Jærkysten: Viste – Endrestø – Kvernevik

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 19.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

En kort og enkel tur på god turvei fra Vistestranda til Endrestø og Kvernevik. For å gjøre den mer krevende, prøv å gå over og rundt «rådafjellet» på Endrestø.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

Opplevelser

Vistestranda er start- eller endepunkt for neste etappe på vandringene langs Jærkysten, denne gang en enkel og grei liten tur på 1,4 km på sivilisert turvei forbi båthavna i Goavika. Om man kun har en ettermiddagstime eller kort søndagstur til rådighet, er dette et godt alternativ. Ellers lar strekket seg veldig greit kombinere med andre, både nordover og sørover langs jærkysten, eller over riksveien fra Viste Hageby og inn på turveien rundt Hålandsvatnet.

Jeg vil anbefale alle å legge i det minste den ene veien om knausene med «rådafjell» på Endrestø. Det er ikke langt å gå rundt neset, et par hundre meter bare, men adskillig mer underholdende og «ekte» enn den alternative ruten gjennom boligfeltet i Viste Hageby. Bortsett fra det finner vi sykkelrute hele veien, og småkupert og idyllisk forbi båthavna. Deretter ligger den ganske vide Vistestranda foran oss, komplett med det gamle sjøbadet som trakterte engelske turister fra midt på 1930-tallet.

Vistestranda er fin å oppsøke på varme sommerdager og utgjør sammen med Sandestranda lenger nord, Randabergs aller flotteste sandstrender.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går fra Vistestranda til Endrestø og Kvernevik, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

Parkering er greit å finne i begge ender, bussforbindelser også.

Video

Her skal du få en video fra denne turen.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er også tilgjengelig i en engelskspråklig artikkel.

«Langs Kysten i Randaberg» er et informasjonshefte fra kommunen. Merk at turveien rundt Hålandsvatnet starter rett borte i veien.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Vistnes til Vistestranda 

Sørover: Kvernevik Ring