Byvandring i Bergen

Sist endret 02.03.2023 | Publisert 14.11.2015Urbane fotturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Bli med på en urban fottur til middelalderbygg og nyere monumentale bygg, langs sjarmerende gateløp, til flotte utsiktspunkter og grønne omgivelser – og et verdensarvsted. Dette er et forslag til byvandring gjennom Bergen sentrum med beskrivelse av de viktigste severdighetene underveis.

Orientering

Du vil finne et kart nederst på siden. Det er interaktivt og du kan ta det med deg på smarttelefon eller nettbrett. Ta gjerne med deg en utskrift. Noen av attraksjonene er nærmere omtalt i egne artikler, men de introduseres alle i denne artikkelen. Det hele er utformet for å gi deg en inspirasjon til å besøke en spennende og gjestmild by.

Ifølge Google er ruten på hele 9 km, og kan tilbakelegges på 2 timer. Akkurat det er ingen idealtid, for i praksis vil du benytte lengre tid enn som så. Særlig gjelder det om du skal inn i noen av bygningene eller museene som er omtalt. Kanskje bør du heller stykke opp turen i flere små – i likhet med forfatteren.

Hordaland - Bergen - Fløybanen - Fløyen
Utsikt ned mot byen fra Fløyen

Ruten

Vi skal gå rundt Vågen, og starter på den østlige delen lengst ute på Holmen. Herfra beveger vi oss innover Bryggen og enda lengre sør til jernbanestasjonen. Derfra oppsøker vi de store kulturbyggene langs Lille Lungegårdsvann før vi går opp Nygårdsparken til -Høyden. Herfra går vi nedover igjen til sentrum med Torgallmenningen og Fisketorget, før vi igjen beveger oss utover Vågen til Nordnes og Akvariet.

Bergen er ikke blot og bart en Stad , men den har lige til de sidste Tider ved sin Historie, sit Folkeliv, sin Beliggenhed, været en Verden for sig, Landets mest karakteristiske By. – Fra hvilken Kant, og fra hvilken Tid den end betragtes, saa maa det erkjendes , at den bærer sit udprægede Mærke (Bergensfruen Elisabeth Welhaven, 1871)

Middelalderens Bergen på Holmen

Hordaland - Bergen - Over Vågen mot Håkonshallen og Rosenkrantz
Håkonshallen og Rosenkrantztårnet sett fra andre siden av Vågen.

Vi starter for turens skyld helt ytterst i Vågen, på Bergenhus festning med Håkonshallen og Rosenkrantztårnet. Her finner vi en stor parkeringsplass om man kommer med bil.

I riktig gamle dager, fra da Bergen etablerte seg som Norges hovedstad, var det her ute makten holdt til. Kongsgård og festning var det, og den sistnevnte ble utvidet kraftig under danskekongene. Her er det flott å vandre rundt og tenke over hvor spesielle bergenserne er i sine stedsnavn. Ytterst ligger Skoltegrunnen, vi finner Bontelabo, Koengen, og Bradbenken. Trøndere vil stusse over at også Bergen har sin Sverresborg. Navnene er en avsporing, men du anbefales likevel å kikke deg litt rundt.

LES MER: Du kan ikke bomme på Festningen i Bergen

Her følger noen bilder fra Bergenhus. Klikk for å se dem i større versjon.

Innover mot Bryggen

Vi forlater festningsområdet og går noen meter innover mot Bryggen. Her dreier vi først til venstre, bort fra sjøkanten. Der finner vi Bryggens Museum i et flott nybygg. Museet er bygget over restene av den første bebyggelsen på Bryggen og du kan faktisk se dem også.

LES MER: Bryggens Museum

Bak museet ligger en liten ruin etter Lavranskirken og selveste Mariakirken. Sistnevnte er en av landets staseligste middelalderbygg utvendig, og en av de rikest dekorerte barokkbygg innvendig. Det var Hanseatene som disponerte kirken i mange hundre år, og med deres rikdom fulgt også rike gaver til forskjønning av kirken.

LES MER: Mariakirken i Bergen gir deg storslagne opplevelser

De to nevnte kirker var forøvrig ikke de eneste som ble bygget gjennom de første århundrene etter kristendommens innførsel til Norge, og tettheten i Bergen overgikk alle. Dessverre er mange kirker og klostre i Bergen forsvunnet, men flere kan vi fremdeles finne spor av.

LES MER: Middelalderkirker og -klostre i Bergen

Der får du beskrevet deler av den etappe vi nå skal legge ut på, helt fram til enden av middelalderbyens utstrekning, sør for Lille Lungegårdsvann, men altså tematisk mer begrenset. Dersom du leser den artikkelen får du også sett en video som viser hvordan Bergen artet seg i Middelalderen, herunder en visualisering av hvor mye større Bryggen var den gang.

Bryggen

Hordaland - Bergen - Bryggen
Stein som markerer verdensarvstedet Bryggen

Vi er nå kommet til et proklamert verdensarvsted. Det var nemlig allerede i 1979 at UNESCO sin verdensarvkommisjon besluttet å gi Bergen og Bryggen denne hedersbetegnelsen.

LES MER: Verdensarvsteder i Norge

Fra 1200-tallet bygde det nordtyske Hansaforbundet opp en stat i staten som de gjorde i rekke byer langs Nordsjøen og Østersjøen. Handel var det som drev dem, og fra Bergen var det først og fremst fiskeeksport det gikk i. Det er omlag 62 bygninger igjen fra den gang da.

Her er det ikke annet å gjøre enn å tråkle seg mellom dem, opp og ned. Det lar seg godt gjøre, særlig i sommersesongen, å besøke et av vannhullene på sjøsiden. Merk deg likevel at du da setter deg et sted hvor Vågen en gang var. Faktisk er det slik at ingenting av sjøsiden og de trebelagte gangveiene du vandrer gjennom eksisterte opprinnelig. Fiskebåtene og andre fartøy manøvrerte helt inn mellom sjøhusene.

LES MER: Bryggen i Bergen. Den inneholder også en video.

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene finner vi ved enden av Bryggen. Vi har da passert nyere, og mindre nye, sjøhus og handelshus langs denne vakre rekken. Vi skal huske på at Bryggen ble rammet av brann en rekke ganger.

LES MER: Det Hanseatiske Museum

Vi er nå kommet innerst i Vågen. Til høyre har vi Fisketorget, men det skal vi oppsøke senere på vandringen. Til venstre har vi den flotte Kjøttbasaren som faktisk ser eldre ut enn den er. Den ble bygget ca. 1875. Vi runder hjørnet av den og går opp Vetrlidsallmenningen til bygningen ved enden.

Fløibanen

Fløibanen står det her. Og ganske riktig, her er det Fløibanen har sitt startsted. Gjør som du vil, for vår vandring går ikke opp der. Dette er likevel et tips: Det tar ikke mange minuttene å gå rundt inngangen til stasjonen og opp til det karakteristiske bygget som heter Skansen brannstasjon. Her finner du en liten dam og ikke minst en fin utsikt mot byen. På sommerdager med hundre meter kø for Fløibanen, kan dette være en veldig god idé.

LES MER: Fløibanen.

Byen under fjellet

Hordaland - Bergen - Bryggen
Et av gateløpene vi kan følge inn i byen. Dette er Kong Oscars gate.

Fra Fløibanestasjonen skal vi nå gå videre sørover. Til venstre går det temmelig bratt opp, men det er rimelig flatt nedenfor. Her ligger gamle kirker, men også flere trivelige små- og gågater.

I artikkelen om middelalderkirker (se over) er både Korskirken og Domkirken omtalt. Dessuten har vi Nonneseter kloster(-ruin) for enden av denne etappen.

Min anbefaling er å gå innover Lille Øvregate og svinge ned mot Korskirken. Følg så Kong Oscarsgate bort til Domkirken. Her lå det opprinnelig et kloster også. Fortsett samme gate bortover til Nygaten og sving deretter inn Marken. Det er imidlertid så artig å gå gatene i denne delen av byen, at du godt kan gå litt på kryss og tvers. Målet er flyktig.

Dersom du har lest artikkelen om middelalderkirkene vet du hvor du skal. For alle andre er Marken gaten å gå. Usedvanlig pittoresk er den, og du må gå omtrent den fulle lengde. Begynner du å bli sulten eller tørst, er det flere alternativer å velge blant.

Når du har gått Marken kan det være du ønsker å gå opp til Lepramuseet i Kong Oscars gate. Du skal vite at arkivene herfra står på en annen UNESCO-liste, så les spesialartikkelen under.

LES MER: Verdens og Norges dokumentarv

Kunst- og kulturinstitusjonene ved Lille Lungegårdsvann

Vi kommer nå til det monumentale Bergen, det som ligger utenfor den eldste bebyggelsen. På sørsiden av Lille Lungegårdsvann finner vi kommunikasjonsknutepunktene med byterminal og jernbanestasjon. Videre på sør- og vestsiden av vannet finner vi langs «kunstgaten» Rasmus Meyers allé en rekke store institusjonsbygg.

Hordaland - Bergen - Kunst- og designhøgskolen
Kunst- og designhøgskolen i Bergen

Etter Kunst- og designhøgskolen ovenfor Jernbanen, er Biblioteket det første flotte bygg vi møter, og gå gjerne inn.

Deretter følger KODE-byggene 1, 2, 3 og 4. Det er hva de kalles, kunstmuseene i Bergen. Hva som er hva er kodet og nettsidene er hjelpesløse i så måte. Mitt tips er å besøke Kunstindustrimuseet (Kode 1, stengt 2015 for oppussing) i Byparken og Rasmus Meyer-samlingen i Kode 3. Det første bygget vi møter er imidlertid det gamle Lysverk-bygget (Kode 4) som stod ferdige i 1938. Der finner vi den eldste kunsten. Neste er bygget som nesten tar form av et palass (1924), nemlig Rasmus Meyer-samlingen med store norske verk fra 1700-1915. Stenersen-samlingen i KODE 2 ligger i det nyeste bygget (1978), mens altså Vestlandske kunstindustrimuseum (Permanenten på folkemunne) kalles KODE 1.

LES MER: Kode 1, Kode 3 og Kode 4.

Du bør mellom disse byggene ta en runde rundt Grieghallen og nynne Bergensiana («Nystemten»). Vi husker at Festspillene et år ble innviet uten denne melodien. Det skjer aldri igjen.

Hordaland - Bergen - Grieghallen
Grieghallen
Hordaland - Bergen - Lille Lungegårdsvann

Ved å ta denne ruten kan du nyte det vakre Lille Lungegårdsvann, og unngå å se opp mot den grusomme betongklumpen på Grieghallen.

Herfra skal vi videre på en transportetappe langs kjedelige gateløp. Vi skal nemlig til nederste del av Nygårdsparken, sentrums største park. Se kartet nederst og velg din egen løype.

Nygårdsparken og Nygårdshøyden

Hordaland - Bergen - Fra plenen foran Meteorologisk institutt
Ødelagt paraply henslengt på plenen foran Meteorologisk institutt

Vi har passert Meteorologisk institutt og entret Nygårdsparken, en park inntil nylig lite frekventert av andre enn narkomane. Litt bortenfor finner vi en museum av den moderne typen. VilVite – Bergen Vitensenter beskriver seg som «et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter for teknologi, naturvitenskap og realfag. Her er det ikke vitenskapens resultater som teller i første omgang, men hvor spennende vitenskapelig arbeid og eksperimenter er».

Jeg må nok oppsøke Bergen igjen for å ta en titt innom. Vi valgte denne dagen å prioritere parken.

Nederst i parken finner vi en scene og en langstrakt dam. Den siste er flere steder krysset av småromantiske broer, litt orientalsk pregete faktisk. Vi har flere valg når vi går oppover skråningen, men i grunnen er det en asfaltert hovedvei som vi følger. Selvfølgelig bare for fotgjengere. Rundt oss er det trær som utgjør den viktigste vegetasjonen. Videre finner vi noen få statuer hist og pist. Det kunne godt ha vært flere.

Til slutt kommer vi opp på Nygårdshøyden eller bare Høyden, om man vil. Det er her Universitetet i Bergen holder til. Skjønt holder til. Det er faktisk så at universitetet er spredt rundt om på svært mange bygg og noe «campus» er det aldri snakk om. Vi går nedover den underbare Parkveien med sine vakre bygg på ene siden og universitetets studentsenter på andre.

Museene på høyden

Nå kommer vi fram til Universitetsmuseet i Bergen med historisk og naturhistorisk del. Her kan man tilbringe et helt liv om man vil.

LES MER: Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorie

LES MER: Universitetsmuseet i Bergen – Kulturhistorie

Vi har ikke så god tid, men bare må gå gjennom den vakre museumsparken i det vi fortsetter framover på dette høydedraget. Vi kommer til Johanneskirken. Den som vil kan her gjøre en avstikker framover mot Sydneshaugen og Dragefjellet, det stedet bergenserne i gamle dager brukte å sende opp sine drager fra. I hele dette området, fra Parkveien til Dragefjellet, finner vi en blanding av utsøkte patrisierboliger og bygårder – alle fra slutten av 1800-tallet til inn på 1900-tallet. Før det var Nygårdshøyden en lite utbygd del av Bergen.

Hjertet av Bergen

Den som står foran den vakre Johanneskirken i rød tegl, vil føle suget ned mot byen. Det er et praktfullt skue. Vi går derfor nedover trappene, passerer flere puber og kafeer og ender til slutt opp på Kong Olav Vs plass. Rett fram ligger Torgallmenningen, Bergens sentralnerve, til venstre ser vi opp mot teatret Den Nationale Scene og til høyre mot Lille Lungegårdsvann. Mange vil mene at Fisketorget er byens navle. Etter min mening står vi her allerede.

Hordaland - Bergen - Byparken og Telegrafen
Byparken og Telegrafen med Edvard Grieg på sokkel

Vi svinger mot høyre og passerer Ole Bull statuen og Hotell Norge. Blikket er festet på den aldeles nydelige Byparken midt imot. Bortenfor ligger Festplassen og Lille Lungegårdsvann, men til høyre ligger KODE 1 (Kunstindustrimuseet), til venstre ligger Telegrafen og midt i ligger den vakre paviljongen. Blomsterutsmykningen er henrivende. Kunstnerisk utsmykning finner vi også, blant annet Edvard Grieg i full positur.

Vi vandrer nå tilbake samme vei eller langs annen gate til Torgallmenningen. Vi passerer (eller går inn i) Sundts varemagasin, og legger spesielt merke til monumentet på toppen av magasinet. Lenger borte på allmenningen må vi ta en runde rundt Sjøfartsmonumentet.

Vår vandring bærer videre ned til Vågsallmenningen med en statue av Ludvig Holberg (han ble født i Bergen) og endelig Fisketorget for enden av Vågen. Du har sikkert allerede vært her. Kikk også innom nybygget på vestre side, Mathallen. En del fiskesalg er flyttet inn i det som kombineres med turistinformasjon og kanskje litt til.

Fra sentrum til Nordnes

Når vi så beveger oss litt bakover, møter vi monumentalbygg igjen. Kikk bortom Bergen Tinghus med sin kraftfulle fasade fra 1933. Gå så videre opp til Den Nationale Scene (1909) med sitt strenge formspråk og mektige beliggenhet på et lite høydedrag kalt Engen.

Hordaland - Bergen - Klosteret
En av de fargerike husrekkene på Klosteret

Nå skal vi primært oppdage trehusbyen Bergen. Den har vi primært sett på vandringsetappen fra Bryggen til Jernbanen. Utover mot Nordnes, på Nøstetsiden, gjelder det å tråkle seg litt fram og tilbake, opp og ned. Peil deg uansett gatevalg inn slik at du kommer opp på høydedraget som heter Klosteret. Her lå det i middelalderen et kloster, i dag finner vi vakre trehus i perfekte fargekombinasjoner.

Ta peiling på den alleen som går svakt stigende utover Nordnes og legg merke til skulpturen av Amalie Skram. Her utover vil du finne flere utsiktspunkter. En ligger rett bak nevnte skulptur, en annen ligger lenger framme der Galgebakken kommer oppover.

Herfra er det nedoverbakke noen hundre meter til vi ser inn i bassengområdet på Akvariet. Med det er vi kommet til veis ende, men jeg anbefaler at du faktisk også går inn i denne kompakte og sjarmerende institusjonen.

LES MER: Blant pingviner og sommerfugler i Akvariet i Bergen

Praktisk (kart)

Her følger kartet med forslaget til attraksjoner å oppsøke og rekkefølgen mellom dem. Google er ikke spesielt flinke til å tillate at streken går der man vil, derfor følger den gater mer enn gangvei. Like fullt får du en klar indikasjon. Googles anslag er 9 km og nesten to timers vandring. Kartet kan åpnes i større vindu, markørene kan klikkes på for mer informasjon, og du kan zoome og forflytte det i kartet.

I teksten er det lagt inn lenker til utfyllende lesning av spesialartikler på Sandalsand. Les andre artikler fra Bergen her på Sandalsand. Alle bilder fra Bergen finner du på et annet oppslag.

Av andre informative nettsteder må nevnes Bergen byleksikon med sitt rikholdige innhold. Turistinformasjon finnes på de «vanlige» kildene, f.eks. VisitBergen og TripAdvisor.