Langs Blindleia med bil

Sist endret 30.04.2024 | Publisert 28.05.2020Agder, Bilturer | ,

Anslått lesetid:

Blindleia er sjøveien mellom Lillesand og Kristiansand, så umåtelig populær blant båtfolket. Nå skal du få bli med på den landbaserte parallellen, altså bilveien gjennom den sørlandske kystidyllen mellom de to byene. Det er en veldig trivelig tur. 

Orientering

Blindleden, dette bedårende stykke natur, som er skjærgårdens fineste smykke, dens mest uforlignelige pryd. (Gabriel Scott).

Disse fagre ord kom fra en av Sørlandets store diktere, men en annen fant å uttrykke seg helt annerledes. Wilhelm Krag omtalte den som «Denne Fandens Blindeled». Hvorom allting er, Blindleia går for å være en av landets vakreste seilingsleder. Relativt godt beskyttet fra uvær og vind i Skagerrak, går den grovt sagt fra Skauerøya like utenfor Lillesand til Ulvøysund, like før grensen til Kristiansand. Strekningen med båt er på ca. 20 kilometer.

Denne indre kystlei gir gode muligheter for friluftsliv, adgang til tradisjonsrike uthavner, vakker natur, og mye lokalhistorie. Ikke minst er tomtene langs Blindleia, sjøvarianten av den, gjennom årtier kjent som utsøkte eiendomsobjekter. Prisene er temmelig stive. 

Vi skal ikke gå i detalj omkring seilingsleden, det er heller bilturen som denne artikkelen skal handle om. Aller først følger et kart med inntegnet rute og stoppesteder. Dernest omtales de mulige stoppestedene vi kan gjøre mellom Lillesand og Kristiansand. Til sist får du lenker til videre lesing. 

Finn fram

Kartet under viser ganske enkelt de steder som er nevnt i artikkelen, og forslag til kjørerute mellom dem. Det blir for et par av tilfellene (uthavnene Brekkestø og Ulvøysund) å regne som tur-retur avstikkere, men hva gjør vel det? Starten er i midten av Lillesand, mens avslutningen er på et tilfeldig punkt i Kristiansand, nær E18. 

 

 

Lillesand

Dette er første del av ferden. Lillesand er selvsagt en veldig trivelig by, med mye historie og mange turister om sommeren. Her kan man tilbringe timer, eller mange dager. Noen lever hele liv her. Når det er sagt, er Lillesand en utmerket havn både for båtfarende og bilturister. 

LES MER: Byvandring i Lillesand

Lillesand til Justøya

Vi skal kjøre sørvestover, og velger Fv420 heller enn motorveien E18 lengre inne. Noen kilometer etter Lillesand svinger vi mot sør inn på Fv232. Vi skal ta peiling på Justøya, denne langstrakte øya som danner en viktig del av den beskyttede seilingsleia innenfor. Når vi passerer over Justøybroen, passerer vi også over Blindleia. Det er veldig synd at det ikke er lagt opp til å stoppe opp og ta fotos fra brua eller på sidene av den. 

Vårt første mål for dagen er Brekkestø, den gamle uthavna ved veis ende på Justøya. Brekkestø er relativt utførlig omtalt i artikkelen om uthavnene. Det er et herlig sted.

LES MER: Uthavner mellom Lillesand og Kristiansand

Selv dro jeg rett ut til Brekkestø, men på returen valgte jeg en variant som kanskje få andre vil velge. Mitt valg var Justøya bibelcamping. Dette var reisemål i min oppvekst for mange tiår siden, og jeg har ikke vært her siden. Mitt besøk nå var i høstferien og alt var avstengt. Jeg vandret mellom campingvognene (som i min barndom nesten var fraværende, for da var det telt som gjaldt) og ned til stranda. Det var en vandring på gamle trakter, men likevel ikke. Ingen barn lekte, sparket fotball, eller badet fra svabergene. Det store teltet der de store talene ble holdt om kveldene, var borte. Servicebygget syntes å være nokså lite oppgradert. Det ble altså litt nostalgi, men aller mest følelsen av å være ferdig med det. 

Dermed var det tilbake til bilen ved den avstengte inngangsporten til bibelcampen, og videre til neste stoppested. 

Justøya til Høvåg

Fra Justøya er det å kjøre tilbake langs Fv232 og over på Fv420 igjen, retning vest (venstre). Etter åtte kilometer svinger vi i krysset ved Vallesverdfjorden over på Fv401 i retning Høvåg. Vi skal ta en lang tur-retur avstikker til Ulvøysund, men gjør et par stopp først. 

Første avstikker er i Høvåg, der vi svinger inn på den enda mindre fylkesveien Fv226 et lite stykke. Vi kommer da fram til Høvåg kirke. Det er jo ikke like spennende å stoppe ved alle kirker, men akkurat denne ble bygget i middelalderen, i stein, og er slik sett av det sjeldne slaget. Et minnesmerke tilegnet dikteren Gabriel Scott står oppført på parkeringsplassen foran kirken.

LES MER: Middelalderkirken i Høvåg

Kassenkanalen

Deretter fortsetter vi knappe kilometeren til vi når broen over Kassenkanalen. Her må vi stoppe. Det er ikke bare det at omgivelsene er flotte, men kanalen fortjener litt oppmerksomhet av to årsaker. For det første er kanalen menneskeskapt, i alle fall delvis over en strekning på 200 meter. En gammel bygdevei fulgte løpet der kanalen nå går. Da kanalen ble åpnet for båtferdsel i 1995, medførte det at Høvåg og de innerste fjordarmene, fikk enda bedre forbindelse med Blindleia. For det andre er en skulptur av Kassetassen klistret inn i fjellveggen over vannveien. Denne karen er hentet fra Gabriel Scotts diktning, med bakgrunn i folketro på Sørlandet.

Kassetassen var ifølge Scott en bitteliten kar som stadig ba forbipasserende om å bære seg, men som med ett vokste seg diger hvis man var dum nok til å la ham klatre opp på ryggen. For å hindre tassen i å gjøre ugagn, skulle man krysse beina (‘krøsskaste’) og si: «Ein dau mann!«. (Wikipedia)

Blindveien ut til Ulvøysund

Vi lar Kassetassen få kjefte videre, og returnerer til Høvåg og Fv401. I Årsneskilen, etter 3,5 kilometer, svinger vi inn på Fv221. Den følger vi til den ikke går lengre, det er en blindvei. Da står vi på kaia i Ulvøysund, gjerne regnet som endepunktet for Blindleia. Båtferden videre er i åpent farvann. Ulvøysundet skiller Ytre og Indre Ulvøya, og var enda en av disse uthavnene som Sørlandet var kjent for i seilskutetida. I vår tid er bebyggelsen blitt oppgradert med mange fritidseiendommer, men akkurat her ser vi over sundet en rekke meget godt vedlikeholdte bygg av det historiske slaget. 

Ulvøysund til Kristiansand

Fra Ulvøysund returnerer vi til Årsneskilen. Vi kunne imidlertid valgt å stikke bortom Skottevik før vi kom så langt, for det er et stort feriesenter. Men altså, i Årsneskilen svinger vi tilbake på Fv401 og følger den et godt stykke (4-5 km) fram til et skilt som viser Bronseplassen. Her kan man gjøre enda et stopp. Dette er et aktivitetssenter (om sommeren) som kaller seg Norges eldste rekonstruerte bronsealdergård. 

Tilbake på Fv401 fortsetter vi 2 kilometer til et ubetydelig utseende veiskille. Vi skal rett til venstre, og inn på Kystveien (Fv3). Dersom du har følt deg langt på landet på Sørlandet før, så får du definitivt mer av det her. Kystveien følger som navnet sier kysten. Det er imidlertid ikke mye mer enn skog vi ser langs veien, og noen vann hist og pist. Men, det er jo noe det også. 

Kystveien ligger i Kristiansand kommune, og innbyr kanskje ikke til for mange stopp. Et stopp er ved Kongshavn brygge. Om ikke annet, så gir det grunnlag for å tenke over at dette også var en uthavn før i tiden, og at øyene utenfor er ferieparadiser. Men da må man ha båt. Vi kjører derfor rett inn i bebyggelsen i Kristiansands østligste deler, og med det slutter denne ferden.

Konklusjon

Sørlandet har mye skog, og vi får også sett det til gagns på denne bilturen mellom Kristiansand og Lillesand. Bilturen gir imidlertid også mulighet til å oppdage små, idylliske steder langs vann og fjordarmer. Utsiktspunkter og uthavner gir påskudd til å gå ut av bilen. Og så er den beskrevne ruten en god unnskyldning for å droppe E18, i det minste en gang i blant. 

Overnatting? Vel, da er der de to campingplasser som er nevnt i teksten, eller annen privat utleie. En tredje campingplass er naturistsenteret Isefjærleiren like nord for Høvåg. Hoteller finnes kun i Lillesand og Kristiansand. Eneste spisested utenom byene, er på brygga i Skottevik. 

Les mer

Kikk gjennom Lillesandmuseets korte omtale av Blindleia, og se særlig den artikkelen de har lagt ut om «Blindleia – Lokalhistorie – sagn – tradisjon«. De som ikke selv disponerer båt i rimelig nærhet, kan vurdere å hoppe på et kommersielt tilbud om båtfart gjennom leia. Prøv Blindleia Charter. Deres MS Øya går i daglig rute gjennom Blindleia mellom Lillesand og Kristiansand om sommeren, tre timer en vei. MS Maarten er et rent charterselskap, og man leier hele båten.

Her på Sandalsand kan du lese flere artikler fra Kristiansand, Lillesand og fra Agder