Veikrysset Førde

Sist endret 02.02.2022 | Publisert 11.03.2014Urbane fotturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Førde ble tidligere ansett å være den styggeste byen i Norge. Det er dessverre mange utfordrere til denne lite hyggelige tittelen, og jeg tviler på at Førde topper listen lenger.

 

Den geografiske plasseringen er den beste

Til tross for geografien, Førde har fortsatt et stort potensiale i å utvikle seg som et fascinerende reisemål i seg selv, et sted å stoppe på vei andre steder, eller til og med et sted å bo. Plasseringen av Førde i det vakre Vest-Norge, i bunnen av den pittoreske Sunnfjorden, med en elv som renner gjennom sentrum av byen, og med høye fjell på alle kanter, er et godt utgangspunkt.

Dessuten ligger Førde på den viktigste nord-sør veien på Vestlandet, E39. Dette gjør det til et praktisk sted å stoppe. Førde er et viktig veiskille i denne delen av landet, og bussterminalen er det pulserende hjertet av det hele. Den er avbildet ovenfor.

 

Det er noe amerikansk over sentrum i Førde

Dalføret er typisk for denne delen av landet. Den er bred og U-formet, dannet av isbreer for mer enn ti tusen år siden. Hovedgatenes utforming gjenspeiler dette brede og åpne uttrykket. Gateløpene er lagt i rette linjer, de er brede og omkranset av upretensiøse garasjer, bensinstasjoner, kjøpesentre og kontorbygninger som ingen er over 2-3 etasjer. Begrepet «American-style» er det som slår en besøkende.

 

Norway - Sogn og Fjordane - Førde

Det fargerike nye kommunehuset i Førde liver opp i kjedsomheten

 

Trehus, så vanlig i det meste av Norge, er nesten fraværende i Førde. Det er ingenting som gir oss en antydning av et senter som kan dateres tilbake mer enn tre-fire tiår. Byggematerialet over hele byen er «moderne» prefab-elementer. Kjedelig.

Noen av kjøpesentrene er rimelig nye og ganske greie, selv om ingen er mer interessante enn andre ordinære kjøpesentre i Norge.

Det er mye som bør gjøres for å utvikle et sentrum av byen, en plaza eller torg, eller noe annet sted hvor folk kan møtes. Det å finne en (god) restaurant er en enda mer håpløs oppgave. Sunnfjord Hotell har for vane å servere god mat, men er ikke rimelig. Hotellet har forøvrig gjennom mange besøk alltid etterlatt Sandalsand med et inntrykk av kvalitet og seriøsitet.

Det er påtakelig hvor lite boligbebyggelse det er nede på flaten ved elva. De fleste synes å ha bosatt seg opp etter fjellsidene. Det gir jo en fin utsikt ned mot sentrum, men det bidrar nok også til at sentrum ikke er i aktiv bruk så veldig mye lengre enn butikkenes åpningstider. Boligbebyggelsen i Førde bidrar derfor, sammen med avstandene og bil-orienteringen, til at sentrum blir liggende død og ubrukt i for stor grad. 

 

En positiv utvikling

Vi finner noen få, nyere bygninger som synes å kunne skyve byens utvikling i riktig retning: bankbygget og leilighetene rett overfor den triste bussterminalen er ett element. Naboen er Sogn og Fjordane kunstmuseum, som også holder en høy eksteriørmessig kvalitet. Over elven har kommunen satt opp et nytt fargerikt rådhus. Den parkmessige opparbeiding med gangstier langs elven, blir stadig bedre. Det lover godt.

 

Video fra Førde

 

Førde ligger i Sunnfjord kommune i Vestland fylke

Denne artikkelen ble først publisert på den engelskspråklige delen av Sandalsand i 2014. Den har siden gjennomgått en del endringer, sist i 2019.