Opplevelser i Åndalsnes

Sist endret 25.05.2022 | Publisert 23.11.2021Møre og Romsdal, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

De på Åndalsnes kaller gjerne tettstedet ved Romsdalsfjorden for Tindehovedstaden i Norge. På neset finner vi et trivelig lite sentrum, et nytt tindemuseum, og en gondolheis opp til nærmeste tinde.

Opplevelser

Herfra frakter busser fjellgeiter til startstedet for turen over Romsdalseggen eller andre tindevandringer. Mange kommer hit om sommeren for å prøve ut regulære klatreruter. Åndalsnes er dessuten endepunktet for en av landets mest spektakulære jernbanestrekninger, Raumabanen. Toget passerer under Romsdalshorn, forbi selveste Trollveggen, og bilveien opp til Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. E136 går parallelt med toget fra Dombås.

Dermed har vi nevnt mange stikkord som karakteriserer tindehovedstaden. Høres ikke det fristende ut?

Det første cruiseskipet klappet til kai i Åndalsnes i 1882. Senere fulgte flere etter, og ikke minst kom briter på jakt etter laksen i Raumaelva. Tindebestigerne lot seg tiltrekke av de spektakulære fjellformasjonene like inn av fjorden, noen over 1800 meter høye.

En liten vandring i sentrum

Det er rimelig fort gjort å vandre gjennom sentrumsgatene i Åndalsnes. Det er et kompakt sentrum som brer seg ut på neset. På ene siden har vi endepunktet for Raumabanen. Interesserte vil merke seg Togkapellet, en passasjervogn som er satt på et sidespor og tjener som kapell. Like ved stasjonen finner vi nybygget som huser startstedet for Romsdalsgondolen, og få meter bortenfor ligger Norsk tindemuseum i et spennende bygg.

Da jeg ved to anledninger oppsøkte Åndalsnes sommeren 2021, ble det faktisk ikke til at jeg prioriterte museet, annet enn å kikke inn i foajeen og museumsbutikken. Innvendig finner vi en klatrevegg og utstillinger knyttet til museets navn.

Ellers er sentrum helt ålreit, kanskje mer kompakt enn andre bygdebyer. Det står en skulptur tilegnet de som bygget Raumabanen like ved togstasjonen, men ellers er det lite kunstnerisk utsmykning å spore. Plassen foran rådhuset har en kjekk fontene, en av de som spruter flere vannsøyler opp fra bakken.

Langs fjorden legger både Hurtigrute og andre cruiseskip til kai, i en normalsesong temmelig mange også. Her finner vi en liten gjestehavn for fritidsbåter.

Romsdalsgondolen

Det var midt på 1960-tallet at ivrige sjeler med sans for næringsutvikling, tok initiativ til å bygge en gondolheis opp til Nesaksla. Den åpnet ikke før i 2021, etter omfattende diskusjoner og rent ut sagt protester. Det var verneinteresser mot næringsinteresser. De førstnevnte mente en gondol ville ødelegge for den naturopplevelsen det er å gå til fots opp fjellsiden, og videre innover Romsdalseggen.

Romsdalsgondolen – Norges lengste pendelbane – frakter deg 708 meter over havet
mens du nyter en 360-graders utsikt over de majestetiske tindene i Romsdalen.

Nå går gondolene der, to i slaget, og møtes på halvveien opp til fjellet. Mange lar seg imidlertid friste av å prøve fjellskråningen, enten opp eller ned. Da passerer man et utsiktspunkt som er rimelig spektakulært i seg selv, nemlig Rampestreken.

Oppe ved endepunktet for Romsdalsgondolen er det bygget en restaurant ved navn Eggen, og nye utsiktspunkter i tillegg til de som var der fra før. Det er liten tvil om at utsikten som fjellfolket tidligere hadde monopol på, nå er tilgjengelig for folk flest. Den gleden bør flest mulig unne seg, for den er helt strålende. Ikke bare på en så fin dag som under vårt besøk.

Gondolheisen tar ikke mer enn fem minutter til topps. Du kan velge å kjøre den begge veier, eller kjøpe enkeltbillett.

Andre opplevelser, nær Åndalsnes

Mine besøk til Åndalsnes omfattet ikke fjellklatring eller vandringer. Det er det som sagt gode muligheter for, enten det gjelder Via Ferrata-trenden som vi også finner mulighet for her, eller mer eller mindre vanlige turer over fjellene.

På mitt første besøk kom jeg med tog, vandret gatelangs, og forlot Åndalsnes med tog. På mitt andre besøk tok vi Romsdalsgondolen og kjørte oppover dalen til besøkssenteret under Trollveggen, før vi tok innover Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Den er en stor opplevelse, den kanskje mest spennende av alle nasjonale turistveger. Det sier ikke lite.

På denne bilturen kom vi nordfra, fra den største byen i Romsdal, nemlig Molde. Da hadde vi også vært innom Rødven stavkirke, en av de sjeldne middelalderkirkene av tre som vi fremdeles har igjen i Norge.

Her er noen bilder fra disse omtalte stedene.

Finn fram

Kartet viser Åndalsnes sentrum med noen av de mest nærliggende områdene. Kommer du med tog eller buss havner du midt i sentrum. Med bil kan du komme flere steder. Til fots er det opp, høyt opp som gjelder.

Les mer

FjordTours og Fjord Norway for praktisk turistrettet informasjon, og Wikipedia for leksikalsk.

Sandalsand har flere artikler fra: