Bø museum i Vesterålen sprenger grensene for et lokalmuseum. Moderne kunst og lokal kystkultur i skjønn forening gir oss store opplevelser.
Bakgrunn
Vi har noen steder i Norge som heter Bø, og faktisk også et annet Bø museum. Vi er imidlertid i Bø, Vesterålen og det er til den tidligere lensmannsgården Parkvoll vi skal. Museet er et svært fascinerende sted fordi det kombinerer lokalhistoriske utstillinger og samlinger med svært så moderne kunstinstallasjoner. De siste er delvis faste, men noen varierer fra år om annet med hva besøkende kunstnere skaper av uttrykk.
Når vi vandrer rundt i det ganske store området, så vandrer vi inn og ut av de forskjellige elementene, og det skaper spennende og overraskende skiftninger. Bø Museum ligger i naturskjønne omgivelser ved Vinjesjøen. Besøk den tidligere lensmannsgården Parkvoll med blant annet Regine Normann-utstilling, eventyrskog, rorbu og naust.
Museumsbygningene
I den tidligere lensmannsstua, eller -kontoret, finner vi nå resepsjon, museumsbutikk og en enkel kafe. Her kan man også finne lokalt produsert håndverk.
Hovedhuset i to etasjer ved siden av, inneholder lokalhistoriske utstillinger. Knut Hamsun var i slutten av tenårene lensmannsdreng her et par år, og noen av protokollene fra hans tid er bevart av museet. Bygningen huser imidlertid for det meste en anselig mengde gjenstander av ulik karakter, som for eksempel barneleker, verktøy, kjøkkenutstyr og i det hele tatt.
Det museet særlig framhever, i plakater og bilder, er historien om forfatteren Regine Normann (1867-1939). Hun var fra Bø og framheves som den første kvinnelige forfatteren som slo gjennom nasjonalt. Museet forteller at i litteraturen skildrer hun menneskeskjebner og naturen på en svært realistisk måte. Samtidig er folk og natur omgitt av overnaturlige fenomener og underjordiske.
På det mer prosaiske plan finner vi like bak lensmannsstua det som er innredet som en rorbu. Her finner vi utstyr knyttet til fiske, men også instruktive og gode tegninger av ulike båter.
Herfra går vi på en gruslagt sti ned til sjøen og inn i et båthus, eller i realiteten flere sammenhengende naust. Her finner vi et rikholdig utvalg av nordlandsbåter og andre farkoster, garn og annet utstyr – og forklarende plakater. Sandalsand vil tro at selv de som har vært i denne type museer nordpå tidligere, vil finne mye nyttig kunnskap her.
Moderne kunst
Neste del av opplevelsene ved Bø museum knytter seg til Skulpturlandskap Nordland, men ikke bare det. Når vi kommer ned mot sjøen finner vi et friluftsgalleri. Det er i hvert fall det de kaller den rekken med plakater under halvtak som viser bilder og tekster av kunstverkene som inngår i serien «Skulpturlandskap Nordland«.
Dersom du følger lenken over, vil du finne at det er en internasjonal kunstsamling fra perioden 1992-98 og 2009-15. Den består av skulpturer som er plassert i landskapet i 34 kommuner i Nordland, i tillegg til en i Troms. Utstillingen ønsker velkommen til en reise i det nordlandske landskapet.
Før vi oppsøker skulpturen i Bø som er representert i skulpturlandskapet, må vi beskue og omtale en skulptur som ble avduket i 2022. Den ligger på grunnen, like foran brygga og båthusene vi kommer ned til. Det er Christin Løkkes skulptur «Rodd fiske». Den viser rammen til en fiskebåt, og skal dra historien generasjoner tilbake tid, til de som aldri kom tilbake, og det harde fiskerlivet med åpne båter.
Når vi står her på brygga, og egentlig også før vi kommer ned, ser vi resultatene av andre kunstneres arbeider. De henger på vegger i form av tekstiler, eller de ligger på brygga i form av liggende natural-abstrakt kunst (om det begrepet eksisterer).
Det kanskje mest kjente kunstverket er Mannen fra havet.
«Det har vært sagt at myter er som usynlige tråder som vever samfunnet sammen. Samtidig er de fortellinger som forsiktig hjelper oss til å forstå den situasjonen vi lever i. Killi Olsens skulptur, Mannen fra havet, gjenspeiler begge disse definisjonene av myte, samtidig som den skaper en ny myte.»
Rent konkret finner vi skulpturen på en liten høyde litt bortenfor brygga. Den skuer ut mot havet, skapt i bronse. Skulpturen er svært berømt og utsikten er strålende.
Opplevelser
Vi vandret fra område til område, inne i og mellom bygningene på Bø museum. Dette var en strålende opplevelse, nettopp fordi den klarte å kombinere moderne kunst med lokalhistorien. Museet har også et undervisningstilbud for barn og unge, men det er nok mest for lokalbefolkningen.
Finn fram (kart)
Bø museum (Vesterålen) finner vi i kommunesenteret Vinje (Bø). Det er skilting fra hovedveien (Fv820) gjennom bygda, og parkering finner man like foran museumsbygningene.
Les mer
Bø museum (Vesterålen) er del av Museum Nord som har et stort antall besøkssteder i Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Museumsavdelingen i Bø holder åpent etter avtale året rundt, men dersom man kommer på dagtid i perioden juni-august er det sannsynlig at du kommer inn uten å booke. Se detaljer om åpningstider på museets nettside. Merk at det er fritt fram å gå rundt i uteområdet også utenom åpningstidene.
Museets beskrivelse av hva vi kan se, er dessverre usedvanlig begrenset. Da kan man lese seg opp på de utmerkede turistsidene NordNorge og Visit Vesterålen. Museets side på Facebook har informasjon om løpende aktiviteter.
På Sandalsand kan du finne flere artikler fra Bø kommune og Nordland fylke, og fra andre museer i Norge.