På oppdagelsesferd til Moss og Jeløya

Sist endret 30.04.2024 | Publisert 26.01.2020Bilturer, Kunst, Østfold |

Anslått lesetid:

I 2020 slår Moss på stortromma og markerer at det er 300 år siden byen fikk bystatus. I denne artikkelen får du et riss av hva noen korte besøk i vår tid kan gi av opplevelser og tanker. 

En lang historie

Moss har selvsagt en lang forhistorie, men det var på slutten av 1800-tallet den begynte å markere seg gjennom en omfattende industrialisering. Fortsatt finner vi noe industriell aktivitet i kommunen. I dag er det i hovedsak som kommunikasjonsknutepunkt (ene enden av ferjeforbindelsen over Oslofjorden, jernbanestasjon, og nærhet til E6) og handelssentrum for en stadig økende befolkning, at byen mest gjør seg gjeldende. Av befolkningen på nærmere 50 000 bor om lag 84 % i og nær sentrum. 

Byen

Den eiendommelige mossekråka forsvant ut av kommunevåpenet i 2020 som følge av sammenslåingen med Rygge. Den beryktede Mosselukta forsvant i 2012 med nedleggelse av cellulosefabrikken. Da hadde den herjet med byen siden 1883. På sett og vis luktet det penger av sulfat-stanken.

Hittil har ingen dødd av denne lukten, men over tusen mennesker lever av den. (Borgermester Arne Magnussen)

Av den gamle industrielle aktiviteten i den såkalte Møllebyen ved Mossefossen, har det de siste par-tre tiårene dukket opp nytt liv. Området er i ferd med å gå gjennom en forvandling, slik det er skjedd med mange andre tidligere industristeder i og nær våre storbyer. Kanskje kan vi nevne Aker Brygge som eksempel. I dag søker man å ta vare på de arkitektoniske grunnelementer i de gamle fabrikkene, og utvikle dem med nytt innhold. Kafeer, butikker, kino, bibliotek og by- og industrimuseum har funnet nye lokaler her. 

På andre siden, nordsiden, av Mossefossen finner vi den fredete Konventionsgården. Det var hovedbygningen på det tidligere jernverket, og har sitt navn fra den gang i 1814 at Mossekonvensjonen ble framforhandlet og undertegnet fra norsk side. (Svenskene signerte i Fredrikstad.) Den avtalen avsluttet krigshandlingene med Sverige etter at Norge opponerte mot at storebror i øst skulle få tilegne seg Norge i krigsutbytte. Vi gikk inn i personalunion med svenskekongen, men beholdt vår selverklærte selvstendighet og grunnloven fra samme år. 

Opplevelser i byen og rundt

Sandalsand har dessverre ikke tilbrakt mye tid i Moss, kun et par gjennomreiser det siste året. Når jeg så kikker gjennom oppslag (se under) om severdigheter i byen, så ligger de fleste utenfor sentrum. Det være seg Jeløya, enkelte bygdetun, turmuligheter ved Vansjø, det tidligere klosteret på Værne, Rygge kirke fra middelalderen og Bjørnåsbatteriet fra slutten av 1800-tallet, for å nevne noen. På sommerstid kan man oppsøke en lang rekke strender, men man velger neppe å oppsøke Moss for å bade. 

Ikke desto mindre var det interessant å kjøre rundt i byen, sjekke ut det gamle industriområdet, kjøre oppom rådhuset, rådhusparken, og kirken like ved. Bytårnet gikk vi glipp av. Mange kommer jo hit for å krysse Oslofjorden mellom Horten og Moss, og der er en stri strøm med biler til og fra ferjeleiet. Jeg undres over hvilke severdigheter og aktiviteter Moss klarer å oppdrive for å få dem til å stoppe opp noen timer, enn si dager.

Jeg får se om jeg ikke får anledning til å tilbringe litt mer tid også til fots gjennom byen. 

Opplevelser på Jeløya

På en av turene valgte vi å krysse Kanalen og kjøre ut til Jeløya. Der er det straks en god del å oppleve. Strender er der her også. Videre finner vi et ganske så berømt galleri, et like berømt gods og mer til.

Vi dro til Galleri F15 og fikk en eiendommelig kunstopplevelse. Galleriet ligger på Alby gård sør på øya og spesialiserer seg på norsk, nordisk og internasjonal samtidskunst. Med skiftende utstillinger har det lite for seg å beskrive den som var der under vårt besøk, men se bildene nedenfor. Fra parkeringsplassen kan man også ta seg en tur inn i skogen og ned til sjøkanten på en kulturhistorisk løype i et landskapsvernområde. 

Vi la også turen bortom Jeløy radio, med en ganske så fotogen funkisbygning fra 1930. Stedet er nå omgjort til hotell og ble for alvor landskjent under regjeringsforhandlingene i januar 2018. 

Her er noen bilder fra Moss sentrum og Jeløya. Klikk og bla.

Andre mulige opplevelser på Jeløya

På Jeløya finner vi også Hotell Refsnes Gods, et av landets mest særpregete overnattingssteder. Det har en stor samling samtidskunst å tilby i sine salonger og møterom. Videre kan man avlegge Torderød Gård et besøk. Den tidligere lystgården stammer fra 1758-1760 og er fredet. Den er omgitt av en forseggjort barokkhage og har selskapslokaler til utleie.

Om ikke det er nok, tilbyr den ny-gamle Røed Gård både rosehage, galleri og kunsthåndverker i skjønn forening. Den ligger på veien til Alby gård. Alle disse severdigheter ligger i søndre del av Jeløya.

Vi kom oss ikke til de tre siste, og fikk heller ikke med oss mer av naturopplevelsene på Jeløya enn det bilturen ga oss. Men akkurat den, og med de andre omtalte attraksjoner, frister Jeløya definitivt til en gjenvisitt. Forhåpentligvis om ikke altfor lenge.

Inntil videre er det bare å slå fast søndre delen av Jeløya er et av Riksantikvarens utvalgte kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse (KULA). Området er dessuten underlagt flere formelle vernebestemmelser.

Landskapet er et av Norges mest helhetlige og best bevarte lystgårdslandskap. Det framstår i dag som en harmonisk enhet av rasjonelt jordbruk, verdifulle gårdstun, frodige skogkanter, stemningsfulle alléer og parker. Søndre Jeløy representerer et helhetlig miljø som en ellers må til Sør-Sverige og Danmark for å finne maken til. (Riksantikvaren)

Finn fram (kart)

Som kartet under viser, ligger Moss sentrum mellom fastlandet og Jeløya på Oslofjordens østside. E6 går like innenfor, og det er den man følger for å komme hit til sentrum av kommunen. Dersom man da ikke kommer med ferja fra Horten.

Les mer

Leksikalsk informasjon finner vi på Wikipedia, Lokalhistoriewiki og SNL. Les gjerne også siden til Moss historielag. Kunnskap om opplevelser og attraksjoner i Moss kan man søke opp på Visit Norway, Visit Østfold, og Tripadvisor sin 10 på topp-liste.

Ettersom Moss fyller 300 år i 2020, er det laget en egen nettside som beskriver aktiviteter gjennom året.

Sjekk ut Sandalsand sine oppslag fra Moss kommune og Østfold fylke.