Astruptunet i Jølster

Publisert 17.01.2022Kunst, Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Astruptunet i Jølster er et kunstmuseum tilegnet Nikolai Astrup (1880-1928). Han vokste opp og levde det meste av livet i denne bygda. På tunet kan vi med selvsyn oppleve hva han hentet inspirasjon fra.

Bakgrunn

Nikolai Astrup ble født inn i en gammel embetsmannslekt og vokste opp på prestegården på Ålhus ved Jølstravatnet, der faren var prest. Unge Nikolai ble sendt til katedralskolen i Trondheim som femtenåring, men vansmektes der, og ikke ville han studere til å bli prest. Derimot var det tegning og kunst som fristet ham, og noen så talentet i ham. Etter et par år i Trondheim fikk han sjansen til å gå i lære i Kristiania, Tyskland og Paris.

Han fortsatte gjennom livet å holde seg oppdatert om kunstens utvikling i den store verden, men det var i det nære han søkte seg rent fysisk, til Jølster. Han vendte hjem til Ålhus, giftet seg med sambygdingen Engel i 1907, og sammen skulle de bosette seg på andre siden av Jølstravatnet, på Myklebust. Det gikk ikke helt som planlagt og familien flyttet etter hvert inn i et nokså dårlig småbruk på Sandalstrand, et par kilometer mot vest.

Tunet

Det var her familien Astrup sakte bygget opp et gårdstun med flere bygninger, og en nøye utviklet hage. Disse og andre omgivelser i Jølster, er motivene Nikolai Astrup trekker fram i sitt kunstneriske virke. Naturen med skiftende farger og mennesker med skiftende sinnsstemninger er noen stikkord. Han prøvde seg på ulike teknikker, blant annet tresnitt som på den tid var nokså uvanlig i Norge.

Eiendommen som er blitt hetende Astruptunet, var ekteparets hjem i femten år. Den gamle husmannsplassen døde Nikolai fra så altfor tidlig, av lungebetennelse og astma. Engel ble boende på stedet til hun døde i 1966. Da hadde hun solgt eiendommen og løsøret til kommunen med avtale om at det skulle gjøres om til museum etter hennes bortgang.

Opplevelser

Jeg har mange ganger tenkt at jeg må legge turen innom Astruptunet, for bildene herfra har sett så flotte ut. Denne gangen klaffet det og det var bare å sette bilen fra seg nede ved vannkanten. Det var med overraskelse jeg merket meg navnet på stedet, Sandalstrand. Så til forveksling likt navnet på dette nettstedet, og likevel helt uten sammenheng.

Det går en sikksakk gangvei opp og inn i selve tunet. Bygningene er utrolig sjarmerende å se til, der de ligger som på terrasser opp etter den bratte skråningen. Der er en historie om hagen som du kan få lese i kildelisten nederst, men det er tydelig at noen har begynt å gjøre seg flid med å bygge den opp igjen. Der var arbeider på gang med et par av bygningene, men dessverre var det ikke mulig å komme inn.

Derimot holdt den øverste bygningen åpen. Den rommer et nokså lite galleri i to etasjer. Utvalget av kunst er kanskje ikke all verden. Uansett, det var en god opplevelse å få komme hit, og med selvsyn ta inn panoramautsikten over Jølstravatnet, trekke pusten under de høye trær og vandre langs de små, gamle bygningene.

Astruptunet er et henrivende sted. Her er noen bilder fra besøket.

Finn fram

Astruptunet ligger ved Fv5690 langs sørsiden av Jølstravatnet, i Sunnfjord kommune og Vestland fylke. Vi finner en grei parkeringsplass nede ved vannet.

Les mer

Astruptunet i Jølster er en del av Sogn og Fjordane Kunstmuseum. Galleriet (museet) har selvsagt en nettside som du bør oppsøke for kunnskap om åpningstider. (Det er sommeråpent.) Der finner du også informasjon om kunstneren selv. Les mer om Nikolai Astrup i Norsk kunstnerleksikon og Norsk biografisk leksikon. Se en mengde bilder hos Sparebankstiftelsen og få en dypere forståelse på nettsiden som ganske enkelt heter Nikolai Astrup.

Er du interessert i å se mer kunst av Nikolai Astrup enn det du får sett på Astruptunet? Da vil jeg anbefale å ta veien innom den faste Astrup-utstillingen i KODE 4 i Bergen. Sparebankstiftelsen sine bilder er i stor grad deponert der. Sandalsand var også der og tok blant annet disse bildene.

Sandalsand har flere artikler om kunst i Norge, blant annet besøk til Sogn og Fjordane kunstmuseum i Førde og Eikaasgalleriet på motsatt side av Jølstravatnet. Det sistnevnte ligger faktisk på Ålhus, like nedenfor prestegården der Astrup vokste opp.

Finn også andre artikler fra Sunnfjord kommune og Vestland fylke.