Dagsturhytter

Publisert 19.10.2024Agder, Fjell og hei, Innlandet, Rogaland, Skogsturer, Strand og vann, Vestland |

Anslått lesetid:

Dagsturhytter finner vi i flere fylker. Bli kjent med hva de de er, og hvor vi finner dem. De er alle kjekke mål for en aldri så liten fottur i naturen.

Dagsturhytter som fenomen

Æres den som æres bør. Det var en rådgiver i tidligere Sogn og Fjordane fylkeskommune, Atle Skrede, som i 2016 lanserte ideen om å sette opp turmål i alle fylkets kommuner, i form av en helt likt utformet hytte. Ideen ble til virkelighet og i løpet av fylkeskommunens resterende fireårige eksistens poppet det opp hele 26 hytter.

Etter sammenslåingen med Hordaland til nye Vestland fylkeskommune, ble ideen videreført til resten av det nye fylket. I dag har Vestland 59 dagsturhytter.

En slik suksess gikk ikke upåaktet hen i andre fylker.

Rogaland grep sjansen, det samme gjorde de i Innlandet, og i Agder. Det er etter hvert blitt en nærmest epidemisk bevegelse, og det skal bli spennende å se hvor dette ender.

Suksessen hviler på flere faktorer

La oss her nevne finansiering, kostnader, ansvar som viktige elementer.

I alle fylker har det vært en utgiftsfordeling mellom forskjellige sparebankstiftelser, fylkeskommuner og kommuner. De offentlige aktørene har latt spillemidler komme til anvendelse. Det har også vært på det rene at hyttene i seg selv ikke skulle være dyre å bygge. Agder har f.eks. en prislapp på under en million per hytte.

Hyttene skal heller ikke kreve store drifts- og vedlikeholdskostnader. Videre har det vært et poeng i alle fylker, at fylkeskommunene koordinerte etableringen av dagsturhyttene, men kommunene tok ansvar for både hyttene og turveiene inn til dem.

Det er i slike sammenhenger viktig, i vår tid, at man tar både miljø- og klimahensyn. Det gjelder både hyttene i seg selv, men også de tilrettelagte stiene eller veiene inn til dem.

Til syvende og sist er det den faktiske bruken av hyttene som avgjør suksessen. Sandalsands besøk til en håndfull hytter i Rogaland, avbildet på denne siden, har etterlatt et inntrykk av at de er har blitt populære turmål. Ikke minst gjelder det for barnefamiliene.

Likheter og forskjeller

Vestland og Rogaland har valgt ens arkitektur på hyttene. Det er den du ser gjengitt i Sandalsands bilder på denne siden, fra egne besøk. Innlandet og Agder har hatt egne prosesser og endt opp med hver sine løsninger. Det som er felles er likevel følgende punkter:

  • Hyttene er av begrenset størrelse (cirka 15 kvm, og nær det doble om man tar med utendørs plattinger)
  • Mange er utstyrt med vedovn. Alle har sitteplasser, og noen har også hems.
  • Alle synes å ha bøker for store og små i samarbeid med folkebibliotekene
  • Mange av hyttene har utvendig WC, men hyttene har ikke innlagt vann
  • Parkering og turvei inn er tilrettelagt, men ikke universelt
  • Gåavstanden er fra 20-45 minutter
  • Overnatting er ikke tillatt

Dagsturhytter i Vestland fylke

Fylkeskommunen har en fin portal inn til hytteoversiktene. De har også en kartløsning som viser hvor vi finner fylkets 59 hytter. Lenkene i oversikten under går til fylkeskommunens beskrivelser av hver hytte.

Nordfjord

Sunnfjordregionen

Sogn

Nordhordland

Midthordland

Voss og Hardanger

Sunnhordland

Dagsturhytter i Rogaland

Fylkeskommunen har en omtale av hele prosjektet. Den har også gitt ut en bok med omtaler og bilder av de 28 hyttene som står rundt om i fylket. Noen av kommunene har to hytter.

Man kan finne hyttene på en kartløsning for Rogaland, og i omtaler på fylkeskommunens nettside. Det følger en kort omtale av hyttene nedenfor, sammen med lenker til hver hytte.

Haugalandet

  • Bokn kommune – Kongsbu: Hytta er plassert i et typisk kystlandskap. Fra hytta har du derfor flott utsikt mot Boknasundet og Tysvær i øst.
  • Haugesund kommune – Nuten: Dagsturhytta ligger på Nuten i Byheiene, med fantastisk utsikt over hele byen.
  • Haugesund kommune – Varøy: Denne dagsturhytta ligger faktisk på Vibrandsøy. For å komme dit må du ta rutebåt fra Indre kai (Røværbåten) eller bruke egen båt.
  • Karmøy kommune – Tuabua: Hytta ligger vakkert ved Tuastadvatnet. Den er enkel å nå med sykkel, barnevogn eller rullestol, og byr på flotte bademuligheter.
  • Tysvær kommune – Alvanuten: Toppen av nuten ligger på 224 meter og gir utsikt i alle retninger.
  • Utsira kommune – Vindbalhytta: Turen til Vindbalhytta på Utsira er også en reise til Norges minste kommune målt i folketall.
  • Vindafjord kommune – Vadhytta: Hytta ligger idyllisk til i et dalføre nær Kolbeinshaugsvatnet, omgitt av små furutrær og en fin badeplass. Følg grusvei fra Bjoa eller Ølensvåg.

Ryfylke

Nord-Jæren

Jæren

Dalane

Dagsturhytter i Innlandet

Fylkeskommunen skriver at interessen for dagsturhytta er stor og i alt 37 kommuner skal ha en hytte eller er i prosess med utredning lokalt. De har et prosjekt som varer ut 2025. Selve hyttene presenteres på tursiden Ut, og der finnes det nå omtaler av 13 hytter. Lenkene under går til hytteomtalen på Ut.

Dagsturhytter i Agder

Fylkeskommunen har også her spilt en sentral rolle, sammen med sparebankstiftelse og kommuner. Rundt om i fylket finner vi 25 hytter.

tursiden Ut finner vi en presentasjon av alle hyttene i Agder. Lenker til omtalene følger nedenfor, sortert etter den regioninndeling som Ut bruker. Midt-Agder friluftsråd har også presentasjon av noen av hyttene. De lenker til omtaler på tur-appen Telltur.

Sørlandskysten

Austheiene

Setesdalsheiene

Sirdal

Les mer

Artikkelen over har lenker til alle hyttene, og de turforslag aktørene har lagt opp til for å komme fram til dem. Dette er jo glimrende initiativer, ikke minst fordi turene gjennomgående er såpass lite krevende at de aller fleste kan klare dem. Slik sett supplerer de turistforeningene sine hyttetilbud og turforslag på en veldig god måte.

Her på Sandalsand kan du lese om andre turer, landet over. Se hovedoppslaget om Fotturer og grav deg videre inn. God tur!