Julebyen Egersund

Sist endret 22.11.2021 | Publisert 11.12.2016Kultur, Rogaland |

Anslått lesetid:

I de fortryllende små gatene i Okka by kommer vi i julestemning. Her har de gjennom flere år arrangert julemarked av høy kvalitet og med rike muligheter for opplevelser. Julebyen Egersund er stor attraksjon.

 

Tradisjonelle julemarkeder

I Norge har vi kanskje hatt mest og lengst tradisjon med høstmarkeder, og Sandalsand har tidligere presentert en av de største i Rogaland – den i Bjerkreim. Fra kontinentet, og særlig i tysktalende land og lenger mot øst, kjenner vi imidlertid også tradisjonen med julemarkeder. Jeg hadde for få år siden gleden av å oppsøke flere av dem på en reise gjennom Polen og Baltikum.

Det var da også til Tyskland en gruppe initiativtakere fra Eigersund dro før jul i 2003. Året etter hadde de fått mobilisert sponsorer og frivillig engasjement nok til å starte for seg selv. Det ble en suksess, og har vært det hvert år siden.

 

Rogaland - Eigersund - Julebyen Egersund

Her varmes julegrøten i vedfyrt suppestasjon

 

Hva finner vi i Julebyen?

Tross dårlig vær under alle mine besøk til Julebyen, så har det vært herlige opplevelser. Det som gleder mest er at alle de bodene som er satt opp på Torget og de nærmeste smågatene, alle er forsynt med kvalitetsvarer. Det er kjekt å se på håndverkerne i arbeid, og produktene av deres arbeid. Her er det gode muligheter for å gjøre opptil flere julegaveinnkjøp.

I Egersund finner vi ikke alle de lakris-, juggel- og krimskramsselgerne som høstmarkedene rundt om flommer over av. Her er det kvalitet i alt fra tovede ullprodukter til smykker, fra ost til luer. Variasjonen er stor, og det bidrar jo ytterligere til at det er spennende å vandre rundt.

Dessuten er det for de minste ikke slik at «kanskje» kommer nissen, for han er der, til fots eller i elektrisk bil. Han vi traff på først drev og jobbet med å få magen på plass, den typisk korpulente julenissemagen lå tydeligvis ikke naturlig til denne karen. Karusell får småbarna også prøve, foruten teateroppsetninger og musikkonserter for barn og voksne i flere steder. Restaurantene ellers i trivelige Egersund lever godt på Julebyen, men det er noe med det å få seg en pølse på Torget, eller å innta julegrøten under det store juletreet.

I Egersund er der åtte dager med Juleby. Da vi ankom sist gang var det bare å konstatere at rikelig med folk fra både nær og fjern, nok en gang hadde tatt turen til Egersund for en vandring mellom bodene.

 

Rogaland - Eigersund - Julebyen Egersund

Nissen midt i Julebyen

 

Praktisk

Julebyen holder åpent to helger i månedsskiftet november-desember, torsdag til og med søndag.

I 2021 er åpningstidene som følger: 

Torsdag 2. desember: 16:00 – 20:00
Fredag 3. desember: 16:00 – 20:00
Lørdag 4. desember: 10:00 – 18:00
Søndag 5. desember: 12:00 – 18:00

Torsdag 9. desember: 16:00 – 20:00
Fredag 10. desember: 16:00 – 20:00
Lørdag 11. desember: 10:00 – 18:00
Søndag 12. desember: 12:00 – 18:00

Det kan være litt utfordrende å finne ledig parkeringsplass i sentrum mens julemarkedet pågår. Du vil imidlertid møte verter som kan guide deg fram. Det beste alternativet er kanskje å komme hit med tog og gå over på den gratis skyttelbussen som bringer deg inn til sentrum.

Den beste kilden til mer informasjon er Julebyen Egersund selv. Nettsiden er oppgradert til eksemplarisk nivå.

Les gjerne andre innlegg fra Eigersund her på Sandalsand.

 

Flere bilder

Bildene under er klikkbare og resulterer i større versjon som du kan bla deg gjennom.