Det er nå 200 år siden man begynte å anlegge en hage i området rundt Tøyen Hovedgård. Man begynte med 75 mål og doblet senere arealet. Botanisk Hage er blitt et strålende opplevelsessenter for både tilreisende og lokalbefolkningen.
Opplevelser
Det er nesten som om Botanisk Hage burde vært obligatorisk for alle å oppsøke. Man får både tatt seg en urban promenade i et velstelt parkanlegg, man får et historisk sus over seg i de gamle bygningene, og man kan ikke minst lære mye av å lese de små lappene som er oppslått ved bedene.
Det kjekke med hagen er dessuten at den er så systematisk anlagt rundt forskjellige temaer. Et av temaene heter faktisk også Systematisk Hage. Men ellers finne vi også Oldemors hage like ved, vi finner Dufthagen som er spesielt tilrettelagt for synshemmede og de med rullestol. Vikinghagen, Fjellhagen, Osloryggen og Urtehagen er dømer på andre deler.
Store plener ligger mellom de forskjellige småhagene, og asfalterte gangstier danner et nettverk av adkomstveier. Man skal omtrent leve et helt liv her i Botanisk Hage for å få med seg alle 5500 plantearter fra hele verden.
Parken er del av Universitet i Oslo, Naturhistorisk Museum, sammen med Zoologisk museum og Geologisk museum lokalisert i samme område. Andre bygninger på stedet er altså den gamle Tøyen Hovedgård hvor servering tilbys. Dessuten har vi de berømmelige veksthusene Victoriahuset og Palmehuset. De har trukket skuelystne til parken i årtier siden slutten av 1800-tallet.
Palmehuset er kanskje ikke like spennende nå som vi alle reiser til varme strøk, men kjempevannliljen i Victoriahuset fortsetter å imponere, 140 år etter at man først åpnet bygget.
Botanisk hage tilfører mer enn «bare» ren flora. Det er også utplassert en rekke såkalte organiske skulpturer. Disse overdimensjonerte figurene utformet av den britiske kunstneren Tom Hare skal få oss til å gå i barndommen, eller rettere sagt til Alice i Eventyrland. Flotte kunstverk er de, og fine tilskudd til parkopplevelsen her på Tøyen.
Praktisk
Parken er åpen daglig fra tidlig morgen til seint på kveld (09-21), og det er gratis å komme inn. Veksthusene har åpent på dagtid 11-16 alle dager unntatt mandag.
Der er store parkeringsplasser på østsiden av parken, mot Tøyenparken. Her ligger forøvrig også Munchmuseet. Kollektivreisende tar enten trikk nr. 17 eller buss nr. 31 til Lakkegata skole, eller T-banen til Tøyen. Man spaserer opp hit fra Oslo S på et kvarter.
Sjekk opp andre opplevelser fra Oslo her på Sandalsand, og se flere bilder fra Botanisk hage under.