Norsk Luftfartsmuseum i Bodø

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 19.08.2015Krig og ufred, Museer, Nordland |

Anslått lesetid:

Gamle pilspisser behøver ikke den store utstillingsplassen, men når man skal lage et nasjonalt museum for luftfart må det bli stort. I Bodø finner vi Norsk Luftfartsmuseum spredt ut over et gulvareal på 10 000 kvm. 

 

Bakgrunn

Luftfartsmuseet like ved Bodø sentrum favner både den militære og sivile luftfartshistorien, og det er megastort – faktisk størst i Norden.

Det var i 1994 åpningen fant sted, i et bygg formet som en enorm propell. Inne får vi hele historien, i film, plakater og utstillingsgjenstander. Museet har selvsagt lagt vekt på å berette historien rundt luftfarten, om menneskene involvert og om den teknologiske utviklingen som har funnet sted gjennom de siste drøye hundre år (og vel så det).

Museet er formelt tredelt. I den ene delen finner vi den militære luftfartshistorien i regi av Luftforsvarsmuseet. I den andre delen ligger den sivile luftfartshistorien, mens Avinor museum har en egen avdeling. 

 

Nordland - Bodø - Norsk Luftfartsmuseum

Det ser nesten kaotisk ut, men viser at dette er et museum med mange og store utstillingsgjenstander.

 

Opplevelser på museet

Den formelle tredelingen betyr ikke så mye for besøkende, for vi vandrer sømløst mellom de forskjellige delene og lokalene.

Mye krigshistorikk er selvsagt med, men vi får også bli med inn i et charterfly og får der fortalt historier over høyttaler. Det er svære haller som må til for å stille ut hele eller deler av flykroppene, med alt fra transportfly, jagerfly, passasjerfly, helikoptre – store og små. Litt «namedropping»: Spitfire, F-5 Freedom Fighter, CF-104 Starfighter, Junkers Ju88 og 52 og gode gamle Twin Otter.

Spesiell interesse knytter det seg nok til spionflyet U-2. Under Den kalde krigen fløy amerikanerne høyt over Sovjetunionen og fotograferte bakken. På vei tilbake til Statene mellomlandet flyene regelmessig i Bodø, men slik skulle det ikke gå med Francis Powers en maidag i 1960. Han startet dagen i Pakistan, men ble skutt ned over Sovjetunionen og tatt til fange. Amerikanerne hadde ingen mistanke om at russerne faktisk hadde utviklet kapasitet til å skyte ned så høytflygende maskiner (50 000 fot). Nåvel, russerne ble rasende på Norge og Khrustsjov truet med å bombe Bodø – og dette var vel og merke 20 år etter at tyske bombefly hadde jevnet byen med jorden.

Luftfartsmuseet er mer enn omfattende utstillinger. Det er et vitensenter hvor barn i alle aldre kan prøve seg på enkel og komplisert teknologi selv. Dette er veldig bra. Prikken over i-en, på et vis, er Bodø lufthavns gamle kontrolltårn. Gå opp trappene og inn i tårnet – du får gratis utsikt over dagens flyplass og byen ellers.

 

Nordland - Bodø - Norsk Luftfartsmuseum

God utsikt fra kontrolltårnet

 

For teknobuffene innen luftfart er det bare å flytte inn på permanent basis. Vi andre har nok godt av å komme hit flere ganger, for det blir nesten litt for mye svelge unna på et enkelt besøk. Luftfartsmuseet i Bodø er nemlig en tvers gjennom positiv opplevelse.

Vi avslutter med en av museets egne filmer på YouTube (skru gjerne av lyden):

 

 

Praktisk

Museet tilbyr også et flyfaglig bibliotek, arkiv, fotoarkiv, magasin, konferanserom, kafeteria og verksteder for restaureringsoppgaver. Les mer på museets nettsider.

Her er noen flere bilder.