Blant pingviner og sommerfugler i Akvariet i Bergen

Sist endret 29.08.2024 | Publisert 13.11.2015Kystkultur, Museer, Natur, Vestland |

Anslått lesetid:

Akvariet ute på Nordnes ved Bergen sentrum har siden 1960 vært en av byens fremste turistattraksjoner. Reisevante nordmenn og utlendinger har nok med årene besøkt adskillig nyere og større akvarier, andre steder. 

 

Opplevelser

Det er idylliske omgivelser på Nordnes, med en park som danner avslutningen på den vestlige delen av Vågen. Jeg hadde ikke vært her på mange år, og var nysgjerrig på hvilke opplevelser jeg ville få denne gang.

På Tripadvisor leser man ikke bare positive tilbakemeldinger, men gjennomgående får akvariet gode skussmål. Lite, men trivelig og interessant. Det er også mitt inntrykk etter å ha tilbrakt et par timer også denne gang. I regnvær, må vite.

 

Hordaland - Bergen - Akvariet

Utendørs utsikt fra scenen ved sjøløvebassenget.

 

Fire utendørs dammer

Innenfor porten og billetteringskontor benket vi oss ved sjøløvene. Showet i det halvstore bassenget opp til venstre ga oss alle en flott opplevelse, med erfarne sjøløver og engasjerte trenere. Dette var festlig for både store, og de små som frivillig lot seg dusje nede ved bassengkanten. California-sjøløvene kan vi også se svømme rundt gjennom de store vinduene inn mot hovedbygget.

Til høyre for porten, og i høyden bortenfor sjøløvene, finner vi grupper av pingviner. Det er bøylepingviner fra det sørlige Chile vi møter her i to dammer.

Den fjerde og sist utendørs dammen inneholder sel i et antall av en. Det er en kobbe som holder til her, og vi fikk høre at man jobber med å skaffe selskap til den. Det burde ikke være så veldig vanskelig for kobber er vi godt forspent med langs Norskekysten.

Det er nok showene og foringene som er det mest spennende med sjøløvene, selen og pingvinene i dammene utendørs. Og de er jo artige.

 

Hordaland - Bergen - Akvariet

Ser du Nemo og Dory?

 

Innendørs finner vi 50 akvarier

Det var nok innholdet innenfor dørene jeg husket minst av fra mitt forrige besøk. Dette ble en svært positiv opplevelse, for jammen er innholdet stort.

Ikke minst var den «norske» etasjen spennende, det å oppleve på nært hold den flora og fauna vi finner langs vår egen kyst og i våre ferskvann. De svømmende gullfiskene og andre fiskeslag fra andre verdenshjørner er jo bare strålende å følge med på.

Det som nok overrasket meg mest, og da i positiv retning, var den tropiske avdelingen med krokodiller, apekatter, øgler, sommerfugler og mere til. Visstnok skal denne være bygget opp med konfiskerte, ulovlig importerte kjæledyr.

 

Hordaland - Bergen - Akvariet

Er det ikke? Jo, det er en krokodille som ligger og slapper av. Den svømmende fisken er tydeligvis ikke del av dietten.

 

Konklusjon

«Akvariet har som målsetting å spre kunnskap om livet i havet ved å gi publikum en representativ fremstilling av norsk marin fauna og en instruktiv innføring i dyrelivet i havet med sikte på å øke kunnskapen om havets dyreliv og å vekke interesse for og forståelse av naturgrunnlaget for norsk fiske, fangst og havbruk.»

Slik heter formålsparagrafen fra 1960. Det mener jeg akvariet lever godt opp til. Til Akvariet i Bergen bør alle dra, om man er alene voksen og kanskje særlig om man har barn på slep. Så får det heller være at vi finner adskillig større og mer spektakulære akvarier andre steder. Så lenge forventningene er innstilt på det, vil nok de fleste finne noe å glede seg over her. Kanskje vil flere av de elektroniske informasjonstavlene da fungere.

 

Praktisk

Du finner Akvariet markert på kartet under. Den som er på byvandring i Bergen vil ha glede av turen ut hit, f.eks over Klosteret og høydedraget sentralt på halvøya. Forøvrig finnes det parkering her også.

 

 

Selvsagt har severdigheten sin egen nettside, men jeg må nok anbefale dem om å gi den et bedre og mer fyllestgjørende innhold. Den er for tynn. Faktisk finner vi mer informasjon om hva akvariet rommer på Wikipedia.

Les andre artikler fra Bergen her på Sandalsand.

Bildene under kan klikkes på for større versjoner.