Jærkysten: Kvernevik Ring

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 18.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Svabergene ytterst på Smiodden i Stavanger tar mot de taktfaste slagene fra bølgene, mens grusveien ved Kvernevik Ring svinger seg i det bølgende landskapet av lyng og gress like innenfor. Gå ikke glipp av minnesmerket på dette bildet. 

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Stavanger kommune.

Opplevelser

Denne turen på 3,6 km går fra Kvernevika på grensen til Randaberg kommune i nord, til Hafrsfjordbrua. Vi går på godt opparbeidet turvei over svabergene ytterst på Smiodden. Turen passerer monumentet over Alexander Kielland-ulykken.

Strekningen fra Kvernevika og et stykke forbi monumentet utgjør en av Stavangers desidert kjekkeste turveier. Havet er like der ute og bølgene slår på blåsbort-dager godt inn mot mot rullesteiner (nær starten av turen), digre svaberg (ved Smiodden) og mot molobeskyttede båthavner (i begge ender). Turveien er småkupert, men lettgått. Vi passerer lyngmarker og naust. Det er aldri langt inn til den tette og lave bebyggelsen i Kvernevika, men den er aldri påtrengende nær. Det hele er riktig så idyllisk.

«Brutt lenke» kalles minnesmerket på Smiodden. Boligplattformen Alexander L Kielland fikk i mars 1980 ødelagt et av bena og kantret. 123 mennesker omkom i det som fortsatt er den verste katastrofen i norsk oljeindustri. Navnene på de omkomne er inngravert på en stor bronseplate festet til bergveggen like nedenfor monumentet.

Se deretter om du finner grotten ved Kjøbenhavnerbukta. Grotten er en åpning mot sjøen på 2×3 meter og er gravd ut av havet gjennom tusener av år, for ikke å si millioner. Man kommer ned og inn ved lavvann. For den som leter er der også en gravhaug fra bronsealderen her, og helleristninger på et berg kloss inntil bilveien.

Når vi nærmer oss brua blir det straks mer kjedelig. Her er vi tvunget opp på fortau den siste delen av Kvernevik Ring. Noen vil sikkert velge å returnere her, dersom de har bilen stående innerst i Kvernevika. Når vi kommer fram til Hafrsfjordbrua, også kalt Tanangerbrua, ser vi over mot Jåsund i Sola kommune (se egen tur), og innover Hafrsfjord.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går, Kvernevik Ring, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

Turveien er velegnet for alle. Dersom man starter i Kvernevika kan parkering være litt vanskelig, men se mulighetene like over veien eller ved P-plassen ved Hålandsvatnet noen hundre meter lenger mot Randaberg. I sørenden av turen, ved brua, finner vi parkering på noen få offentlige plasser eller ved butikkene på Stavangersiden. Bussholdeplasser langs hele ruta med gode forbindelser.

Video

Filmen under er satt sammen av levende bilder fra 2012 og enkelte eldre stillbilder. Bildene ovenfor er av nyere dato. 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Vistestranda – Endrestø – Kvernevik

Sørover: Hafrsfjordbrua til Hestnes