Like sør for Kabelvåg i Lofoten finner vi et galleri tilegnet én kunstner, Kaare Espolin Johnson. For den som vil bli kjent med landsdelen og historien, og se god kunst, bør galleriet være et fristende sted å besøke.
Bakgrunn
Kaare Espolin Johnson (1907-1994) vokste opp i Øst-Finnmark og Bodø, før han flyttet sørover til Oslo og ble værende der. Der virket han i tjue år som tegner i Arbeidermagasinet, senere også som illustratør i diverse bøker, og med tiden også med en del offentlige oppdrag.
Johnson slet med synet gjennom det meste av livet. Han kompenserte gjennom å utvikle særegne teknikker som reduserte denne ulempen både i motivvalg, fargevalg (stort sett sort-hvitt) og framstillingsteknikk. Det er nok for de fleste de markante, furete ansiktene som trer fram fra hans bilder, en forrykende natur og et tvers gjennom hardt arbeidende liv i motivvalgene.
Det hendte seg slik at hans forkjærlighet for Nord-Norge ikke fortapet seg, og mot slutten av livet valgte han å donere en stor samling av sin kunst til det som skulle bli til Galleri Espolin. Han opplevde selv å være til stede ved åpningen.
Opplevelser
Museet ble åpnet i 1992 og utvidet i 2006. Det ligger formelig inngravd i terrenget med torvdekket tak, lavmælt i formen. Vi kommer inn midtskips for å si det slik, til billettskranke og en ikke helt liten kunstbutikk. Her kan man blant annet kjøpe originale grafiske verk. Til høyre bringes vi inn i en gang som først fører oss inn i et tegnerom, helst til de yngste, men også med en lang rekke tegninger langs veggene. Videre innover møter vi en kronologisk framstilling av Johnsons liv og innerst en del kunstneriske arbeider av annen karakter enn den mest kjente.
Til venstre for resepsjonen får vi gjennom store plakater presentert Johnsons lange virke som tegner for Arbeidermagasinet. Det er her inne vi møter de store verkene, som kanskje de fleste forbinder med ham – motivene fra Lofoten og fiskeriene.
Selv hadde jeg gleden av å gjenoppleve kunsten til Johnson noen få dager senere, om bord på hurtigruteskipet Trollfjord. Han fikk nemlig i 1960 i oppdrag utsmykke hurtigruteskipet Harald Jarl med motiver fra Petter Dass. Da Harald Jarl ble solgt, ble kunsten flyttet til Trollfjord i 2002.
Galleriet ligger på historisk grunn. Her lå middelalderens Vágar – landsdelens første by. Her lå et stort fiskevær – Storvågan på 1800-tallet. I dag finner vi det spennende Lofotmuseet med sin fiskeværhistorikk like bortenfor. Nedi bakken finner vi Lofotakvariet. Det er denne kombinasjonen som gjør at tilreisende vil se seg nødt til å tilbringe noen timer i dette opplevelsessenteret like sør for Kabelvåg.
Praktisk
Kartet viser hvor vi er i næromgivelsene, zoom ut og se hvor vi er i verden. Det er en stor parkeringsplass borte ved Lofotmuseet, men det er kort gangavstand til alle attraksjonene på området.
Kaare Espolin Johnsons liv og virke kan vi blant annet lese om i Norsk biografisk leksikon, Norsk kunstnerleksikon, Wikipedia, NordNorge.com. Galleriet er under vingene til MuseumNord og har en egen tilårskommen nettside (men fremdeles med interessant innhold): Galleri Espolin. NordNorge.com har en god omtale.
Her er noen flere bilder fra galleriet, samt et par fra Hurtigruteskipet Trollfjord.
Dersom du vil se flere bilder, må du oppsøke museet – eventuelt gjøre et bildesøk hos Google.
Mitt besøk var et stopp under en bilferie i Lofoten, som del av en større bilferie i flere deler av landsdelen. Er du interessert i kunst? Sjekk ut andre artikler som tar for seg akkurat det.