Rundt Hålandsvatnet i Stavanger og Randaberg

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 04.03.2015Rogaland, Strand og vann | ,

Anslått lesetid:

For den som skyr toppturer er grusveien rundt Hålandsvatnet det perfekte turmål. Her går det rimelig slakt rundt hele vannet, med idylliske viker, åpne landskap og skogholt i skjønn forening. I artikkelen får du en beskrivelse av turen, praktiske opplysninger og et kart. 

 

Nordsiden av Hålandsvatnet

Det er i grunnen hipp som happ hvilken vei man går. La meg bare skyte inn at informasjonsskiltet ved parkeringsplassen opplyser om at grunnet stigningene bør rullestoler med forhjulsdrift kjøre mot klokka, de med bakhjulsdrift holder seg med klokka.

Jeg har hatt en tendens til å starte ved parkeringsplassen ved Viste Hageby helt sør i Randaberg, og ta for meg Randabergdelen i nord først. Her er det nemlig små stigninger i starten forbi Ørnaberget, og grusveien slynger seg ganske vakkert rundt en bukt i nordlig retning. Bukta bærer det merkelige navnet Kuvomma.

 

Noen få stigninger til er det faktisk også langs nordsiden, så er det sagt. Innimellom går turveien tett i vannkanten. Gårdene i Randaberg følger oss på ovensiden – Vestre Goa, Håland og Leikvoll. Det er aktiv gårdsdrift rundt hele vannet. Her i nord ser vi både juletre- og fruktproduksjon. Det må være godt med sol og denne regionen har jo et generelt godt klima, tross alt regnet.

Når vi har rundet Kuvomma finner vi turens første gapahuk. Den kan det være verdt å oppsøke, men ellers finner vi en mengde rastebord hele strekningen rundt vannet. 

Flere steder er det slått opp skilt om fiske i Hålandsvatnet. Det er egentlig fritt fram, så lenge man registrerer seg. Det kan man praktisk gjøre med en SMS. Videre finner vi på nordsiden to renseparker. Disse tar sikte på å rense avløp og tilsig fra jordbrukslandet i skråningene ovenfor vannet, før det får altfor mye næringsstoffer. Særlig fosfor har en tendens til å medføre oppblomstring av giftalger. 

 

Sørsiden av Hålandsvatnet

Nå bærer det framover mot det litt isolerte boligområdet på Friheim. Vi er da kommet til Stavanger. Det er kanskje mer naturopplevelse på Randabergsiden, for når vi runder bukten mot øst har vi foran oss et langt stykke i veldig åpent lende. Her kommer åkrene tett på, helt ned i turveien.

Jeg har i kartet nedenfor inkludert markører for hvor det går stiskiller, den ene mot Stokkavatnet og den andre mot Sunde. Videre er det lagt inn merker som viser et par andre severdigheter langs bilveien ovenfor turveien. Dit er det litt langt å gå for dem som bare går rundt vannet, vil jeg tro. 

 

Litt lenger framme, ved Resneset, blir det litt annerledes. Her er det igjen enkelte trær, en liten bygdeborg (500 e.Kr.) skal det også være spor av oppå en haug, og vi finner beitende sauer. Kanskje er dette det vakreste partiet på turen. Røsslyngen er nydelig i den rette årstiden. Jeg vil anbefale å klatre over gjerdeklyverne inn blant sauene og bestige toppen av neset. Utsikten er strålende. 

 

Når vi så fortsetter ferden på en veldig godt opparbeidet grusvei, kommer vi fram til Kvernavikskogen. Det er en del løvtrær langs andre deler av vannet, men her møter vi også bartrær. Finner du de flotte bøketrærne? Ved utløpet av Kvernbekken bør du stoppe litt opp, og kanskje følge den ned mot Kvernevika. Den føres nemlig gjennom en fint murt og steinlødd kanal. 

 

Kommunegrensen følger bekken, og når du går på stien nedover er du i Randaberg. Det er ikke langt igjen av turen nå. Vi passerer KFUM-speiderne sin hytte, naust og gapahuk med grillplass.

Vel framme ved parkeringsplassen, kan kanskje bading på den pent opparbeidete lille sandstranden friste. Eller et hopp fra berget like bortenfor. Vær obs på om det er tilrådelig å bade her av hensyn til algevekst. Det skal stå skiltet om det er riktig ille.

 

Praktisk

De som ikke foretrekker å komme hit med sykkel eller kollektivtransport (buss til Viste Hageby), vil nok oftest finne parkeringsplassen ved Viste Hageby mest nennsom. Den ligger i Randaberg, like nord for Kvernevika i Stavanger. Herfra er det i følge informasjonsskiltet 7,9 km å gå, eller 1,5 timer i normal gange.

Dette er en perfekt tur for familier med barnevogn. Det samme gjelder for alle oss andre. Fiske er mulig sommerstid, kjøp bare fiskekort som nevnt ovenfor, før du kaster spinnerten uti. Turveien er også en sammenhengende lysløype, så ikke vær engstelig for å ta kveldene i bruk.

 

 

Merk at det ikke er mer enn 500 meter over til Store Stokkavatn i Stavanger når du kommer forbi boligfeltet på Friheim. For den som ønsker en lengre fottur, eller har sykkel, er det en glimrende kombinasjonsøvelse. En annen kombinasjon er å fortsette til Kvernevik og enten gå Kvernevik Ring eller over Endrestø til Viste.

Finn også andre fotturerSandalsand, og let deg fram blant alle artiklene fra Stavanger. La meg særlig trekke fram turene rundt alle byens vann, eller innsjøer: Store Stokkavatn, Hålandsvatnet, Mosvatnet, Lille Stokkavatn, Vannassen, og Breiavatnet. I tillegg har vi lille Hindalsdammen på Hinna, men den teller liksom ikke.

Les andre artikler fra Randaberg, de fleste fra fotturer.

Denne artikkelen ble først publisert i 2015, men er ajourført i 2018 med omarbeidet tekst og nye bilder.