Det er et stort område Grenselandmuseet tar mål av seg til å dekke, grensesprengende nesten i sitt forsett om å berette om liv og sameksistens i grensetraktene mellom Norge, Finland og Russland.
Grenselandet og museet
Museet vektlegger i sine beskrivelser det å få fram det etniske og kulturelle mangfoldet i denne delen av verden. Eller som de selv skriver: «Vårt fagområde er Grenselandets særegne historie med særlig vekt på områdets etniske og kulturelle mangfold, i regional, nasjonal og internasjonal sammenheng.»
Som et møtested mellom kulturene kan man kanskje tolke den åpne og innbydende foajeen vi kommer inn i, her i museumsbygningen like i utkant av Kirkenes sentrum. Foajeen inneholder en billettskranke, en kafe og en museumskiosk med variert utvalg, inklusive en del interessante bøker.
Det som nok mest setter preg på de faste utstillingene er imidlertid ikke livet i grenseområdet, for her synes jeg museet kommer til kort. Underlig nok.
Riktignok var det under mitt besøk i 2018 satt inn noen sykler som skulle vise til den store flyktningestrømmen som i 2015 kom inn over Storskog, nettopp på sykler. Vi finner enkelte fotografier av Ellisif Wessel, doktorfruen som på slutten av 1800-tallet gjorde et stort og viktig arbeid med å fotografere livet til lokalbefolkningen i området. Men det finner vi også på torget i Kirkenes.
Ellers har museet en utstilt pulk og enkelte samiske gjenstander. Plakater viser samenes nomadetilværelse på kryss og tvers i regionen, før grenseovergangene begynte å stenges etter den russiske revolusjonen.
Hoveddelen av utstillingen er likevel knyttet til prøvelsene lokalbefolkningen stod overfor under andre verdenskrig, samt historien om gruvedriften ved Bjørnevatn. Her er både gjenstander og informasjonstavler ganske så interessante å bruke tid ved. Det russiske krigsflyet som nødlandet i 1944 tar mye av oppmerksomheten.
Innenfor kafeen ligger det et møterom dekorert med kunst av den (nord-)norske kunstneren Kaare Espolin Johnson. Han har for øvrig fått sitt eget museum i Lofoten.
John Savio-museet
I samme bygning finner vi også museet over den samiske kunstneren John Savio (1902-1938). Han kom fra Bugøyfjord i Øst-Finnmark, flyttet til Vardø for å gå på folkeskole og havnet deretter i Oslo. Savio bodde store deler av livet i Oslo, og fartende fra sted til sted i Norge og utlandet. Han la imidlertid stor vekt på sitt samiske opphav, og det er det som i kombinasjon med hans motivvalg, som har gjort Savio til en kjent samisk kunstner.
Utstillingen har et representativt utvalg av Savios grafikk, akvareller, malerier og tegninger.
Her følger noen flere bilder fra museet:
Finn fram
Museet ligger en liten kilometers gange fra sentrum i Kirkenes, men har også en stor og god parkeringsplass. Det ligger fint til med utsikt over Førstevann, godt skiltet ved innkjøringen til byen.
Les mer
Grenselandmuseet i Kirkenes er en avdeling i Varanger museum. Det er også representert på DigitaltMuseum. Nettsiden har lite informasjon om museumsutstillingene på innsiden, men vi finner enkelte bakgrunnsartikler om den tematikk det jobber med.
Derimot vil jeg gi honnør til nettutstillingen om Pasvikelvas natur og kultur i historisk perspektiv.
Les mer om John Savio-museet på DigitaltMuseum.
Les flere artikler på Sandalsand fra Sør-Varanger og alt fra Finnmark fylke.