Universitetsmuseet i Bergen – Kulturhistorie

Sist endret 12.04.2021 | Publisert 11.06.2020Museer, Vestland |

Allerede før 1850 var bergenserne i ferd med å bygge opp en omfattende kulturhistorisk samling, både fra kjerneområdet på Vestlandet og fra svært så eksotiske himmelstrøk. Universitetsmuseet i Bergen – Kulturhistorie viser utvalgte deler av sin historiske skattkiste i et museum man ikke bør gå glipp av.

 

Opplevelser

På Nygårdshøyden over sentrum av Bergen finner vi to universitetsmuseer. Naturhistorisk museum holder til i et praktbygg, omgitt av en vakker hage og med flott utsikt fra plassen foran. Det kan oppsøkes i sin egen rett. Bak ligger Kulturhistorisk museum i en stor bygning fra 1927 (arkitekt: Egill Reimers). Det er et monumentalt bygg, men nokså blottet for den estetiske sjarme som naboen er til del. 

Følgelig er det innenfor dørene vi finner de mest spennende oppdagelsene. 

Det var tidlig på 1800-tallet man etablerte universitetsmuseene i Bergen, og på den tid var man besnæret av å også hente inn gjenstander fra andre deler av verden. Følgelig finner vi etnografiske samlinger, slik som mumier og ansiksmasker fra Egypt, og russiske ikoner. Imidlertid er det norsk kulturhistorie, og særlig kulturminner fra Vestlandet, som presenteres for publikum. 

Dels handler det om arkeologiske funn opp til flere tusen år gamle. Her er mye kunst fra historisk tid, herunder en rik samling av stavkirkeportaler og annen kirkekunst fra middelalderen. Vikingtiden er rikt representert, og det var fra denne at en stor skatt ble stjålet i 2017. Mange av gjenstandene er funnet tilbake, dessverre med en del skader. Dette presenteres i en egen seksjon. 

Videre finner vi egne utstillinger om Henrik Ibsen i Bergen, museets grunnlegger Wilhelm Frimann Koren Christie, og musikkinstrumenter. Museet trekker dessuten opp linjene helt til vår tid, med en egen moderne utstilling knyttet til Plasthvalen som ble funnet strandet på Sotra i 2017. 

 

Konklusjon

Kulturhistorisk museum minner i mangt og mye om tilsvarende universitetsmuseum i Oslo. Som det, er også Universitetsmuseet i Bergen – Kulturhistorie vel verdt å oppsøke, for å lære og la seg inspirere av hva vi har klart å skape av kunst og kultur i landet. 

 

Finn fram

Kartet under viser vei til museet. Det ligger på Nygårdshøyden over sentrum av byen, bak Naturhistorisk museum og ved siden av Bergens Sjøfartsmuseum.

 

 

Les mer

Finn fram til museets nettside for bakgrunnsinformasjon og det praktiske knyttet til åpningstider mv. Nettsidene er imidlertid for dårlige til å virkelig få inntrykk av hva museet tilbyr. Flere, og grundigere artikler, ville vært ønskelig og forventet. Det er tross alt et universitetsmuseum. Videre savnes spesielt sterkt bilder av de gjenstander museet har i sin samling, og da særlig de som er utstilt. Bildekavalkaden over hemmes av at motivene ikke gjenfinnes på nettsiden med forklarende tekster. Da kunne beskrivelsen vært lagt inn i bildeteksten. 

Finn flere artikler fra Vestland fylke, og Bergen, her på Sandalsand

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget? Er det noe du likte spesielt godt, eller er uenig i vurderingen av. Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

Skriv en epost til Sandalsand.

For artikler som er nyere enn 180 dager har du også mulighet til å dele din kommentar med andre her. Da vises et kommentarfelt som du kan bruke. Du må legge inn navn og epostadresse. Epostadressen blir ikke vist til andre, men det gjør navnet og kommentaren. Bruk derfor gjerne et anonymt navn om du ønsker. Du kan også lenke til et nettsted du selv driver (for egenpromotering).

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This