Emanuel Vigeland mausoleum (museum)

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 09.06.2016Kunst, Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Emanuel Vigeland mausoleum, en av Oslos mest særpregede severdigheter, er også en av de minst kjente, og ganske sikkert den mørkeste å tre inn i. Vi skal inn i en kunstners gravkammer og observere hans livsverk i nesten stummende mørke.

 

Bakgrunn

Emanuel Vigeland (1875-1948) var yngre bror av den mer kjente billedhuggeren Gustav Vigeland. Begge hentet de inspirasjon fra sin samtid, og i det minste Emanuel også fra sin bror. De lot begge oppføre bygninger i rød tegl til bruk som atelier, med tanke på senere bruk som museum. De lot seg også begge kremere, og urnene står i deres respektive museer.

De valgte imidlertid noe ulike veier, med Gustav som primært valgte skulpturer som sin kunstneriske uttrykksmåte og Emanuel billedkunsten. Sistnevnte utformet likevel også skulpturer, blant annet en i Nygårdsparken i Bergen og fire inne i hans eget mausoleum. Hans glassmalerier ble viden etterspurte, og vi finner dem blant annet i Vår Frelsers kirke (Domkirken) i Oslo og Bispekapellet i Stavanger.

 

Oslo - Emanuel Vigeland museum (mausoleum)

Inngangen til selve mausoleet fra forhallen. Påskriften på latin lyder oversatt: Alt hva Gud har skapt er rent.

 

Bygningen ble oppført i 1926, men Emanuel bestemte seg senere for at det ikke skulle bli et vanlig museum med utstilte skulpturer og malerier. Han murte igjen alle vinduene og lot kun en lav metalldør stå igjen. Innvendig i det store tønneformete rommet med vegger som dekker 800 kvm, ga han seg i kast med å male fresker.

Rommet kalte han Tomba Emmanuelle – Emanuels grav.

Veggene er dekket med malerier av hundrevis av nakne kropper, tildels gjengitt med stor dramatikk, i alle stadier av livets faser – fra unnfangelse til død. Vita – livet – kalte han mesterverket. Elskov inngår (også mellom skjeletter), kvinner er særlig representerte og foruten de fire skulpturene som henspiller på det samme, er rommet tomt.

Det har en alldeles fabelaktig akustikk. Den minste lille lyd henger i rommet lenge etter at den ble skapt. Den unnslipper ikke.

 

Oslo - Emanuel Vigeland museum (mausoleum)

En liten detalj fra mausoleet

 

Opplevelser

Man kommer inn i den høye bygningen gjennom en lav dør. Først til et forværelse med forseggjorte bronsedører og lysekroner på veggene (han laget forøvrig noen til Stavanger domkirke også). Vi betaler vår inngangsbillett, tar på oss lyddempende filttøfler og blir sluppet inn i mausoleet noen få om gangen.

Døren er lav og da vi innenfor kan rette opp ryggen, er det nesten som vi trår inn i et kjølig rom i stummende mørke. Noen få beskjedne lamper lyser opp veggene, midt på står en enkel benk.

Snur vi oss vil vi skimte urnen med Vigelands levninger i et liten alkove over inngangsdøren.

Her er det bare om å gjøre å ta tiden til hjelp, venne oss til det sparsomme lyset, og så begynne vandringen langs veggene. Vigelands gjengivelse av livet framstår nok som rimelig dyster i det sparsomme lyset og i de dramatiske fortellingene som utspiller seg langs veggene der de krummer oppover mot taket høyt over oss.

Dette er en helt spesiell opplevelse, og helt klart en spennende attraksjon for den som vil oppleve noe annerledes i Oslo, noe temmelig unikt.

Her får du noen få bilder fra museet:

 

Finn fram

Det kombinerte mausoleum og museum ligger på Slemdal i Oslo, inne i et rolig boligområde med relativt smale gater. Det beste er nok å komme hit med offentlig transport.

Ta T-banen (Holmenkollbanen) til Slemdal og spaser derfra. Ved stasjonen krysser man sporet og holder opp bakken forbi senteret. Her dreier man til venstre ned Frognerseterveien og deretter inn Grimelundsveien. Bygningen er lett å se.

Ta eventuelt buss 46 til Grimelundsveien, fra Majorstuen i retning Ullerntoppen. Noen få biler kan også parkeres like utenfor museet, langs den svært smale Grimelundsveien. Åpningstidene er beskjedne, kun midt på dagen på søndager.

 

 

Les mer

Museet har en egen nettside med god informasjon, og bilder som gjengir rommet i sterkere lys enn hva besøkende får oppleve. Konserter avholdes også, og de skal være litt av noen opplevelser.

Les fra en akustikers opplevelser og en annen vurdering, begge på engelsk. Se hva Aktiv i Oslo skriver. Anmeldelsene på TripAdvisor varierer mye, og reflekterer nok at dette er et besøksmål for spesielt interesserte.

Emanuel Vigeland kan du lese om i Norsk Biografisk Leksikon og Wikipedia.

Nysgjerrig på andre opplevelser i Oslo? Sjekk ut alle Sandalsands artikler fra hovedstaden.