Hallingdal skal du få lenker til Store norske leksikon og Wikipedia. Følg lenker derfra til andre deler av regionen som er omtalt i artikkelen.

Her på Sandalsand vil du finne flere artikler fra kommunene Flå, Gol, Hol, Krødsherad, Nesbyen, Sigdal og Ål. Som nevnt er vi i Buskerud fylke.

Denne nettsiden har opplevelser fra en lang rekke andre bilturer landet over. Den omtalte bilturen ned Hallingdal og Sigdal som du nå har lest, fulgte dagen etter en biltur opp Numedal. Deretter fulgte bilturer på Ringerike og der omkring.

Pin It on Pinterest

Share This