KODE 3 – Rasmus Meyers Samlinger

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 26.02.2017Kunst, Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Et palass skal inneholde vakker kunst. Det finner vi i KODE 3 midt i Bergen sentrum. En enestående privat kunstsamling ble overlatt offentligheten til beskuelse for over hundre år siden.

 

Bakgrunn

Rasmus Meyer het bergenseren som videreforedlet farsarven som kjøpmann og industrireiser. Hans teft, interesse og solide engasjement førte også til oppbygging av en stor kunstsamling, særlig av norske bildende kunstnere.

Ved Meyers død i 1916 ble kunstsamlingen donert til Bergen kommune. Kommunen lot bygge et monumentalbygg, estetisk vakkert ved byens hjerte, Lille Lungegårdsvann. Arkitekt var Ole Landmark og åpning fant sted i 1924. Siden det har bygningen rommet Rasmus Meyers Samlinger, under det navn. I 2013 ble det omdøpt til KODE 3, og inngikk som del av Bergen kunstmuseums fire museer like i nærheten. Bergen Kunsthall ligger mellom KODE 2 og 3.

 

Hordaland - Bergen - KODE 3 - Rasmus Meyers samling

Inngangspartiet til KODE 3 – Rasmus Meyers samling

 

Opplevelser

Bygningen utenfra, og innvendig, er i seg selv en opplevelse. Ut over det vil du finne en liten kiosk og billettskranke når du kommer inn. Og så samlingene da. Der er i grunnen tre elementer som kjennetegner KODE 3.

Det første vi møter er Blumenthalrommet med sine heldekkende tak- og veggmalerier fra ca. 1760. Videre finner vi fornemme interiører fra bergenske hjem i samme og påfølgende århundre. I en av salene finner vi som en kuriositet også Ole Bulls flygel.

Det andre elementet om vi kan kalle det slik, er malerier (og noen tegninger og trykk) fra «gullalderen» i norsk kunst, fra JC Dahl i første halvdel av 1800-tallet og opp til Henrik Sørensen hundre år etter. Innimellom finner vi verker av Tidemand og Gude, Nikolai Astrup (hovedsamlingen etter ham henger i KODE 4), Harriet Backer, Kitty Kielland, TH Kittelsen og flere.

For det tredje gir Rasmus Meyers samling mulighet til å beskue landets og dermed verdens tredje største samling av Edvard Munch, gjennom alle hans skiftende perioder. Gjenkjennelsen vil være stor hos de fleste besøkende når man vandrer inn i salene og ser Sjalusi, Kvinnen i tre stadier og Melankoli henge på veggen foran seg.

 

Hordaland - Bergen - KODE 3 - Rasmus Meyers samling - Melankoli av Edvard Munch

Melankoli av Edvard Munch

 

Alt i alt et meget trivelig og godt kunstmuseum. Den som foretrekker kunst fra det siste århundret, og utenlandske mestere, må oppsøke de andre museene i Bergen.

 

Praktisk

Bergen kunstmuseums lokaler i byens sentrum ligger som bygningsperler på en snor langs Lillelungeren, med en navngivning som teller opp fra 1 til 4. Gi opp å forstå logikken i titlene, eller hva som kobler navn til innhold, annet enn å huske at nummer 1 ligger nærmest Festplassen og sentrum. Her er de, fra nærmest sentrum og sørover, med de gamle navnene i parentes. Lenken går til artikler på Sandalsand.

  • KODE 1 (Permanenten Vestlandske kunstindustrimuseum)
  • (Ikke besøkt) KODE 2 (Stenersen)
  • KODE 3 (Rasmus Meyers Samlinger) (Denne artikkelen)
  • KODE 4 (Lysverket)

 

 

All praktisk informasjon finner du selvsagt hos primærkilden selv, KODE Kunstmuseene i Bergen. Vil du ha mer bakgrunnsinformasjon kan du slå opp leksikalske beskrivelser på SNL og Wikipedia 1 og Wikipedia 2.

Lurer du på hva annet du skal finne på, les deg opp på Sandalsands over 20 artikler fra Bergen for dekoding av byens mysterier. Se også oppslaget med lenker til omtaler av ca. 100 museer i Norge.

Se flere bilder fra KODE 3 under.