Jærkysten: Møllebukta – Grannes

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 14.10.2013Jærkysten, Rogaland | ,

Anslått lesetid:

Steng ute lyden fra biltrafikken, konsentrer deg om bølgeskvulp, sand, stein og skjell i strandkanten og nyt turen fra Møllebukta i Hafrsfjord til et nasjonalt ikon: Det gule naustet ved overgangen til Grannes.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Stavanger kommune.

Opplevelser

Les om Møllebukta i forrige artikkel.

Vi skal her på spasertur langs Madlaveien på asfaltert gang- og sykkelsti, ca. 1,5 km. Dette er et strekk hvor de fleste bare farer forbi med sykkel eller bil langs den usedvanlig fint utformete veien. Få spaserer og hopper fra stein til stein helt nede i strandkanten, og går derfor glipp av spennende opplevelser, relativt rolige omgivelser og vakre gamle steinnaust.

Severdigheter inkluderer monumentet «Sverd i fjell» i Møllebukta (også et nasjonalt ikon), Liapynten med sine stupebrett, og det gule naustet ved overgangen til Grannes. Sistnevnte figurerte på svært mange postkort og turistbrosjyrer fra Stavanger i tidligere tider.

Vi passerer kommunegrensen mellom Stavanger og Sola ved Liapynten. Den første bildeserien er fra flere besøk på Stavangersiden.

Den neste bildesekvensen er fra strekningen fra Liapynten og bort til det gule naustet ved overgangen til Grannes. Her deler bilveien seg. Det er herfra ingen enkel sak å gå videre i sjøkanten.

Bildene er fra flere besøk, og viser at høst- og vinterværet kan herje hardt med de, normalt sett, veldig idylliske naustene akkurat her. Flere av dem er bygget på den tradisjonelle måten med trekledning i kortendene og steinsatte langvegger.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.


Parkering er greit i Møllebukta, unntatt på de varmeste sommerdagene. Derimot er det noe mer vrient i søndre enden. Avslutningsvis må vi nevne at Solabussene passerer titt og ofte.

Video

Filmen er fra 2013, men bildene over er av nyere dato. Derfor utfyller illustrasjonene hverandre.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er noenlunde lik den du kan lese i en engelskspråklig artikkel.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Håhammeren til Møllebukta 

Sørover: Vi gjør et byks forbi Grannes og havner da i sør ved Grannesvågen. Herfra går det en turrunde ut på Ytraberget, og vi vandrer langs sjøen fra Sørnes til Sømmevågen