Det er 2022, men her er 2021 i tilbakeblikk

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 01.01.2022Publisering |

Anslått lesetid:

Denne artikkelen er et tilbakeblikk på Sandalsands reiser og artikler i 2021. Det ble nok et unntaksår. Utenlandsreisene forsvant, men det ga til gjengjeld mer tid til å oppleve Norge.

Sandalsand publiserer inntrykk på to nettsteder: Global og Norge. Der er også profiler på YouTube, Instagram og Twitter.

Det positive, et jubileum

Da 2021 var halvgått, passerte vi også Sandalsands første tiår med å publisere historier fra egne reiser rundt om i verden. Min første artikkel, introduksjonen til en reise på den transsibirske jernbanen, ble publisert 1. august 2011.

Jeg vil gjerne utbringe en skål for det!

Ikke mange nettsteder overlever et tiår, og ikke mange reisenettsteder er oppe og går etter så lang tid.

Jeg har gjennom årene skrevet over seksten hundre skildringer av reisemål, jeg har publisert et par hundre videoer og tusenvis av fotografier. Jeg har delt med dere, mine kjære lesere, inntrykk fra nesten to hundre verdensarvsteder, mange titalls artikler om det å reise, og tre hundre artikler om fenomener knyttet til kulturarv og liknende temaer uten spesifikke steder å relatere dem til.

Dessuten har mine nettsider to-tre hundre spesialkomponerte kart med detaljert informasjon om reisestrekninger og tusenvis av markører med detaljerte opplysninger om steder av interesse.

Selvfølgelig har de siste par årene vært lammet av pandemien. Jeg har ikke forlatt hjemlandet Norge siden februar i 2020, men jeg har på den annen side kompensert for det med ganske omfattende reiser innenlands både i år og i fjor.

Norge i 2021

Reiser og opplevelser i Norge

2021 var i tilbakeblikk et godt reiseår. Det ble rom for to lange bilferier. Den ene tok for seg de nordre delene av fylkene Vestland og Innlandet. Den andre gikk i hovedsak rundt i Møre og Romsdal. Dette var deler av landet jeg bare i begrenset grad har besøkt de siste tiårene. Ut over det var reiseaktiviteten begrenset til mitt eget fylke, Rogaland.

Ved inngangen til året satte jeg opp en ønskeliste, i fem punkter. Her er de, sammen med fasit for 2021 i tilbakeblikk.

Nasjonale turistveger – utvide serien som startet i 2017 med langt flere. Særlig ta for meg av fjellovergangene på Vestlandet og Langfjella. (FASIT: I 2021 kjørte jeg faktisk hele sju av dem, og overoppfylte mine egne ambisjoner. Nå mangler jeg bare tre i Nord-Norge før jeg har kjørt alle. Dette er faktisk en ambisjon jeg tar seriøst, i motsetning til å «hukke av» andre slike lister.)

Nordvestlandet – dette er en skamplett på mitt reisekart, og jeg verker etter å ta meg til denne delen av landet. Det kan kombineres med punktet over. (FASIT: Også dette målet ble oppfylt, selv om jeg ikke har delt så mye enda. Men nordre del av Vestland, og Møre og Romsdal, ble trålet over flere uker denne sommeren. Det var en strålende ferie.)

Helgelandskysten med bil – lang tur, spørs når jeg orker, eller hvordan. (FASIT: Står igjen, og er egentlig samme punkt som for turistvegene, for denne kysten er også en turistvegstrekning.)

Togreiser – ta for meg enda flere togstrekninger i landet, og kanskje særlig veterantogene som kun kjører på sommeren. (FASIT: Tja, det ble faktisk en reise med Raumabanen i sommer, men ingen veterantog.)

Vandringer i fjellheimen – Hardangervidda og Rondane peker seg kanskje mest ut. (FASIT: Tja, det ble korte fjellturer andre steder (Grotli, Jotunheimen og Sirdal), men ikke der. Jeg er bare sånn måtelig fornøyd med dette.)

Drift og utvikling av Sandalsand Norge

Dette nettstedet brukes til å formidle opplevelser fra mitt eget land, på norsk. Leserne av Sandalsand Norge mottok 80 nye artikler i 2021. Det er noe færre enn året før, men flere enn årene før det. Dette betyr at det hver uke legges ut i snitt halvannen artikkel. Det er nok i overkant mye, for det tar tid å skrive en artikkel. Heldigvis trives jeg med det.

Som alltid ligger jeg etter med å beskrive årets reiser, og jeg har noen spennende tema i ermet som går ut over de rene reisebeskrivelser. Faktisk har jeg en plukkliste på 50 artikler.

Jeg har jobbet en del med å optimalisere nettsidene for søkemotorer, slik at de kommer høyere opp på treffsidene til (særlig) Google. For noen søkeuttrykk havner Sandalsand på førstesiden, og det er ambisjonen for nær sagt alle artiklene på denne siden. Det gjør at flere klikker seg inn, og kan få inspirasjon til å utforske Norge.

Nettstedet består ved årsskiftet av 790 publiserte artikler pluss 42 faste sider. Antallet bilder er på ca. 15 600. De er fra 201 kommuner, dvs. 56 % av alle kommuner i landet. Dere lesere klikket inn på sidene mer enn 140 000 ganger. Det er nest best noensinne, bare slått av forrige år.

De mest leste artiklene i 2021

Verden over i 2021

Reiser i utlandet

Det var lite hyggelig at jeg ikke kom meg til utlandet i 2021, for første gang siden 1998. Jeg hadde planlagt en tur til London før jul, men nye smitte- og innreiseregler tvang fram en avbestilling.

Drift og utvikling av Sandalsand Global

Denne nettsiden ligger om ikke på sotteseng, så i alle tilfeller i dvale. Jeg vedlikeholder den rent teknisk, og har store ambisjoner for den. Ser vi 2021 i tilbakeblikk så ble det bare publisert én ny artikkel i 2021, og det var en beklagelse over at jeg ikke publiserte flere. Antallet visninger av siden var omtrent som året før, så vidt over 10 000. Det er et lavmål.

Nå er det jo klart at Sandalsand Global, som har tekst på engelsk og hele verden som arena, møter en mye skarpere konkurranse. Ikke desto mindre framstår det klart at med lite ny aktivitet, så sender Google enda færre potensielle besøkende til Sandalsand.

Artiklene med flest treff i 2021

Sosiale medier ellers

For Sandalfilm, YouTube-kontoen min, passerte antall visninger 848 000. Økningen er svært lav, bare 25 000 i løpet av året, og mye lavere enn tidligere år. Det har helt klart sammenheng med en nullvekst i antall videoer. 

Jeg lastet opp 24 nye bilder på Sandalgram, som er kontoen min på Instagram. Antallet følgere er 458, noenlunde det samme som året før. På Sandaltweet (Twitter) deler jeg uregelmessig interessante artikler, også utover mine egne. Imidlertid involverer jeg meg ikke i diskusjoner eller direkte kommunikasjon med andre Twitter-brukere. Antallet Twitter-følgere var ved årsskiftet 6 251, noe færre enn året før.

Når vi ser 2021 i tilbakeblikk så synker min egen aktivitet på de vanlige sosiale mediene. Sandalsand på alle kanaler blir lest og sett i mindre grad enn tidligere år. Unntaket i 2021 var Norge. Der jeg har ny aktivitet, er responsen størst. 

Ønskelisten

Kikk innom oppslagene om hvert enkelt fylke under Reisemål. Der ligger en mengde steder som jeg enda ikke har fått med meg. Her er min oppdaterte kortliste med ønskemål i 2022.

  • Nasjonale turistveger – avslutte serien med de resterende. Det betyr å ta for meg turistvegene på Andøya og Senja. Det betyr også at jeg kan få sett mer av Sør-Troms. Den aller siste turistvegen er Helgelandskysten, men det blir nok for ambisiøst dette året.
  • Finnmark – utpostene lengst mot nord. Mehamn, Berlevåg og Båtsfjord, og attpåtil Ingøya lengst mot nordvest.
  • Togreiser – ta for meg enda flere togstrekninger i landet, og da særlig veterantogene som kun kjører på sommeren. 
  • Vandringer i fjellheimen – Hardangervidda og Rondane peker seg kanskje mest ut.
  • Vestfold og Telemark og indre Agder – for her har jeg store gapende hull på mitt reise- og opplevelseskart.

Jeg tør ikke planlegge noen utenlandsreiser for 2022. Les imidlertid hva jeg skriver på Sandalsand Global om 2021 (omtrent det samme som ovenfor) og mine drømmereiser til fremmede land.

Tidligere årskavalkader

Se alle nederst på denne lenken