Jærkysten: Tjora og Risavika

Sist endret 16.05.2024 | Publisert 10.03.2021Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Fra Tjora og Risavika er utsikten ut mot havet storslått. Vi aner at vi går langs et industriområde, men det er ikke påtrengende tydelig slik grusveien er lagt. Dessuten får vi nok sti- og lyngopplevelser på holmene til å virkelig føle naturen under beina. 

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

Bakgrunn

I tidligere skriverier har Sandalsand karakterisert denne delen av kysten som uinteressant pga. det store havne- og industriområdet rundt Risavika. Følgelig har Risavika representert et brudd i vandrebeskrivelsene fra Tungenes til Ogna.

Imidlertid finnes det helt klart interessante elementer også her. For det første har vi området rundt gamle Tananger Havn, og for det andre den nordlige delen av Tjora, altså sør for Risavika. Denne artikkelen tar for seg en tur på 5,8 km i sistnevnte område. Turen er enkel og kan nesten i sin helhet gås på grusvei. Som leseren vil skjønne er dette en veldig fin utflukt.

Her er noen bilder fra Tanangersiden og selve Risavika.

Tjoraturen – Fra gassanlegget til Hestholmen og Brunnavika

Vi er sørvest for Risavika, og egentlig kloss i det store og økonomisk viktige industri- og havneområdet. Nesten ytterst ute, og like ved Utenriksterminalen, er det lagt til rette for parkering.

Etappe 1, Forbi et høyt tårn til Mjånesholmen

Fra parkeringen vil første etappe ta oss drøye 800 meter ut langs en pent anlagt grusvei, med universell tilgjengelighet, til et nes. På neset må man ha evne til å bevege seg i naturen, og det gir merverdi akkurat her. Neset heter Mjånesholmen og stikker langt ut i seilingsleden i innløpet til Risavika og Tananger havn.

Her ser vi på innsiden av neset en stor mengde rørgater og en svært høy pipe som tilhører et gassprosesseringsanlegg. Mange vil minnes den pipa som tidligere stod på området, den gang det var et oljeraffineri her i Risavika. På andre siden av seilingsleden ligger Melingsholmen og Tangen, begge på utsiden av Tananger havn.

Gå gjerne i naturen rundt holmen før du vender tilbake mot parkeringsplassen. Langs grusveien er det forresten god utsikt ut mot fyrstasjonen på Flatholmen, videre mot Rott, og til og med enda lengre ut til Håstein.

Bildene under er fra denne delen av turen.

Etappe 2, Hestholmen

Det er blitt noen år siden Hestholmen ble gjort tilgjengelig for allmennheten gjennom en gangbru over det trange sundet. Den minner litt om Jørpelandsholmen og gangbrua der. Derimot kommer rullende transportmidler (sykler, vogner etc) ikke rundt på Hestholmen. For oss andre er det derimot henrivende å vandre rundt på holmen, over steinformasjoner i folder og kampesteiner i strandkanten. Inne på holmen er det gress og lyng, og lavere trær.

Like over sundet ligger det på Hestholmen noe som kalles en bålhytte. Den er som en gapahuk av tre, med svært ildsted i midten for grilling. Imidlertid er sidekamrene utstyrt med trelemmer så store at det går an å overnatte på dem. Det inviterer et stort skilt også til at man kan gjøre.

Bildene under er fra denne delen av turen.

Etappe 3, Brunnavika

Når man kommer i land fra Hestholmen, bare et par hundre meter fra parkeringsplassen, kan man velge å gå innover langs sjøkanten. Det er også en grusvei, men er lengre framme litt mer kupert, og går gjennom et område med lave furutrær og einer.

På innsiden har vi også her kontor-, lager- og andre næringsbygg, mens vi på andre siden har bukta som går inn mot Brunnavika og en båthavn. På andre siden av bukta ligger det området som bærer navnet Kolnes. Det er en annen vandringstur. Når vi kommer inn til båthavna kan vi gjøre vendereis samme vei (er nok å foretrekke), eller velge bilveien tilbake (noe kjedelig). Noen bor også i området og har andre preferanser.

Langs grusveien er der et par krigsminner. Legg merke til den gamle ammunisjonsbunkeren fra krigens dager (gå ned trappa og inn). På toppen står det en kanon. Det er lagt inn inskripsjoner på metallplater (dessverre temmelig uleselige) i det som framstår som en kombinert kunst- og informasjons-installasjon.

Bildene under er fra denne delen av turen.

Finn fram (kart)

Kartet under viser den delen av turene langs Jærkysten som går rundt Risavika. Rød linje er ubeskrevet, eller generelt uinteressant som fottur. En løpe- eller sykkeltur gjennom industriområdet i Risavika kan være helt greit som transportetappe for de som bor her, men ikke som turopplevelse.

Derimot er det en klar anbefaling å følge den turen som er omtalt sør for Risavika, på Tjora. Den er markert med blå farge i dette kartet. Parkeringen er i dette tilfellet til venstre for utenriksterminalen, inn en liten sidevei. Det går relativt hyppig med busser til Risavika Utenriksterminal, sjekk Kolumbus.

Les mer

Denne artikkelen om turen i Tjora og Risavika inngår i en serie om fotturer på kyststripa langs Jæren, helt fra Tungenes i nord til Ogna i sør. Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren.

Neste tur

Kart over Jæren Nordlige turer 2

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Klikk her for å se alle turene langs Jærkysten i Google Maps og utforske enkeltturene.

Nordover: Tananger – Jåsund

Sørover: Risavika – Kolnes – Solastranda