Prøysenhuset på Rudshøgda

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 24.10.2015Gårdstun, Innlandet, Museer |

Anslått lesetid:

Ved Præstvegen i Ringsaker finner vi den lille stua hvor Alf Prøysen levde sine første 25 år. Her finner vi også det nye Prøysenhuset, et eksemplarisk opplevelsessenter.

 

Opplevelser i området

Vi skal ta for oss de severdighetene vi møter etter at vi har parkert nedenfor det som nå er blitt et helt senter. Det første vi møter er Kusvea, en gammel husmannsplass som nylig er blitt restaurert. Her finner vi en scene som gir plass til forskjellige aktiviteter under turistsesongen om sommeren.

 

Hedmark - Ringsaker - Prøysenstua

Utsikten fra Prøysenstua forbi et av gårdshusene er flott, og Ringsaker vakkert. Der nede går E6 og toget, som vi ser.

 

Når vi går litt til oppover skråningen kommer vi forbi Mikkelikskiskogen som også er temmelig ny. Her finner vi nok en utescene, men også et lekehus – åpent året rundt.

Nå ser vi bortover mot den gamle Prøysenstua med gårdshus og en Moelvenbrakke like i forkant. Den sistnevnte er temmelig liten, malt lyseblå og kjøpt av Alf Prøysen i 1955 tillikes med den gamle husmannsplassen. Her i Heggeli, som brakkene ble kalt, fikk hans foreldre Olaf og Julie bo så lenge de levde.

 

Hedmark - Ringsaker - Prøysenstua

Slik kan man også hedre sine foreldre, kjøpe dem en Moelvenbrakke.

 

Prøysenstua

Prøysenstua består av en stue og to uthus. Utsikten nedover med hovedveien og dalsiden på andre siden er upåklagelig. Trafikkstøyen nede på E6 må man bare overse.

Vi er i Præstvegen, den gamle ferdselsveien i Ringsaker. Husmannsplassen hvor Alf Prøysen ble født i 1914 (han døde i 1970) er åpen for guidet omvisning, og pris deg lykkelig om du kommer inn. For her vitner det tilbakeførte interiøret til 1920-tallet om slit og små kår. En rekke objekter inne i det som nå er et museum viser flere sider ved Alf sitt liv, ikke bare gjennom hans første år.

Så sett deg på krakken bortåt glaset og lytt til den kunnskapsrike omviseren i gammeldags drakt, som plutselig drar en kjent og en ukjent Prøysenvise.

 

Hedmark - Ringsaker - Prøysenstua

Her ble han født, Alf Prøysen, i dette rommet og i denne senga.

 

De to gårdsbyggene i det lille tunet er ikke de originale, men bygget ganske så tro mot byggeskikken i Alfs barndom. Legg merke til bruk av trespon som taktekking.

 

Selveste Prøysenmuseet

Det virkelig store nye, og moderne, bygget like ovenfor Præstvegen kalles for Prøysenmuseet. Her har det renommerte arkitektfirmaet Snøhetta fått utfolde seg med utstrakt bruk av tre og gode vindusflater – betalt av Arthur Burchardt. Like innenfor dørene finner vi Kafé Julie, og en butikk med meget spennende utvalg.

 

Hedmark - Ringsaker - Prøysenhuset

Åpent, luftig og med fargestifter i taket. Vi er inne i Prøysenhuset. Utstillingsarealet er inn til venstre, dette er kafé og butikk.

 

Utstillingen er nok likevel det som etterlater det sterkeste inntrykk. Gjennom en introduksjon i en egen kinosal, og med vandringer blant utstillingene får vi ikke bare presentert en bredt utvalg av kjente sider ved Alf Prøysens liv, men også mye ukjent. Det er en ganske så formidabel produksjon han etterlot seg, av tanker, tegninger og selvsagt viser. At der var så mye til ettertanke, er noe som virkelig sitter igjen hos undertegnede.

Formidlingsmåten er både gjennom vanlige plakater med bilder og sitater, noe gjenstander, men ikke minst gjennom interaktive paneler som utnytter moderne teknologi på en underholdende, lærende, klok og lett tilgjengelig måte. Ta et leketøy, f.eks. en dukke av teskjekjerringa ut av lekekassen og plasser den på kanten. Da avspilles sang og video i lokket på kassen.

 

Konklusjon

Her kan man holde på lenge, både store og små. Kom hit for midlertidige utstillinger, kom hit for Prøysenfestival og kom gjerne også for en fire kilometers rundløype i skogen. Foruten alt det som allerede er nevnt.

Dette bare må oppleves, det var en kjekk opplevelse, og takk for det!

Se flere bilder under.

 

 

Finn fram

Kartet under viser hvor vi finner museet. Vi kjører av fra E6 på Rudshøgda nord for Hamar. Det er godt skiltet, men vær obs på at du kjører over gamle og lite smale grusveier for å komme fram. Markøren viser den store parkeringsplassen nedenfor museumsbygningene.

 

 

Les mer

Før du kommer hit bør du lese deg opp på nettsiden til Prøysenhuset.

Du vil på Sandalsand ikke finne mange artikler fra kommunen vi er i, Ringsaker, men en god del fra fylket, Innlandet. Videre kan du finne spennende lesning under hovedoppslaget om Museer og Gårdstun.