Nasjonal turistveg Hardangervidda

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 19.09.2018Bilturer, Buskerud, Vestland | ,

Anslått lesetid:

At Norge er et fjelland får vi til fulle oppleve på Nasjonal turistveg Hardangervidda. Denne fjellovergangen slutter like før vi kommer til fjordlandet, men du verden hvilken natur vi får oppleve mellom endepunktene på den 67 km lange bilturen.

Orientering og kart

Nasjonal turistveg Hardangervidda er en av de 18 nasjonale turistveiene som Vegvesenet har tilrettelagt til glede for oss veifarende. Det er Riksvei 7 vi følger over Hardangervidda, fra Haugastøl og nesten ned til Eidfjord innerst i Hardangerfjorden. Riksveien fortsetter til Bergen og deler av strekningen inngår da i Nasjonal turistveg Hardanger.

Veien er i utgangspunktet helårsvei, men vi kjenner fra nyhetsmeldinger at riksvei 7 over Hardangervidda kan være kortvarig stengt i perioder med dårlig vær på vinteren. 

Haugastøl til Vøringsfossen

Dette er en av fjellovergangene mellom øst- og vest-Norge, og har fungert som transportåre i århundrer. For den som ønsker å følge turistvegen spiller det egentlig ingen rolle hvilken vei man kjører. Denne beskrivelsen starter imidlertid i øst.

Før Haugastøl på østsiden kommer man oppover fra tildels Gol og i alle fall Geilo og deretter Ustaoset. Togskinnene på Bergensbanen følger oss i grunnen hele denne veien til vi kommer til Haugastøl sånn ca. 1000 meter over havet, for derfra går jernbanen rett vestover mens bilveien bryter av i sørlig retning og opp på vidda. 

Hardangervidda er med sine 8000 kvadratkilometer Nord-Europas største fjellplatå. Veiens høyeste punkt er om lag 1250 meter over havet. Er du heldig kan du få øye på en villreinflokk, og ellers er der mange turmuligheter i området, og da kanskje særlig i sørlig retning. Sjekk gjerne ut turistforeningens nettside Ut

Der er en god del vann innover, de største før vi kommer fram til fylkesgrensen mellom Buskerud og Vestland. Fylkesgrensen passeres omtrent ved Halne fjellstugu og deretter er det et betagende høyfjellsområde framover. Neste mulige overnattingssted er Dyranut. Kartet ovenfor viser overnattingssteder langs veien. 

Vøringsfossen og Måbødalen

Ferden videre går så nedover mot Vøringsfossen og Måbødalen. Fossen er der anlagt flere utsiktspunkter langs, og de er blitt stadig bedre og mer sikret med årene. Det siste er at Vegvesenet gjennom sin turistvegsatsing, i 2020 åpnet en gangbro tvers over fossen. Like nedenfor Fossli hotell er antakelig det beste utsiktspunktet, og dessuten er selve hotellet et av mine favoritthoteller i Norge. Fossen er et mektig skue, og jeg kan bare huske å ha sett den med god vassføring. Det frie fallet er på hele 182 meter.

Gjennom dalføret nedenfor, Måbødalen, er en god del av hovedveien lagt inn i tunneler, fire i tallet. Det er mulig å stoppe opp og gå langs de eldre delene, faktisk helt ned til elveleiet og inn til selve Vøringsfossen. En rekke informasjonstavler er satt opp langs bilveien og viser vei. 

Omtrent nederst i dalen finner vi også et kulturlandskapsmuseum samt startpunkt for enda en vandringsrute. Det besøket har jeg til gode å gjøre. 

Les mer

Du har i denne artikkelen fått et overblikk med lenker til noen utfyllende artikler. Her er to til: Veien går gjennom kommunene Hol og Eidfjord. Les forøvrig omtalen hos NAF Ruteplanlegger, og selvsagt Vegvesenets omtale av Turistveg Hardangervidda og de andre turistvegene. Der er totalt 18 nasjonale turistveger som opparbeides og vedlikeholdes av Vegvesenet.

Les Sandalsands introduksjonartikkel:

Søk dessuten opp enda flere Bilturer på denne nettsiden.