Rundtur på Lundsneset i Stavanger

Sist endret 19.10.2021 | Publisert 23.05.2021Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Lundsneset ligger mot nord på Hundvåg, den største av de sentrumsnære byøyene i Stavanger. Her er det et vell av grusete turveier på kryss og tvers, så vel som gode muligheter for rundturer. Dette er en av dem.

Orientering

Det går noen år mellom hver gang jeg tar turen til Lundsneset. Denne gang, i 2021, ønsket jeg å få med meg utvidelsen av neset. Det vil si, det er masser fra gravingen av alle Ryfast-tunnelene som er deponert her ute. Det måtte bare ses.

Se kartet nederst i artikkelen. Runden vår var på 4,7 km med grusvei.

LES MER: Hva finner vi på andre siden av Ryfylketunnelen?

Fra Sandvågen til Lundsneset

Parkeringsplassen vår i Sandvågen ligger veldig greit til opp av bukta med det treffende navnet. Nesten nederst ser vi en rensedam og et kommunalt informasjonsskilt om Skeisvika rensepark. Akkurat den vika ligger noen hundre meter mot vest (venstre), men det er nok del av et større område.

Mot vest går det også gruset turvei, og den kan vi følge i sjøkanten helt bort til Trollskogen. Den inngår i kommunens «hverdagsturer», og er en rundtur som de kaller Lundsnesturen (8,7 km). Se også kart og omtale på tursiden Ut.

LES MER: 52 hverdagsturer i Stavanger

Vi holdt mot høyre og i nordlig retning. En spennende lekeplass dukket opp først, og deretter var det kun natur å øyne. Da vi kom over høyden så vi den nye fyllingen, som på kartet er blitt kalt Kuneset park. Vel, det er nesten som en park. Det er bare å følge den lille odden rundt. To kunstige høydedrag er anlagt, med steiner på toppen. Steinsettingen virker nesten forhistorisk av seg. En trapp ned mot sjøen er anlagt på innsiden av neset, sikkert for å gjøre bading enklere.

Herfra fortsetter vi runden vår fram mot Lundsneset. Der er kommunens 22. juli-minnesmerke satt opp. To navn er inngravert. Et verdig minnesmerke og en praktfull beliggenhet.

Mellom Kuneset og Lundsneset er det en strålende utsikt mot de ytre byøyene, eller hva vi nå skal kalle Åmøy, Rennesøy og Langøy.

Returen til Sandvågen

Som nevnt innledningsvis går det flere grusveier rundt om. Vi gikk runden som vi har gjort tidligere, inn til Lundsvågen. Her er det både naturskole og ikke minst en stor havn for lystbåter. I Lundsvågen går vi på fortau og dels grus, før vi krysser inn over et høydedrag og følger grusveien tilbake til utgangspunktet.

Bildegalleri

Her er bilder fra turen.

Finn fram

Nå har det seg slik at de store veiarbeidene som Ryfast-tunnelene medførte også oppe på landjorda, ga nye muligheter. Vi kjørte simpelthen gjennom Hundvåg-tunnelen. Der den kommer opp i dagslys på nordre Hundvåg, svingte vi av i rundkjøringen før tunnelen dykker ned i Ryfylketunnelen.

Like etter avkjøringen er det anlagt en stor, ny parkeringsplass. Den er svært velegnet for fotturer videre i terrenget. Det kan ikke være enklere. Jo, faktisk. Her er også flere bussholdeplasser for de som heller vil reise kollektivt.

Kartet under viser rundturen vår på 4,7 km. Flere parkeringsplasser er markert i kartet. Den nederste til venstre var den vi brukte. Oransje markør med turgåeren viser den nye fyllingen.

Les mer

Sandalsand har flere artikler fra: