Nattoget på Sørlandsbanen

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 19.10.2016Agder, Buskerud, Oslo, Rogaland, Telemark, Togturer |

Anslått lesetid:

Hvordan er det å ta nattog i Norge? Det var svært mange år siden jeg gjorde det sist, men jeg satte meg nå fore å prøve ut tilbudet til NSB på Sørlandsbanen fra Stavanger til Oslo. Det ble en fin opplevelse.

Denne reisen ble foretatt og artikkelen publisert før Go-Ahead overtok det som ble hetende Sørtoget. 

 

En slags ode til toget

Tog er den kanskje beste reisemåte når man skal tilbakelegge større avstander: Det er behagelig, det går rimelig radig, man kommer rett inn i et bysentrum og ikke til en flyplass langt på landet. Og dessuten er det et både privatøkonomisk og miljømessig gunstig framkomstmiddel. Den store ulempen med nattog, i det minste i den mørke årstid, er at man ikke ser stort av natur og steder man passerer underveis. Til gjengjeld kommer man smidig og greit fram.

Selv har jeg reist med tog over både små og store avstander, over det meste av verden, og i sum mer enn 3/4 av den tenkte ekvatorlinjen. Det var imidlertid lenge siden forrige langtur i Norge, og dessuten ville jeg prøve ut sovekupé.

 

Rogaland - Stavanger - Nattoget til Oslo

Utsikt fra overkøy ned mot trapp og håndvask

 

Overnatte på toget?

En voksen og et barn kostet hver 249 kroner på minipris. Tosengskupeen betaler man 900 kroner i tillegg for, enten man bruker en eller begge senger. Hotellpris altså. Kupeen er reservert og man «risikerer» ikke å dele den med andre. Billettkjøp på nett eller på app går rimelig smertefullt og det er bare å vise fram strekkoden i kafévognen tidligst en halvtime før avgang, så får man utdelt et nøkkelkort eller to, og kan låse seg inn.

Selve kupeen er ferdig oppredd med gode madrasser, puter og dyner – og der er rent og pent over alt. En liten sjokolade og en flaske drikkevann følger med på kjøpet. Der er håndvask i kupeen, men toalett må man til hver ende av korridoren for å oppsøke. Det går greit, selv om noen kan tenkes å savne morgendusjen og en privat toalettløsning.

Selv kunne jeg nok tenkt meg litt bedre plass i sovekupeen. Der er koffertrom over kupedøren, men det er høyt oppe og inviterer ikke til å løfte kofferter opp og ned flere ganger for å finne klær og toalettsaker. Mange vil kanskje som vi plassere bagasjen foran vasken og vinduet. Det gir vansker ved mye bagasje. To personer vil knapt kunne passere hverandre på den smale gulvplassen. Der er ingen benk, stol eller lignende å sitte ned ved – kun i korridor og kafé. To personer som vil sitte litt oppe, må gjøre det i nederste oppredde køyeseng. Her burde man vært litt mer raus med plassen, og for eksempel doblet arealet for å gi rom for uttrekkbare stoler og bord. Dessuten: Hvorfor ikke like godt legge inn en dobbeltseng som nederste køye i stedet for den på 75 cm?

 

Stasjonene underveis på Sørlandsbanen

Her er tatt med 28 stasjoner og avgangstidene på det nattog vi tok.

 
22:17 Stavanger S.
22:24 Jåttåvågen
22:32 Sandnes Sentrum
22:48 Bryne stasjon
23:18 Egersund
00:04 Moi
00:12 Sira
00:25 Gyland
00:32 Storekvina stasjon
00:45 Snartemo
00:52 Audnedal
01:07 Marnardal
01:41 Nodeland stasjon
02:15 Kristiansand
02:38 Vennesla
03:31 Nelaug (overgang til Arendalsbanen)
03:47 Vegårshei
04:08 Gjerstad
04:23 Neslandsvatn
04:35 Drangedal
04:56 Lunde
05:09 Bø
05:24 Nordagutu (overgang til Bratsbergbanen, som går til Porsgrunn)
06:08 Kongsberg
06:32 Hokksund
06:53 Drammen (overgang til Bergensbanen)
07:05 Asker stasjon (overgang til Spikkestadbanen)
07:25 Oslo Sentralstasjon

 

Oversiktskart med Sørlandsbanen inntegnet

Slik ser den ut, ruten langs kysten mellom Oslo og Stavanger.

 

 

Ingen frokost på senga

Tidligere var det ordning med at man kunne få rabattert frokost og dusj på et hotell ved destinasjonen. Det er for så vidt tilfelle fremdeles, men pris oppgis ikke. I stedet virker det som om kafeen, like ved sovevognen, er åpen. Den har et godt tilbud for den som ikke allerede har spist kveldsmat, eller ikke behøver eller ønsker en tidlig frokost. Åpningstidene synes jeg å huske var oppslått på toget, men de gjenfinnes ikke på NSBs nettsider, ergo er heller ikke de egnet til planlegging.

 

Oslo - Sentralbanestasjonen

I grålysningen er vi framme på Oslo S, uthvilt for en ny dag i hovedstaden.

 

Får man sove, og hva med årene framover?

En togreise er og blir avslapning. Togets rolige bevegelser og forutsigbare lyder bidrar til avslapningen. Det at man stopper underveis rokker ikke ved det. Det var likevel greit å bruke sov-i-ro pluggene som lå i hylla ved vasken. Det ble en rolig natt, og den aller beste starten på dagen i Oslo knapt 9 timer etter avgang fra Stavanger. Kanskje skal jeg prøve dette neste gang, i stedet for et av fakirflyene grytidlig om morgenen?

NSBs sovevognstilbud finner vi på Sørlandsbanen og Bergensbanen, mellom Oslo og Trondheim, og mellom Trondheim og Bodø.

Sørlandsbanen ble bygget i flere etapper fra 1872 fram til hele strekningen stod ferdig i 1944. I senere år har det vært trusler om å legge ned nattoget, men de truslene har vært tomme kunne billettmannen i kafévognen berette. Det selges godt om billetter og i hvert fall på denne turen syntes det å være godt belegg i sovevognen. Vi får håpe det varer ved.

Som sagt: Denne reisen ble foretatt og artikkelen publisert før Go-Ahead overtok det som ble hetende Sørtoget. De har jeg ennå ingen erfaring med.

Finn alle artikler om togSandalsand. Les alle artikler fra Oslo, Kristiansand og Stavanger.