Rolf Nesch-museet i Ål

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 28.06.2023Buskerud, Kunst, Museer |

Anslått lesetid:

Rolf Nesch-museet er et spesialmuseum viet én kunstner, hans virke og hans tilknytning til Ål kommune i Hallingdal. Vi finner det på kulturhuset i Ål.

Om kunstneren Rolf Nesch

Rolf Nesch var en tysk-norsk kunstner født 7. januar 1893 i Tyskland og døde 23. juli 1975 i Oslo, Norge. Han regnes som en av Norges fremste eksponenter innenfor modernistisk kunst.

Nesch utdannet seg først som maler og grafiker. Han studerte kunst i både Tyskland og Norge, og fikk innflytelse fra ulike kunstretninger som ekspresjonisme og kubisme. Han var blant annet påvirket av kunstnere som Edvard Munch og Ernst Ludwig Kirchner.

I løpet av 1920- og 1930-tallet utviklet Nesch sin karakteristiske stil, preget av abstraksjon og eksperimentering med forskjellige teknikker. Han var spesielt kjent for sine grafiske verk, der han brukte teknikker som tresnitt, linoleumssnitt og etsning. Han eksperimenterte også med andre materialer som glass og metall.

Nesch var en svært produktiv kunstner og hadde en lang karriere. Han utforsket ulike temaer i sitt arbeid, inkludert landskap, portretter og abstrakte komposisjoner. Han var også kjent for sine skulpturer og installasjoner, der han kombinerte materialer og former på en unik måte.

I Norge og internasjonalt fikk Nesch stor anerkjennelse for sitt arbeid, og han deltok på utstillinger i flere land. Rolf Nesch regnes som en pioner innenfor modernistisk kunst i Norge. Han brøt med tradisjonelle konvensjoner og utfordret den etablerte kunstscenen med sin eksperimentelle tilnærming og innovative bruk av materialer. Hans arbeid har etterlatt seg en varig innflytelse på norsk kunsthistorie, og han blir ansett som en betydningsfull figur i utviklingen av moderne kunst i landet.

Rolf Nesch sin tilknytning til Ål

I 1933 emigrerte Nesch fra Tyskland til Norge på grunn av den politiske situasjonen under naziregimet. Han bosatte seg først i Oslo-området (Slependen 1933–35, Nesøya 1935–39, og Hellvik 1939–40). Under krigen ble han kjent stridsdyktig av tyskerne og utkalt til tjeneste. Dette ble for mye for Nesch, og han iscenesatte en ulykke der han ble påkjørt av en trikk i Oslo og ble invalidisert i venstrearmen for resten av livet.

Etter krigen ble han i 1946 norsk statsborger, og han giftet seg med Ragnhild Hald. De kjøpte fjellgården Rud ved Ål i Hallingdal i 1961 og innredet der et atelier. Her bodde han fram til han ble syk i 1972 og flyttet til Oslo. Der døde Rolf Nesch tre år seinere, i 1975.

På kulturhuset i Ål sentrum finner vi det som kommunen kaller verdens største, permanente, offentlige utstilling av kunsten til Nesch. Museet åpnet i 1993 og inneholder tegninger, malerier, grafikk, skulpturer, materialbilder, og oppslag om livet til kunstneren som bodde i Ål i over 20 år.

Utstillingen er åpen når kulturhuset er åpent, og det er det omtrent daglig til ut på kveldingen. Ta kontakt i resepsjonen for å løse billett og slippe inn i samlingen.

Les mer

Finn praktisk informasjon om Rolf Nesch-museet i Ål på nettsiden til Kulturhuset. Nasjonalmuseet i Oslo har en stor samling Nesch-kunst, og framviser dem i bilder på siden sin. Bli bedre kjent med kunstneren Rolf Nesch gjennom å lese Norsk kunstnerleksikon og Kunsthistorie. Der er også en slags offisiell hjemmeside om ham.

Sandalsands framstilling er sammensatt fra flere kilder. Dersom du vil lese om flere museer i Norge, og mer om kunst, så har denne nettsiden svært mange oppslag. Noen oppslag finner du også fra Ål kommune og mange flere fra Buskerud fylke.