Romanimusikanten fra Skjoldastraumen

Sist endret 08.02.2022 | Publisert 29.06.2015Kultur, Rogaland |

Anslått lesetid:

Vi kjenner alle «Per Spelmann», han som kun hadde en eneste ku. Bli kjent med han som skrev den, den omreisende felespilleren Petter Strømsing, også kjent som Romanimusikanten.

 

Bakgrunn

Du finner ham på sokkel i den bygda han ble født i, Skjoldastraumen – nå del av Tysvær kommune i Nord-Rogaland. Skulpturen ble avduket på Slusedagen i 2009, 250 år etter at han ble født (1759). Petter Christian Rasmussen ble født inn i reisende familie, som de gjerne ble kalt. Romani sier vi oftest i dag. Fra gården Gaupås flyttet familien til Sirdal da Petter var fem-seks år. Tilnavnet Strømsing fikk han fordi fødestedet lå nær Skjoldastraumen.

Av faren lærte han seg gjørtler- og kobberfaget, og han ble med faren på reisene. En gang i femtenårsalderen kom de over Jæren og Petter fikk kjøpt seg en fiolin, den som ble hetende Strømsingfela.

 

Rogaland - Tysvær - Skjoldastraumen - Skulptur

Skulptur av Petter Strømsing

 

I vår tid framheves han som den største musikeren romanifolket i Norge har fostret. Han var opphavsmann til flere slåtter, og han spilte så godt at fela spilte av seg selv. Sies det. Det var Petter Strømsing, eller hans sønn ved samme navn, som blir tillagt æren å være den originale Per Spellemann. Et annet sagn om Petter sier nemlig at han stadig vekk måtte pantsette fela si. Da leverte han inn en eller to kyr for å få den igjen.

 

Per spelmann han hadde ei einaste ku; Per spelmann han hadde ei einaste ku; Han bytte bort kua, fekk fela igjen; Han bytte bort kua, fekk fela igjen; Du gamle gode fiolin, du fiolin, du fela mi!

 

Rogaland - Tysvær - Skjoldastraumen - Skulptur av Petter Strømsing

Krans nedlagt på Slusedagen i Skjoldastraumen, 2015

 

Litt om mannen

Statuen av Petter Strømsing står rett ved de gamle slusene i Skjoldastraumen. Den er i bronse og er utført av Vidar Bratlund Mæland. Med buen i ene hånden står han med fiolinen i andre. På ene siden av sokkelen står det inngravert i en plakett: «Petter Christian Rasmussen – kalt Petter Strømsing – født 1759 på Gaupås i Skjoldastraumen. Kjent for Strømsingfela og som framståande spelemann blant dei Reisande og i norsk folkemusikk. Rekna som opphavsmann til folkevisa «Per Spelemann».

På andre siden inneholder en annen plakett disse ordene: «Her ser de ein stor Reisande person, musikaren/spelemannen Petter Strømsing. Folk kjende han over det ganske land. Petter kom fra ei stor Reisande slekt «Vardalsfølget». Han gifta seg med Gunnhild Toresdatter i 1780 åra. Petter hadde ti barn og hand døydde i 1836, 75 gammal på garden Tveiten i Sirdal. Takk Petter, vi Reisende er stolte og ser opp til deg. Ditt store namn er levande og i dag.»

Begge minneordene er gjengitt på norsk og romani.

«Reist av Foreningen Romanifolkets Kystkultur og Tysvær kommune 20.06.2009.»

Selv om han fortsatte å reise gjennom mange år, var det i Sirdal han og kona Gunnhild hadde mest tilhold med sine 10 barn. Det var også der han døde, 76 år gammel.

 

Praktisk

En omtale finner vi på Skjoldastraumen.no. Les også nettsiden De båtreisende.

Vi kom til Skjoldastraumen i annet ærend, på Slusedagen. Da var skulpturen allerede blitt bekranset. Dette var så spesielt at det bare måtte vies en egen artikkel. Artikkelen inngår i en serie fra en omfattende biltur i Tysvær.

Klikk på bildene under for å se dem i større format, og bla gjennom.