Jærkysten: Bø – Vistnes

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 21.10.2013Jærkysten, Krig og ufred, Rogaland |

Anslått lesetid:

Dette er en variert og nydelig tur i Randaberg, til tider ikke helt enkel når du må hoppe fra svaberg til svaberg. Turen går mellom Bø og Vistnes. Kampesteiner, lyngmarker og grasmarker, et fort fra 2. verdenskrig, gamle naust, pittoreske gårder og hytter.

Denne turen har alt. På Vistnes stopper Jæren Landskapsvernområde for noen kilometer og tas ikke opp før på Kolnes i Sola.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

Vi starter ved Vistnestunet i sør

Vi velger å starte turen i sør, for det er her vi lettest finner parkering. Det er en flott og variert tur på 6,3 km fra Vistnestunet til gårdene ytterst på Bø. Vistnestunet er et komplett gammelt gårdstun med jærhus, uthus, låve og hage. Her føler du deg hensatt til Jæren i riktig gode, gamle dager. Pga. parkeringsvansker får du en omvei ned mot stranda og rundt naturløypa til Vistnesvågen. Tenk positivt over den kilometerlange «omveien», for det er en meget fin tur.

LES MER: Vistnestunet i Randaberg

I Vistnesvågen vil du finne et koselig hytte- og naustmiljø. Gå veien rundt vågen og følg stien opp til sjølykta på Vistnestangen. Herfra er det vid utsikt til sjøs og nordover der vi skal gå. Den stort sett umerkete turen følger kyststripa over svaberg og noe utmark. Sannsynligheten er stor for at du får omgivelsene for deg selv, med unntak av familiene på de hyttene som ligger spredt nordover, og det som måtte være av dyre- og fugleliv.

Nordover fra Vistnestangen

Fortsett nordover mot Dønneviga, og snart kommer det opp noen fascinerende gamle naust, med spor tilbake til 1840-tallet. Her i Gardsenden ser vi først Trebaknaustet, og deretter Heianaustet. Her er det lagt stor flid i å vedlikeholde dem etter tradisjonelt vis: Steinvegger og tegl på tak.

Ikke langt fra bukten Molviga finner vi gravhaugen Grøderøysa fra bronsealderen, eller nærmere bestemt rundt år 55 e.Kr.. Dens størrelse (46 meter lang, 15 m bred og 2,2 m høy) gjør den til den største i Rogaland og faktisk blant de største i Norge. Det sies å være kong Grøde som ble hauglagt her, og at det tok 1.100 dagsverk å ferdigstille den. Finner du inngangen?

Vi passerer flere små viker og våger; Vistevågen, Einarsviga, Vistvik og går hele tiden helt i ytterkanten av jordbrukslandet, dels med beitende sauer helt ned i fjæresteinene.

Når vi nærmer oss slutten mellom Bø og Vistnes, kommer vi over et av de største forsvarsverkene fra Andre verdenskrig. Her ute på Bø bygde tyskerne (rettere sagt russiske krigsfanger) et helt fort med flere kanonstillinger og en diger kommandobunkers. Den gang ble den kamuflert som gårdsbygning. Vi har en fantastisk utsikt ut mot Børaunen og rullesteinstranda. Det er imidlertid ikke helt enkelt å komme seg dit ut, over våtmarkene.

Returen

I motsetning til mange av turene på Jæren, var returen en fryd. Ettersom vi bare hadde én bil med oss, hadde vi parkert på Vistnestunet og returnerte dit ved å følge veier og sykkelvei et par hundre meter inn fra strandlinjen. Dette ga en ganske annerledes, men veldig fascinerende returrute på 4 km.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går mellom Bø og Vistnes, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

Vistnesvågen har ikke gode parkeringsmuligheter og det er skiltet med privat vei ned fra Vistnesveien. Parker heller på Vistnestunet. Det er forøvrig heller ikke lett å finne parkering i andre enden av denne turen, Bø, unntatt i veiskulderen på smal vei. Alternativet er å forlenge turen inn til parkeringsplassen ved Sandestranda, se lenken nedenfor.

Returen kan utmerket godt legges langs de vakre småveiene innenfor kyststripa, merket Nordsjøveien sykkelrute. Da får du som nevnt et tillegg på 4 km.

Video

Se gjerne gjennom denne videoen fra en av turene.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over foreligger også i en engelskspråklig artikkel.

«Langs Kysten i Randaberg» er et informasjonshefte fra kommunen.

Turene i Randaberg, mot vest, med stedsangivelser. Klikk for å forstørre bildet. Kilde: Sandalsands flyfoto.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Børaunen

Sørover: Viste