Ål bygdamuseum

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 27.06.2023Buskerud, Gårdstun, Museer |

Anslått lesetid:

Ål bygdamuseum har en rikholdig samling av eldre bygninger fra 1600-tallet og oppover til 1800-tallet. Utsikten over Hallingdal er dessuten strålende.

Bakgrunn

Ål Bygdamuseum ble opprettet i 1924 og åpnet som friluftsmuseum i 1946. Bygdemuseet hadde da overtatt den gamle gården Leksvoll med to stuer, loft, stolphus, sauestall, grisehus, fjøs, låve, hestestall og eldhus. Dette antallet ga selvsagt museet en flying start.

Siden kom det til tre hus fra andre gårder, en badstue fra Torpo, et kvernhus fra Leveld og en smie fra Nedre Ål. Enda seinere ble tunet utbygget med enda flere hus litt lengre opp i bakken. En kvinnegardbu fra 1600-tallet, en skolestue som hadde vært i bruk 1872-1929, og videre to stuer (Settinggardsstugu og Bakkestugu) og et loft (Holtoloftet).

Enda lengre opp i lia er det stølshus og en nybygget steinbu. Aller øverst finner vi bygninger fra forskjellige husmannsplasser, både stuer, fjøs og låve.

Dette betyr at bygningssamlingen er temmelig omfattende til å være et bygdemuseum. Hele 31 gamle bygninger og tre nyere som brukes til driften av museet. I tillegg har museet registrert over 6000 gjenstander. En særtrekk for de som har anledning til å komme inn, er all rosemalingen som noen av husene er dekorert med. De skal være av rosemaleren Herbrand Sata (1753-1830), og sønnen Skule-Nils Bæra. Sammen med broken Embrik grunnla de hallingstilen i rosemalingskunsten. Vi finner forresten en egen rosemalingsutstilling nede i sentrum, i Ål kulturhus.

LES MER: Hallingrosa – en kunstutstilling i Ål

Opplevelser

Museet kan fortelle at det har flere slåtteenger, og et av de faste arrangementene er slåttedagen i juli. Den har oppstart tidlig om morgenen, og måltider og dagsrytme som i gamle dager. Andre årlige arrangementer er 17. mai-sammenkomst, familiedag med konsert i Folkemusikkveka i slutten av mai, og juleverksted i desember.

Museet forteller også at de arrangerer ulike kurs og aktiviteter gjennom året, med fokus på håndverk, mat og miljø.

Sandalsand kom hit på vårparten, men ettersom de drev og laget til for sesongen og dessuten skulle forberede et arrangement, fikk jeg anledning til å titte inn i noen av husene. Ål bygdamuseum viste seg å være et trivelig sted, og med strålende beliggenhet. I ettertid savner jeg imidlertid et kart over bygningene, og forklaring til hver av dem.

Finn fram (kart)

Ål Bygdamuseum ligger ca. 2 km nordvest for Sundre (Ål sentrum), et godt stykke opp i den sørvendte lia. Der er god skilting. Vi finner en parkeringsplass like nedenfor tunet og gangvei 100 meter helt fram.

Les mer

Ål bygdamuseum inngår i Hallingdal museum, en avdeling av Buskerudmuseet. Bygdemuseet har en nettside. De har fotografert alle bygningene på tunet og presenterer dem på DigitaltMuseum. Museet skriver at husene er åpne for omvisning i sommersesongen (juli og halve august), og ellers for grupper etter avtale. Vi kan legge til at tunet ikke er avsperret, og at det er fritt fram å vandre mellom bygningene, året rundt.

Sandalsand har flere artikler fra Ål kommune og Buskerud fylke. Sjekk også ut andre bygdetun og -museer i Norge på oppslagene om Gårdstun og Museer.