Kjært barn har mange navn og Åsgårdstrand har flere: «Oslofjordens perle», «badebyen», «kunstnerbyen». Det er en idyllisk liten by preget av trange gateløp og gamle, hvitmalte bolighus som vi finner i skråningen opp fra fjorden. Vi skal på en liten vandretur i historiske omgivelser, men først litt om bakgrunnen.
Bakgrunn
Åsgårdstrand har ca. 3000 fastboende og ligger midtveis mellom Horten og Tønsberg. Den tette bebyggelsen og Åsgårdstrands lange historie gjør at stedet tross størrelsen har et visst bypreg, og kommunestyret i dagens Horten vedtok dessuten i 2010 å gi Åsgårdstrand bystatus. Byen svulmer ut i sommerhalvåret med et stort antall tilreisende langs bilveiene, eller de kommer med fritidsbåtene og legger til i båthavna.
Det var på 1600-tallet at Åsgårdstrand vokste opp med trelasthandel, skipsbygging og skipsfart. Handelen med England og deretter Nederland var livlig, og ga grobunn for mye privat rikdom. En del av denne manifesterte seg i rike patrisiergårder. Ellers kalles byen gjerne for den hvite by, grunnet alle de små og store hvitmalte bygningene. De smale gateløpene og velholdte hagene bidrar til å skape et landets triveligste tettsteder.
.. det vakreste av alle steder langs Oslofjorden (Edvard Munch)
Fastboende liker å trekke fram at Åsgårdstrands beliggenhet gjør at regnværet gjerne trekker over eller på sidene. Det bidrar til å gjøre sommeridyllen enda sterkere, selvsagt. I antall soldager ligger Åsgårdstrand på landstoppen. Dessuten er der bademuligheter både helt sentralt ved båthavna, men også på sidene. Det går for eksempel an å finne trivelige steder i strandkanten i Fjugstad naturreservat nord for bebyggelsen. Dette er et område med kanskje Skandinavias største sammenhengende askeskog.
Fra slutten av 1800-tallet, etter at den økonomiske aktiviteten dabbet av parallelt med slutten av seilskutetiden, ble Åsgårdstrand kjent som turist- og kunstnerby. Med egen dampskipskai ved dørstokken, og jernbane ikke langt inne i landet, lå småbyen veldig godt tilrette for tilreisende fra hovedstadsområdet. Begrepet badebyen oppstod på denne tiden. Det fortelles at det i 1890-årene kunne være 1 000 badegjester i året.
Særlig Edvard Munch, men også Hans Olaf Heyerdahl og Christian Krohg, er de kunstnernavn som går igjen. Munch hadde i mange år sommerbolig og atelier her, og flere av hans mest kjente motiver er fra Åsgårdstrand. Blant annet Pikene på broen. I dag er eiendommen hans museum, og en naturlig rundingsbøye for de som vil ta seg en byvandring. Det skal vi nå.
Opplevelser
Nå kommer det selvsagt an på tid på året og tilgjengelighet for parkering, men min vandrerute starter nede ved småbåthavna. Denne synes å bli stadig mer utvidet, er mitt inntrykk etter flere besøk opp gjennom årene. På sørsiden ligger for øvrig en offentlig badeplass. Munchs berømte malerier om Pikene på broen og Damene på broen henter sitt motiv her nede. Personene er slett ikke på en vanlig bro, men en gangbro ut til dampskipsbrygga. Bildene ble ellers malt i flere versjoner og motivet gjenfinnes i fotosamlingen nederst i artikkelen.
Vi følger ganske enkelt strandpromenaden nordover. Like etter at vi har passert seilbåtene, kommer vi til hagen med Munchs hus øverst. Øverst i skråningen ligger et lite besøkssenter.
Les mer: Munchs hus
Bak museet strekker Edvard Munchs gate seg tilbake mot sentrum. Her vil kunstinteresserte finne flere motiver fra Munchs malerkunst, og heldigvis ser vi enkelte tavler som viser noen av dem på de stedene de hentet sitt motiv fra. Ellers er det idyllen som slår en, og hvor velholdte mange av de gamle husene er.
Vel framme ved Torvet går vi ned Rådstugata og inn Smalgangen. Vi kan gå litt inn Stangs gate for en kopp kaffe, eller ned Bakkegata tilbake til utgangspunktet. Åsgårdstrand er ikke stort, men man bør ta seg tid til å beundre den lille byen, og nyte stemningen. De gateløpene jeg her har nevnt, summerer nok opp de mest sjarmerende delene av Åsgårdstrand. Ellers består bebyggelsen av bolighus av varierende alder, og et lite kjøpesenter ved innkjøringen lengre oppe i bakken. Det blir mest for de lokale. Besøkende til Åsgårdstrand vil kunne få glede av å kikke innom de galleriene som holder til i småbyen.
Overnatting vil man kunne finne hos Åsgårdstrand hotell ved båthavna. Mat og drikke tilbys der og på flere mindre kafeer og restauranter oppe i bakkene. Eksempler er Frantzens Konditori, Munchs Café og Naustet Pub.
Finn fram og les mer
For å komme til Åsgårdstrand med bil, følger man for eksempel Hortensveien fram byen av samme navn (Fv 325) og tar av på Fv 311 nedover mot Oslofjorden. Samme vei går videre forbi Slagentangen til Tønsberg. Søndre del av tettstedet Åsgårdstrand tilhører for øvrig Tønsberg, men det spiller i grunnen liten rolle for en ordinær besøkende. Det er heller ikke langt inn i landet til E18.
Les mer om Åsgårdstrand på Wikipedia, SNL, Vestfoldguide og lokalsiden som bare heter Åsgårdstrand. Den bærer undertittelen «Oslofjordens perle». Vestfoldmuseet har en meget god historisk oversikt.
Finn fram alle Sandalsands artikler fra Horten kommune. Se videre alle artikler fra Vestfold fylke.
Her er noen bilder fra Åsgårdstrand. Du finner flere i artikkelen om Munchs hus.