Turen rundt Steinbruvannet i Lillomarka

Sist endret 17.11.2021 | Publisert 07.12.2018Oslo, Skogsturer, Strand og vann |

Sør i Lillomarka, nord for Grorud og Romsås, ligger et vann som tjener som utgangspunkt for både vandrere, syklister og skigåere – altså året rundt. De tre kilometerne rundt Steinbruvannet er akkurat passe til en ettermiddags- eller søndagstur. 

 

Bakgrunn

Fra 1936 til 1971 var Steinbruvannet drikkevannskilde og stengt for både bading og fiske. Ved reguleringen i 1936 ble det anlagt en demning i søndre enden, og dertil enda en. Vi fikk Steinbruvann og vi fikk Badedammen. Faktisk ble det anlagt en demning også før år 1800. 

Det fortelles dessuten at den russisk-ortodokse menigheten i Oslo bruker Steinbruvann som en del av Theofania-feiringen på nyåret. Menighetens medlemmer dykkes tre ganger. 

Selve vannet er 850 meter langt, 175 meter bredt, og 24 meter dypt. Gamle Bergensvei følger forøvrig vestsiden av vannet, og fortsetter til Skytta i Nittedal.

 

Opplevelser

«Stemmern» kalles vannet blant lokale. Hit kommer de for å (sol-)bade varme sommerdager. Rundt vannet finner vi flytebrygger, svaberg og flere rastebenker å slå seg til ved. Året rundt er der nok av utsiktspunkter å glede seg over, og turveien rundt er upåklagelig enten man kommer til fots, på sykkel eller med rullestol. 

Den lille Badedammen ligger få meter opp fra parkeringsplassen, og nordover ligger det større Steinbruvannet. Uansett er dette en runde som bør friste mange. 

Noe over halvveis innover på vestsiden går det et stiskille til Breisjøen og Lilloseter. Her ligger bygningen som bare kalles Krutthuset. Der er det kafe på søndager. 

Her er en rekke bilder fra denne turen. Klikk for å se dem i større versjon. 

 

Kart over Steinbruvannet

Kartet viser runden rundt Badedammen og Steinbruvannet med utgangspunkt i parkeringsplassen på sørsiden. Hit kommer man for så vidt på flere veier, men mange vil velge å svinge av Trondheimsveien (Rv4) ved Grorud og kjøre nordover. Grorud er også nærmeste T-banestasjon. 

 

 

Les mer

Der er flere løyper både sommer- og vintertid innover i Lillomarka fra parkeringsplassen og de to små vann. Ettersom nordenden av Steinbruvann er nær grensen til Nittedal, er dette også et fint turområde for nittedøler. 

Sandalsand er et nettsted med opptil flere fotturer i Oslo, såvel som et enda større antall artikler fra andre opplevelser i byen. Sjekk ut alle

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget? Er det noe du likte spesielt godt, eller er uenig i vurderingen av. Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

Skriv en epost til Sandalsand.

For artikler som er nyere enn 180 dager har du også mulighet til å dele din kommentar med andre her. Da vises et kommentarfelt som du kan bruke. Du må legge inn navn og epostadresse. Epostadressen blir ikke vist til andre, men det gjør navnet og kommentaren. Bruk derfor gjerne et anonymt navn om du ønsker. Du kan også lenke til et nettsted du selv driver (for egenpromotering).

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This