Gol bygdemuseum

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 05.07.2023Buskerud, Gårdstun, Museer |

Anslått lesetid:

Gol bygdemuseum ligger i dalsiden over bygdesenteret og viser fram eldre bygninger som dels har stått her svært lenge, og dels er flyttet hit fra andre deler av kommunen.

Bakgrunn

Det var i 1958 at den siste bonden på Skaga gård overdro gården til den folkehøgskolen som ble bygget opp nede i bakken. Bygningene i det gamle tunet ble omgjort til museum, og det er det vi i dag kan oppsøke.

Skaga gård er en av de eldste i Gol. Den ble delt i to i 1771 og tunet tilhørte den søndre av gårdene. De eldste bygningene stammer fra slutten av 1600-tallet (øvre del av loftet), men de fleste er fra tidlig på 1800-tallet. De sju opprinnelige bygningene som inngår i Gol bygdemuseum, omfattet en stue, et loft, et stolpehus, en låve, staller med trev, eldhus og vedbod. Ved overdragelsen fulgte også innbo og gjenstander med.

Stuen, en typisk bolig i Hallingdalen, står slik den stod da den siste bonden bodde her. Den inneholder selve stuen eller oppholdsrommet, et sovekammers, ei kove (lite værelse) og to hemser.

Over årene har museet også flyttet fem bygninger inn på området: Vi finner en badstue fra Trondsgard, et kvernhus fra Brennhovd, en stølsbu med fjøs fra Turhusvollen på Habbeset, og det som museet kaller en fôrlu, dvs. forløe, fra Sjauset. Dessuten står det en gammel grendeskole fra Grønlio. Disse bygningene står litt utenfor det opprinnelige tunet.

Opplevelser

Sandalsand kom hit på vårparten, før sommersesongen og åpne bygninger lokker de fleste tilreisende. Gol bygdemuseum var interessant å vandre rundt i, men det gjør seg alltid bedre å kunne komme inn i bygningene. Bildene her på siden viser kun et stjålent blikk inn gjennom et vindu. I ettertid savner jeg også et kart over bygningene, og forklaring til hver av dem.

Finn fram (kart)

Gol bygdemuseum ligger i bakkene nordvest av Gol sentrum, ovenfor Hallingdal folkehøgskole og nær Skaga ridesenter. Der finner vi et mindre antall biloppstillingsplasser, men ikke færre enn at det sikkert går greit de fleste dagene. Fra sentrum av Gol tar det en halvtime å gå opp bakkene.

Les mer

Gol bygdemuseum inngår i Hallingdal museum, en avdeling av Buskerudmuseet. Bygdemuseet har en nettside. De har fotografert alle bygningene på tunet og presenterer dem på DigitaltMuseum. Museet skriver at husene er åpne for omvisning i sommersesongen (juli og halve august), og ellers for grupper etter avtale. Vi kan legge til at tunet ikke er avsperret, og at det er fritt fram å vandre mellom bygningene, året rundt.

Sandalsand har flere artikler fra Gol kommune og Buskerud fylke. Sjekk også ut andre bygdetun og -museer i Norge på oppslagene om Gårdstun og Museer.