I Molde finner vi Romsdalsmuseet, et friluftsmuseum med bygninger og interiører fra både by og land. Det har en rik samling av kulturminner og er svært trivelig å vandre rundt i.
Bakgrunn
Romsdalsmuseet er et regionmuseum for kommunene i Romsdal, og har flere besøkssteder rundt om i regionen. Sentralt i Molde finner vi selve Romsdalsmuseet, bygget opp som et friluftsmuseum med en stor samling bygninger og gjenstander. Museet ble etablert tilbake i 1912 og har vokst seg svært stort med årene. I dag disponerer museet over 100 bygninger, og de eldste er fra 1100-tallet.
I Molde disponerer museet også over et ganske omfattende, parkmessig opparbeidet område. Her finner vi flere avdelinger. Bygdesamlingen inneholder enkeltbygninger og hele tun. Bygata har bygninger hentet fra nettopp det, byen. Tredje element er det spennende nye (2016) huset som heter «Krona». Her finner vi foruten gjenstander, administrasjon og arkiv, også trivelige Kafe Mali og museumsbutikken.
Opplevelser
Bygdesamlingen
Vi starter med Bygdesamlingen. Den åpnet for publikum i 1928 da museet hadde flyttet til det nåværende området ovenfor sentrum av Molde. Her finner vi 35 bygninger som i bygningskropp og interiør viser byggeskikk og levevis fra 1600-tallet og fram mot vår tid. Det er en idyllisk park å vandre rundt i blant bygninger og tun, slik som Hammervolltunet og Eidetunet. Flere seterhus danner et eget setermiljø oppe på en haug, og midt i finner vi en andedam og dessuten en scene. Den siste er i bruk under den årlige jazzfestivalen i Molde.
Dersom man kommer på dagtid om sommeren, kan man være med på omvisning eller simpelthen vandre rundt blant og inn i bygningene. Vi fant det veldig trivelig å observere museumsguider i tidsriktige drakter og se hverdagsaktiviteter med mer rundt om. Jammen holder de ikke også geiter på området. For de som er ute etter det helt spesielle, må nevnes at museet også tilbyr selskapslokaler. Museet tilbyr også en audioguide for de som vil gjøre alt selv.
Her er noen bilder fra denne delen av museet.
Bygata
Dernest følger Bygata. Det består av en gate med typiske byhus fra førkrigstidens Molde. Store deler av byen brant i 1916 og igjen under bombeangrepene i april 1940. Noen trebygninger overlevde og ble flyttet opp hit, og supplert med enkeltbygninger som ikke hadde stått i Molde sentrum. Denne delen av museet er betraktelig mindre enn bygda, og vi kom ikke inn i noen av husene. I enden av gata står det fram en trebygning som definitivt ikke er fra gamle dager.
Krona
Lengst i enden av bygata ligger nemlig en stor trebygning som bare kalles Krona, og det må jo være formen på bygningen som har gitt slike assosiasjoner. Spennende arkitektur, og ikke minst et spennende indre. Som sagt finner vi litt av hvert der inne. Temporære utstillinger vises, og det har ikke stort poeng å nevne hva som var der under vårt besøk sommeren 2021. Derimot må vi nevne den store faste utstillingen som heter «Romsdalshistorier». Den søker å fortelle om romsdalingen og levekårene i regionen opp gjennom historien. Vi fant utstillingen svært informativ og god. Det var spennende å observere hvor kreative museumsfolket har vært i sammensetningen av den, og utnyttelsen av museumslokalet.
Konklusjon
Romsdalsmuseet er blant Moldes mest fremtredende attraksjoner, året rundt. Kommer man om sommeren er det ekstra mange opplevelser, både på bygda, i byen og i kronen på verket – det flotte nye bygget. Avslutt besøket ditt i kafeen, du vil garantert finne noe som smaker.
Finn fram
Romsdalsmuseet ligger rimelig sentralt i Molde, noen hundre meter opp i skråningen fra sentrum og fjorden. Man kan gå opp fra sentrum eller parkere på området. Museet har også et fiskerimuseum på Hjertøya sør for sentrum, med hus fra kystmiljøer og en samling fiskebåter. Dit kommer man med båt.
Les mer
Finn mer detaljert informasjon og praktiske opplysninger på nettsiden til Romsdalsmuseet.
Her på Sandalsand vil du finne flere oppslag fra Molde kommune, Møre og Romsdal fylke og fra andre museer og gårdstun over hele landet.