Lista fyr – et senter for opplevelser

Sist endret 29.08.2024 | Publisert 03.06.2021Agder, Kystkultur, Museer, Overnatting, Reiseliv |

Anslått lesetid:

Lista fyr ble første gang tent i 1836, men ble i 1853 utvidet med ytterligere to fyrtårn. Den gang var det verdens største fyrstasjon. Det opprinnelige tårnet av sandblåst granitt kan vi i dag klatre til topps i, 34 meter over bakken.

Historien til Lista fyr

Ytterst ute på Lista står det gamle kystfyret, oppført av pent sandblåste granittblokker og murt opp med tegl på innsiden.

Den spede begynnelsen til de norske kystfyrene fant sted på slutten av 1700-tallet, men tok ikke av før inn på 1800-tallet. Farvannet utenfor Lista var vanskelig, og forlisene temmelig hyppige. Imidlertid var det ikke før i 1828 at den statlige fyrkommisjonen sa seg enige i behov for et fyr på Lista, og enda noen år før Stortinget bevilget penger til det.

I første omgang flyttet en fyrfamilie og en assistent inn på området. Det skulle imidlertid ikke gå mange årene, 1843, før fyrkommisjonen mente det var behov for ytterligere to tårn. Ti år etter stod de ferdige og bemanningen måtte økes.

Enda 20 år til, i 1873, ble de to sist oppførte tårnene revet. Ny teknologi medførte mindre behov for dem. Det ene ble flyttet til Halten og steinene på det andre ble fordelt på Svenner og Feistein fyr. Fundamentene står igjen.

Nye tekniske vidundere kom til på Lista. I 1877 kom det en tåketrompet, i 1937 en enda sterkere diafon med samme formål. Sterkere lys ble satt inn i 1914, elektrisitet kom det i 1922/1932 og radiofyr i 1937.

Lista fyr ble automatisert i 1987, fredet i 1994 og avbemannet så seint som i 2003. Utviklingen på Lista gikk dermed som ellers med de gamle, norske fyrstasjonene. I løpet av de siste par tiårene har de gradvis fått nytt liv, med overnattingstilbud, museum og mulighet til å komme inn og opp i selve tårnet. Slik er det her også.

Opp i tårnet

Dette er en stor opplevelse.

Det blir noen trappetrinn, 134 i tallet, men utsikten er til gjengjeld svært god over det flate havet, og nesten like flate Listalandet. Det kan bli litt trangt i vindeltrappen opp i tårnet, og den siste resten opp til fyrhuset og utsiktsplattformen utenfor er en trappestige.

Lista fyr byr på mer enn selve tårnet

Informasjonssenteret ligger i det røde huset like etter parkeringsplassen, ved inngangen til området. Her tilbys lapper og kaffe, og litt til i en liten kafé. Senteret selger billetter og gir turistinformasjon om Lista og Farsund kommune.

Det har vært et galleri i den tidligere fyrmesterboligen siden 1987. Nå er det Kunstpunkt Lista som driver aktiviteten, med fokus på billedkunst og kunsthåndverk fra Agder.

Videre finner vi besøkssenteret for Lista Våtmarksområde, del av den internasjonale Ramsarlisten. Der er flere verneområder for fugler på Lista, et ganske åpenbart valg gitt den betydning halvøya har for trekkfugler. Besøkssenteret inneholder en utstilling om fugler.

I maskinhuset finner vi en historisk utstilling om fyret.

Dette er et fyr med enda flere tilbud. De har nemlig også sykkelutleie av el-sykler, vanlige sykler og barnesykler. Det må være et utmerket framkomstmiddel på flate Lista.

Den som vil bli litt lengre enn vi gjorde, kan overnatte på fyret. Den tidligere assistentboligen er innredet med to leiligheter for inntil sju personer i hver. Leilighetene kommer fullt utstyrt og er på romslige 100 kvm over to etasjer. Fyrferie er blitt en riktig så populær ferieform de siste årene.

Bildegalleri

Finn fram

Merk at området står fritt tilgjengelig året rundt, men for å komme inn i fyrtårnet og informasjonssenteret så bør du komme om sommeren eller på helgebesøk i vinterhalvåret.

Lista fyr er lett å finne. Det ligger ved enden av Fv43 helt sørvest i Agder. Parkering på området. Bruk kartet under for å finne ut hvor vi er i verden, bare zoom ut.

Les mer

Nettsiden til Lista fyr er den beste kilden til historikk og hva som skjer på fyret i dag. Der finner du også informasjon om hvordan du kan leie en av de to romslige leilighetene som står til disposisjon i den tidligere assistentboligen.

Leksikalsk informasjon finnes på Store norske leksikon og Wikipedia. Videre kan du lese omtalen til Norsk fyrhistorisk forening. Dersom du virkelig vil lære om fyret, sjekk ut Kystverket sin forvaltningsplan. Fugleinteresserte bør oppsøke nettsiden til Lista Fuglestasjon.

For Sandalsand var besøket på Lista fyr del av en «road trip» i denne sørvestligste delen av Norge. Severdigheter ellers er der nok av, så konsulter de andre artiklene derfra.