Rundturen mellom Ogna og Sirevåg

Sist endret 29.01.2022 | Publisert 20.05.2021Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Turen mellom Ogna og Sirevåg er en appendiks på Jærkysten. Her er siste rest av Jærens sandstrender og de første runde bergknauser i Dalane. Denne turen går til og med gjennom et skogholt. Det kan knapt bli bedre.

Bakgrunn

Mange artikler her på Sandalsand beskriver turene langs Jærkysten. I innledningene til alle heter det at «Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen.»

Den turen vi nå skal gå starter på Ogna i sør, og går enda lengre mot sør. Den går utenfor det området som Sandalsand har regnet som Jærkysten, men allikevel innenfor Jærstrendene landskapsvernområde. Den er på en måte som en jærtur nr. 27.

Uansett, det er en fin rundtur. Den er på ca. 3,7 km.

Opplevelser

En rundtur kan oftest starte hvor som helst, men de fleste vil komme hit med bil eller tog. Dersom tog er løsningen, så starter turen ved Ogna stasjon og man følger toglinja sørover et stykke før vi vandrer inn langs søndre bredde av Ognaelva. Vi hadde bil og valgte Svingen like sør for Ogna sentrum som utgangspunkt. Her ligger Svingen Grill og en passe stor parkeringsplass.

Vi passerer under jernbanen og følger Ogna-elvas siste ferd ut mot havet noen hundre meter, på sørsiden. Det er bare å følge vei og sti utover. Her er ingen merking. Dette er rene, skjære idyllen, nær sagt uansett vær. Ved utløpet slår brenningene mot land og knausene ytterst ute er flotte å klatre opp på for utsiktens skyld.

Neste etappe er langs Ognasanden i sørlig retning. Den er svært bred, mektig og innbyr til vandring i sanden, eller over sanddynene innenfor.

Ved enden av Ognasanden kommer vi til krigsminner som er velegnet til en rast. Herfra og noen hundre meter innover er det hytter på og mellom knauser. Vi finner bilveien til dem og følger den enda noen hundre meter oppover.

På et tidspunkt, og her kan du godt sjekke ut kartet lengre ned på siden, møter vi Jærbanens togspor, eller rettere sagt en grusvei i nordlig retning. Dette er starten på returen og den går noenlunde parallelt med togsporet tilbake til Svingen. Denne siste etappen er riktig så idyllisk, og her er det satt ut rastebord på flere steder.

Bildegalleri

Her er noen bilder fra turen.

Finn fram

Kartet viser denne turen. Vi startet ved P-plass ved Ogna, men det er også mulig å finne parkering i Sirevåg i sør. Rundturen ble målt til 3,7 km på mobilens GPS.

Les mer

Sandalsand har flere artikler fra: