Skulpturvandring i Haugesund sentrum

Sist endret 27.02.2023 | Publisert 02.03.2015Kunst, Rogaland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Vi skal på skulpturvandring i Haugesund. Fra Rådhusplassen og utover Haraldsgata finner vi de fleste av skulpturene i «sildabyen». Bli med på en vandring og bli kjent med dem.

Det ligger et kart nederst på siden, og framstillingen viser i tekst og bilde hver av de nesten 30 skulpturene vi møter på vår vei. Bildene kan klikkes på for en større versjon.

Se også artikkelen om Flere skulpturer i Haugesund.

Ovenfor Rådhusplassen

Rogaland - Haugesund - Skulptur - De fire vinder

De fire vinder (Kat. 1)

Ovenfor parken strekker disse fire kvinnene i bronse seg i hver sin retning, som vinder. De står på en granittsokkel. Avdukingen i 2004 var det selveste Dronning Sonja som sto for, og anledningen var byens 150-års jubileum. Kunstner: Nina Sundbye.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Minneskulpturen for 22. juli

Minneskulpturen for 22. juli (Kat. 3)

Dette er et monument som står utstilt i en rekke norske kommuner. Vi finner det like bak de fire vindene. Det var en privat giver som tilbød norske kommuner en lik skulptur til minne om udådene i Oslo sentrum og på Utøya 22. juli 2011. Avdukingen i Haugesund var i 2012. Kunstner: Nicolai Widerberg.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Gunnar Hellesen

Gunnar Hellesen (Kat. 2)

Vi finner bysten av Hellesen (1913-2005) noen meter lenge oppe i Litlasundgata, i krysset med Rådhusgata. Han var bankmann, politiker for Høyre (forsvarsminister, stortingsrepresentant) og fylkesmann.

Rådhusplassen/-parken

Vi starter ved Rådhusplassen i sør, for her er det et stort antall skulpturer å glede seg over i vakre omgivelser. Det er rådhuset som definerer plassen, på sett og vis. Landets flotteste av sitt slag dekker hele bredden av den store plassen foran.

Selve plassen er todelt. På den ene siden har vi den steinbelagte plassen og torget («piazettaen»), også med noe torghandel. På den andre omtrentlige halvdelen finner vi en park med gressplen og gangsti. Denne delen kalles også «barnepark». (Les mer om parken og plassen.)

Norway - Rogaland - Haugesund - Rådhuset
Haugesund kommunes flotte rådhus med fontenen foran

En titt over gata

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Høgskolen

Transformasjon (Kat. 3)

Når vi går ned bakken til venstre for Rådhusparken (Litlasundgata) ser vi til venstre trappa opp til Høgskolen Stord Haugesund. Den er forsynt med relieffer av ulike slag. Tolkningen må være opp til deg selv. 1999. Kunstner: Kjersti Wekselsen Goksøyr.

Inne i rådhusparken

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Smeden

Smeden (Kat. 1)

Vi går nå inn i parken holder oss helt til venstre. Nede i hjørnet ved krysset Litlasundgata/Haraldsgata finner vi denne skulpturen i granitt. Det skal ikke mye fantasi til å se at dette er en smed som lener seg mot sin ambolt. Kommunen vet ikke hvem som laget den, men det er Arne Vinje Gunnerud.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Hjortehind med kalv

Hjortehind med kalv (Kat. 1)

Vi går nå fram på plenen og beundrer denne bronseskulpturen av mor og barn. Moren speider etter fare, mens avkommet spiser en gresstust. Dette er elegant, og det er perfekt nips i vakre omgivelser. 1954. Kunstner: Arne Vigeland.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Lekende sjøløver

Lekende sjøløver (Kat. 1)

Like nedenfor hjortefamilien finner vi på en sokkel i fontenen to sjøløver som leker med ball. Det er jo artig med ballen som er malt i friske farger på toppen av dyrene i bronse. Dette er forøvrig den første av mange statuer av samme kunstner, samme år. De andre finner vi som perler på en snor bortetter Haraldsgata. 1970. Kunstner: Skule Waksvik.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Sittende kvinne

Sittende kvinne (Kat. 1)

Det heter denne skulpturen, og det gjør hun sannelig også – og ser opp og litt på skrå. Vi er nå litt lenger oppe på flaten i Rådhusparken. Det er en fredsommelighet over henne, selv om hun sitter naken, og blygt skjuler sin kvinnelighet. 1954. Kunstner: Arne Durban.

Det gavmilde ekteparet

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Knut Knutsen OAS med frue

Knut Knutsen OAS og fru Elisabeth (Kat. 2)

Selvsagt måtte de komme på sokkel her i Rådhusparken. Et rådhus som Knut Knutsen hadde bekostet og en park hans hustru hadde finansiert opparbeidelsen av. Det var en ekstravagant gest fra en self-made mann som ble styrtrik på fiskeeksport og redervirksomhet. I sitt øvrige virke var det nøysomhet og arbeidsomhet, de tradisjonelle dyder, som kjennetegnet ham. Hva så med dette O.A.S? Det står ganske enkelt for Ole Andreas’ Sønn. 1986. Kunstner: Ottar Espeland

Vi er ennå på langt nær ferdige med Rådhusparken i Haugesund, for det er en vakker plass og vi finner ikke flottere rådhus i Norges land. Følgelig nesten vrimler det av skulpturelle kunstverk her.

Husk at du kan klikke på miniatyrbildene på denne siden for å se dem i full størrelse.

Foran Festiviteten

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Rådhusfontenen

Rådhusfontenen «By og Hav» (Kat. 5, relieffer)

Fontenen står ved Knut Knutsen OAS’ gate like nedenfor rådhuset. Med et seilskip på toppen er granittfontenen utstyrt med ulike relieffer hele veien rundt. De viser fiskebåter med lasting og lossing av sild, og sjømenn og fiskere i arbeid. 1949. Kunstner: Nils Flakstad.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Ørnene
Rogaland - Haugesund - Skulptur - Ørnene

Ørnefar og Ørnemor (Kat. 1)

Her er tettheten av skulpturer usedvanlig tett. På andre siden av gata for fontenen ser vi to mektige ørner i bronse. Hanørnen skal forestille en «landørn» og har en hare i nebbet. Ørnemor trener med ungen som prøver vingene for første gang. Bronse er tungt. De veier over tonnet hver. Plasseringen av ørnene er like under den mektige portalen og dobbeltsøylene til rådhuset. 1931. Kunstner: Dyre Vaa.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Amanda

Amanda (Kat. 1)

Så skal vi over til Festiviteten på neste hjørne. Haugesunds storstue og åsted for den årlige filmfestivalen, har Amanda i fullfigur stående ute på trappa. Hun ble avduket av Liv Ullmann kan vi lese på den lille bronseplaketten ved foten. Amanda i langt mindre størrelse er også brukt til selve prisutdelingene. 1985. Kunstner: Kristian Kvakland.

.

Rogaland - Haugesund - Skulptur

Euterpe (Kat. 1)

Den vakre kvinnen i bronse som smykker inngangen til Festiviteten står oppe på trappa sammen med neste skulptur. På den lille bronseplaketten ved foten står det Euterpe – fløytespillets og lyrikkens gudinne. 1978. Kunstner: Per Ung.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Faun

Spillende faun (Kat. 1)

Høyt på en sokkel sitter en naken faun og spiller på en lur. Hva er så en faun? Jo, det er et påhitt fra de gamle romere og er en mann med underkroppen til en geit. Geitehorn har han også, denne usiviliserte skapningen fra skogen. Også denne skulptur blir brukt under prisutdelingene. 1987. Fritz Røed.

Og da er vi ferdige med Rådhusparken og skal begi oss videre. Vi skal først helt ned til Smedasundet, ikke bare fordi det er så attraktivt å gå der, men også fordi vi skal se på et par skulpturer langs promenaden.

Smedasundet

Fra Rådhusplassen går vi rett nedoverbakke så langt vi kommer langs Knut Knutsen OAS’ gate. Da er vi ved Smedasundet, denne pulserende vannveien gjennom Haugesund. På andre siden ligger Risøy, men vi skal mot høyre og litt forbi Hotel Maritim. Her finner vi en kjent kvinne.

Rogaland - Haugesund - Smedasundet - Skulptur - Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (Kat. 1)

Ja, det er den amerikanske glamourmodellen og skuespillerinnen vi finner lettere vovet kledd og i avslappet positur, like på kaikanten. Mange mener kunst skal provosere, og det gjorde også ideen om å plassere damen på sokkel her. De fleste er vel godt fornøyde med selve kunstverket, men det er bare det at hennes tilknytning til byen bygger på en stor misforståelse. Det var sagt at hennes far kom herfra, og det har vist seg å være feil. 1994. Kunstner: Nils Aas.

Rogaland - Haugesund - Skulptur

Fregattskip 1250 tonn (Kat 3)

Dette ser ut som spant på skip, litt på kryss og tvers. Vi er i Smedasundet og på en liten bronseplakett står å lese følgende: «Skipsbygger John Hauge (1851-1929) bygget 12 seglskip i Haugesund fra 1871 til 1878. Fregattskipet (fullriggeren) ser er vist her ble tegnet i 1878 men ble aldri bygget, så nær som det stykket av kjølen som står her i full størrelse. 2009. Kunstner: John Audun Hauge.

.

Rogaland - Haugesund - Skulptur

Fiskehandler (Kat 1)

Vi fortsetter bortover kaikanten og passerer under Risøybrua. I granitt står han her, der hvor bilveien slynger seg i sving opp mot Strandgata. Jeg har sans for den. Vi skal senere kikke på en annen, langt mer berømt fiskerskulptur. Kunstner: Eilif J Mikkelsen.

Rogaland - Haugesund - Skulptur

Kontrabass mm (Kat 3)

Den liggende kontrabassen og notene i gatelegemet er nedfelt like nedenfor Lothes, i Smedasundet. Det er ganske nytt, men tittel, år og kunstner er ukjent.

Rogaland - Haugesund - Kumlokk

Kommunens kumlokk

Greit, dette er litt sært og jeg har ikke i andre artikler om skulpturvandringer i byrom viet dem noen plass. Kumlokk i byer er imidlertid en historie i seg selv. Dette er Haugesunds variant, og det er jo et kunstnerisk relieff som er innprentet også her.

Haraldsgata

Folkefesten som årlig går av stabelen i august samler tusener rundt et veldig langt sildebord, og er vel verdt et besøk. Vi skal imidlertid fortsette vår skulpturvandring i Haugesund, og den delen går for seg i den svært lange Haraldsgata, byens viktigste handlegate.

Det ligger kart nederst på siden og de små bildene kan du klikke på for å se dem i større format.

Fra Smedasundet går vi bakken opp i Strandgata, fortsetter litt til venstre og så rakt til høyre inn Nygata mot Haraldsgata. Her treffer vi en liten krabat.

Nips på nips, og noe til

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Arild, gutt med seilbåt

Arild, gutt med seilbåt (Kat. 1)

En utrolig koselig liten skulptur står her og ser mot Haraldsgata, med ene neven i lommen og med seilbåten i den andre. Lille Arild ser nesten ut som om han venter på sin mor som er på handletur. 1965. Kunstner: Sigurd Nome.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Bjørn

Bjørn (Kat. 1)

Vi stiftet bekjentskap med kosedyrene borte på Rådhusplassen, men når vi nå kommer inn i Haraldsgata finner vi den reneste dyrehagen. Norsk villmark i tykkeste bymiljø. Denne bamsen finner vi litt til høyre fra der vi kom inn i gaten. Herfra følger vi gateløpet nordover. 2000. Kunstner: Skule Waksvik.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Ulv

Ulv (Kat. 1)

Her står den og uler, men ikke i fåreklær. Villmarksfølelsen er kanskje ikke helt til å ta og føle på, men det kan godt være småbarna liker å klatre på denne fullvoksne ulven. 2000. Kunstner: Skule Waksvik.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Gledessprederen

Gledessprederen (Kat. 1)

På Landmannstorget, der Haraldsgata møter Skippergata, finner vi denne karen med flosshatt. Armene er vidt utstrakt og blå blomster har han på. Den er jo til å bli i godt humør av, og da er hensikten oppnådd. 1979. Kunstner: Fritz Røed.

Rogaland - Haugesund - Skulptur

Relieffskulptur (Kat. 5)

Inngangspartiet til DnB sine lokaler her i samme veikryss prydes av dette bronserelieffet med en kvinne som balanserer på en nise (eller delfin). År og kunstner er ikke kjent.

.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Rådyr

Rådyr (Kat. 1)

Vi er tilbake i naturen igjen. Denne gang er det et rådyr som skal få Haugesunderen til å kjenne dragsuget mot villmarka. 2000. Kunstner: Skule Waksvik.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Gaupe

Gaupe (Kat. 1)

Dette er det siste av de norske villdyrene vi møter. Pussig, men hvor er jerven? 2000. Kunstner: Skule Waksvik.

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Geit

Geit (kat. 1)

Heisann, det er ikke lenger villdyr vi møter bortover Haraldsgata, etter å ha passert krysset med Kaigata. Men dyret er norsk, lang i kjaken, skjegg under haken, listig og lystig og lett på tå. 2000. Kunstner: Skule Waksvik.

Et symbol på Haugesund

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Fiskerne

Fiskerne (Kat. 1)

En skipsreder, denne gang Stolt-Nielsen, påkostet byen denne statuen av to fiskere. Hele ti tusen var det stede under avdukingen i 1920. Det er et flott monument for en by som alltid har vært nært knyttet til sjøfart og fiske. Kunstner: Sofus Madsen.

Dermed er vi faktisk kommet til veis ende på vår vandring. Her følger et kart, og så noe mer tekst under.

Praktisk

Det er som nevnt ingen ren linje vi vandrer, og kartet under viser at skulpturene er plassert litt rundt omkring. I hovedsak legger turen an til å følge Haraldsgata. (I luftlinje langs Haraldsgata alene har vi gått under en kilometer, men vi har altså også gjort en avstikker ned til sundet.)

Se også artikkelen om Flere skulpturer i Haugesund. Der skal vi til Byparken og enda litt til.

Kartet under kan du jobbe i: Klikk på markørene for å se bilde og litt tekst, og zoom deg inn og ut som du vil. Kartet viser vel og merke alle omtalte skulpturer i Haugesund sentrum, både i denne og den andre artikkelen.

Kategoriseringen av kunstverkene

De kunstverkene av ulike kategorier som er plassert her, viser med tydelighet at det er nipsen (kategori 1 – gul sol på kartet) som dominerer i Haugesund, særlig dyrefigurer.

De berømte personene (kategori 2, grønn statue) har det ikke vært så mange av på akkurat denne ferden, men vi finner dem igjen andre steder i byen. Kun menn, ingen andre kvinner enn de vi allerede har møtt. Haugesund er kosedyrenes by, og modernismen har knapt fått noen innslag her. De røde markørene (Tenk selv, kategori 3) finner vi få av på kartet, og faktisk også få andre steder i kommunen.

Les mer

Jeg skynder meg derfor å legge til at mange vil savne noe her. Og ganske riktig. Dersom turen hadde fortsatt langs Haraldsgata, hadde vi kommet fram til Byparken. Der er det rikelig med kunstnerisk utsmykning. Andre skulpturer finner vi ved biblioteket, ved Billedgalleriet og på diverse plasser. Se artikkelen om Flere skulpturer i Haugesund. Nord for sentrum ligger dessuten Haraldsstøtta og Steinkorset, omtalt her.

Haugesund kommune hadde tidligere beskrivelser og bilder av noen av skulpturene. Det var nyttig i utarbeidelsen av denne artikkelen, men kommunen satt åpenbart på en sterkt mangelfull liste. Jeg har derfor konsultert ulike andre nettkilder, og kommunens oppslag synes å være forduftet.

Du vil finne flere artikler om byvandringer på jakt etter skulpturer her på Sandalsand. Slå opp på Urbane fotturer og finn dem. Den kategorisering jeg benytter meg av oppsto i forbindelse med artiklene fra Stavanger, så les mer her.

Helt til slutt: Se alle artiklene på Sandalsand fra Haugesund og se alle fotografiene fra Haugesund på denne direktelenken.

Og absolutt helt til slutt. Hva med å kikke litt på denne videoen fra Haugesund?