Rundt omkring i sjarmerende Drøbak

Sist endret 29.08.2024 | Publisert 25.01.2020Akershus, Kystkultur, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Neida, Torget i Drøbak kommer ikke til å ligge under vann uansett hvor høyt havnivået skulle stige. Det ligger en drøy bakke (som navnet Drøbak kommer av) opp fra båthavna. Det er til havna og Torget turistene kommer, gjerne i horder på sommerstid. For idyllen er til å ta og føle på her i en veldig sjarmerende og gammel by.

 

Bakgrunn

Fra å være et lite strandsted på 1600-tallet, var det trelasthandel og skipsfart som skapte Drøbak sånn midt på 1700-tallet. I siste halvdel av 1800-tallet tjente byens borgere godt på eksport av is til England og Europa for øvrig. Faktisk fungerte Drøbak som en isfri uthavn for hovedstaden på strenge vintre, i seilskutetiden. Da ble godstransporten videre inn og ut av hovedstaden besørget av hest og slede.

Det er trehusbebyggelsen fra den tid som i bunn og grunn gjør Drøbak til slik en sjarmerende opplevelse. Mange velger å bruke betegnelsen sørlandsidyll og Riksantikvaren framholder at Drøbak er en av de viktigste trebyene i Oslofjordområdet. Siden byen har unngått store bybranner og funnet utviklingsarealer utenfor den historiske bykjernen, har byen bevart både en betydelig bestand viktige enkeltbygninger og bygningsmiljøer fra 17- og 1800-tallet.

En rekke vernede bygninger står igjen. En av dem er Drøbak kirke, eller Vår Frelsers kirke. Den gamle trebygningen ble oppført i 1776 i rokokko-stil etter mønster av det som nå er Oslo domkirke

Fra slutten av 1800-tallet stagnerte næringsaktiviteten i Drøbak, og stedet ble mer og mer en bokommune og feriested. Det var for så vidt ikke ulikt den skjebnen Son litt lengre sør, opplevde.

 

Byen har også en del handelsbygninger i to etasjer som går tilbake til 1700- og 1800-tallet. Disse finnes rundt torvet og langs Storgata. Bygningene har høye ubrutte takflater og ”svai” ved gesimsen (typisk Louis-seize stil). Bygningstypen kjennetegner Drøbak hvor vi finner flere eksemplarer enn i noen av de andre kystbyene langs Oslofjorden. Et kjerneområde er regulert til spesialområde bevaring. (Kilde: Kommunens informasjonsbrosjyre)

 

Opplevelser

I løpet av de siste 50-60 år har byen utviklet seg til å bli et svært populært reisemål. Drøbak er blitt en turistmagnet gjennom hele året. Noen kommer sjøveien og legger til i båthavna. Her ligger et saltvannsakvarium. Andre kommer landeveien. Uansett er det på Torget alle samles. Der ligger det berømte Tregaardens Julehus, hvor der er jul hele året. Julenissens postkontor ligger også her. Ellers på og rundt Torget finner vi en god samling serveringssteder. 

I sentrumsområdet finner vi flere trekkplastre som avistegnermuseum, kunstgallerier, små butikker og diverse utstillinger. Foruten å være landets «juleby» har Drøbak også fått benevnelsen «badebyen». Navnet stammer fra langt tilbake i tid da Drøbak var et yndet reisemål for Oslos innbyggere. I dag ligger Badeparken, Parrstranda, Torkildstranda og Skiphelle som perler på en snor langs fjorden.

 

Det er også knyttet nasjonal interesse til Drøbak som eldre bade- og ferieby. Dampskipskaia og sommervillaene øst og sør for denne er vesentlige elementer i denne historien. (Kilde: Kommunens informasjonsbrosjyre)

 

Det er en trivelig opplevelse å utforske bakkene, trappene og gatene rundt om. I den bildesamlingen som ligger nederst, finner du også noen fotografiske inntrykk fra området rundt Sundbrygga like nord for sentrum. Det er der man parkerer og tar båten ut til Oscarsborg.

 

Les mer

Drøbak ligger på østsiden av Oslofjorden, der fjorden er på sitt smaleste. Bilister vil ofte velge E6, men de kan også komme opp av Oslofjordtunnelen (E134) like nord for Drøbak. For øvrig er det bussforbindelser som gjelder, om man da ikke heller velger å ta hurtigbåten ut fra Oslo om sommeren. 

 

 

For leksikalsk informasjon kan interesserte slå opp i Wikipedia og SNL. Enda grundigere bakgrunnsinformasjon finner vi hos Verneforeningen. Turistinformasjon ligger flere steder, for eksempel informasjonsbrosjyren fra Frogn kommune, og nettsidene til Visit Drøbak, Visit Oslofjorden og Visit Follo

Sjekk ut Sandalsands artikler fra Frogn kommune og Akershus fylke.

Her følger noen bilder fra Drøbak. Først noen fra nordlige deler av sentrum, ved Sundbrygga der man kan stige om bord i skyssbåt til Oscarsborg. Deretter følger noen bilder tatt fra båt sørover mot Drøbak båthavn, og til slutt ulike motiver fra sentrum.