Vigelandmuseet i Oslo

Sist endret 06.12.2021 | Publisert 08.06.2016Kunst, Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Du trodde kanskje du hadde gjort deg ferdig med Gustav Vigeland, etter å ha vandret rundt i Vigelandsanlegget? Den gang ei. For hit til Vigelandmuseet må du, om ikke mer enn for å se den originale gipsavstøpningen til Nobels fredsprismedalje, og selve gullmedaljen. Og museet tilbyr enda mange flere opplevelser.

 

Bakgrunn

Det har seg nemlig slik at like sør for Vigelandsanlegget var det at Gustav Vigeland fikk satt opp sitt atelier og sin bolig, etter en avtale med Oslo kommune som bekostet det hele. Gjenytelsen var at Vigelands arbeider skulle bli kommunens eiendom etter hans død. Atelieret er siden blitt omgjort til et museum og inneholder et stort antall verk fra hele kunstnerens karriere.

Gustav Vigeland er landets fremste billedhugger, og et stort navn på den internasjonale scene. Den store bygningen i rød tegl ble oppført i 1920-årene og åpnet som museum få år etter kunstnerens død i 1943. Vigeland ble kremert og asken er oppbevart i en urne i hans leilighet her i museet.

 

Opplevelser

Der finner sted også skiftende utstillinger av andre kunstnere i museet, men det er og blir Vigelands egne arbeider som skaper rammen. Selve utstillingssalene er fabelaktige i seg selv, men sin skiftende fargebruk, sin luftighet, og gode lyssetting.

Vi får her et innblikk i Vigelands tidlige periode, der han laget en lang rekke byster av kjente personligheter. De står oppstilt i korridorer og saler i sin opprinnelige gipsform. Videre finner vi fullformatskulpturer av kjente kunstverk som ellers står utstilt i bronseavstøpninger rundt om i det offentlige rom. Dessuten, og det er ikke mindre viktig, finner vi originalene til de skulpturene som vi alle tidligere har sett i Vigelandsanlegget i Frognerparken.

 

Oslo - Vigeland-museet - Skulptur

Skulpturgruppen Forbannet ble modellert i leire 1891, og ferdigstilt 1892. Den representerer Vigelands gjennombrudd som kunstner, 23 år gammel.

 

Min overraskelse, og det burde kanskje ikke komme som en overraskelse, var å se Nobels fredsprismedalje, både i gipsavstøpning (altså originalen) og som gullmynten. Til min beskjemmelse må jeg meddele at jeg ikke visste at det var Gustav Vigeland som var mannen bak medaljen.

For mange, også meg, er det dessuten en udelt positiv opplevelse å se selveste Sinnataggen i ulike stadier fram mot den bronseavstøpning en million mennesker beundrer hvert år i Vigelandsanlegget.

 

Oslo - Vigeland-museet - Nobels fredspris

Denne har vi sett på TV, men ikke originalen. Her er den. Nobels fredsprismedalje.

 

I Vigelandmuseet kommer du veldig tett på figurene, uten å sjeneres av alt for mange andre besøkende. Man blir slått av hvor uttrykksfulle portrettene er, og hvor talende skulpturgruppene er.

 

Praktisk

Vi er altså i Oslo, på Frogner, nær buss- og trikkeholdeplasser. Parkering for de som kommer med bil finner vi på andre siden av veien, godt skiltet. Museet har åpent alle dager unntatt mandager.

 

 

Wikipedia har en grei artikkel om Gustav Vigeland, og om museet. Vigeland-museet har selvsagt en informativ nettside. (De bruker underlig nok en bindestrek i navnet sitt.)

Oslo har mange attraksjoner, så klikk deg like gjerne inn på Sandalsands artikler fra hovedstaden. Like i nærheten finner vi Vigelandsanlegget. Like ovenfor finner vi Frogner hovedgård og Oslo bymuseum.

Her finner du bilder fra mitt besøk i og rundt dette anlegget: