Jærkysten: Solastranda

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 11.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Solastranda er uten tvil den mest besøkte og berømte av alle sandstrendene på Jæren. The Sunday Times kåret den til og med til verdens sjette vakreste strand.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

Opplevelser

Dette er en enkel og populær tur (2,8 km en vei) langs sandstranda fra sør til nord, eller omvendt. Variasjonen her er ikke stor, men hva gjør vel det når den er så flott som den er, uansett årstid. Solastranda er og blir en sandstrand, den aller mest brukte av alle jærstrendene. En engelsk avis kåret den en gang til en av verdens flotteste strender. Lokalpatrioter må vel si seg enig i det.

Gå gjerne en vei i sanden og returen i sanddynene. De fleste går kun i strandkanten og følgelig er dynene et godt alternativ. I nordenden finner vi hytter, et kurs- og konferansesenter og til og med et lite kapell. Midt på ligger kråkeslottet ved navn Sola Strandhotell, og lengst i sør finner vi en campingplass og golfbane. Rester fra krigens dager finner vi flere steder langs stranda i form av bunkere og skytestillinger tyskerne laget for å beskytte flyplassen, og hindre en forventet alliert landgangsoperasjon. Regn med fly- og helikoptertrafikk like over hodet, for Stavanger Lufthavn er nærmeste nabo bak stranda. Før de laget ny gang- og sykkelvei med overdimensjonerte, stygge gjerder, var det også en fin kjøretur langs sandstranden. 

Besøkende kan likevel merke seg at selv på de varmeste sommerdagene stiger vanntemperaturen knapt over 16 grader. Mye vind kan det også være, ettersom Nordsjøen ligger rett utenfor. Derfor er det godt å ha alle sanddynene å gjemme seg blant. 

Strandhotellets lunsj er glimrende, men det kan være du bør bestille bord på forhånd for det er et populært sted. 

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går på Solastranda, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

Stor parkeringsplass i sør, men også parkering ved strandhotellet og helt i nordre enden. Bussforbindelse på veien. Det kan bli fullt på de varmeste sommerdagene, men det er ikke mange av dem.

Video

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er ikke helt ulik en engelskspråklig artikkel.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Kolnes

Sørover: Solastranda til Ølberg