Hallingdal museum på Nesbyen har et stort antall historiske bygninger og flere innendørs utstillinger. Dermed får vi et velkomment stopp på ferden gjennom et langt dalføre.
Bakgrunn
Hallingdal Museum Nesbyen ble etablert i 1899 som Hallingdal folkemuseum. Foruten friluftsmuseet med et 30-talls bygninger på et romslig område på Nesbyen, har museet også en stor gjenstandssamling, ca. 30 000 i tallet.
En del av disse gjenfinnes i museets hovedbygning på stedet. Det rommer også museets administrasjon og en museumsbutikk. Blant annet viser museet fram en draktutstilling og en utstilling om barns liv i Hallingdal fra 1800 og fram til 1960.
Et annet større bygg er det såkalte Tandberg-bygget, oppkalt etter museets grunnlegger. Der finner man flere utstillinger, blant annet om andre verdenskrig, en sølvsmie og et børsemakerverksted.
Museet forteller at bygningene kommer fra store deler av Hallingdal og beretter om både bondekultur og næringsliv i regionen opp gjennom århundrene. Akkurat her på Nesbyen strekkes århundrene også svært langt tilbake. Staveloftet fra Ål skal være fra ca. 1340. Det er det eldste verdslige bygget i Hallingdal og et landets best bevarte av det slaget fra middelalderen.
En litt spesiell bygning er hva museet kaller Emigranthuset. Det ble bygget i Nord-Dakota av en emigrant fra Hallingdal i 1882. Nå står det her.
Opplevelser
Som hovedmuseum og administrasjonssenter for alle museene i Hallingdal, er det ikke urimelig å forvente at de på Nesbyen også byr på aktiviteter av ulike slag. Museet beretter da også at de har ulike temadager gjennom hele året, og ikke minst mye i sommersesongen.
Når man kommer hit, er det dessuten ikke vanskelig å få øye på fossestrykene i Rukkedøla. Elva renner friskt, og det ga inspirasjon til den unge kunstmaleren Hans Gude som gjerne besøkte sine foreldre, sorenskriverfamilien på Nes. Den som vil, kan ta en kunstvandring på Nesbyen, herfra og ned i sentrum – det Gamle Nes. Den gamle sorenskrivergården byr på utstillinger.
Sandalsand fikk dessverre ikke med seg de innendørs utstillingene, men det var fint å vandre blant bygningene i det skrånende terrenget. Det var tydelig at dette var et sted man bør oppsøke flere ganger, om anledningen byr seg. Her følger noen billedlige inntrykk.
Finn fram (kart)
Hallingdal museum på Nesbyen ligger like vest av sentrum, og det er godt skiltet inn fra hovedveien. Dersom man fortsetter på Rukkedalsvegen forbi museet, vil man etter hvert komme over til Tunhovd og Numedal. Der finner man Langedrag naturpark, et populært reisemål for barnefamilier.
Les mer
Hallingdal museum på Nesbyen inngår i Hallingdal museum som igjen er del av regionmuseet Buskerudmuseene. Finn åpningstider og annen praktisk informasjon på museets nettside. På Digitalt museum har de lagt ut bilder og korte omtaler av bygningene på området.
Sandalsand har flere artikler fra Nesbyen kommune og Buskerud fylke. Sjekk også ut andre bygdetun og -museer i Norge på oppslagene om Gårdstun og Museer.