En liten byvandring i Sandnessjøen

Sist endret 08.05.2024 | Publisert 30.09.2017Nordland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Hver dag, året rundt, legger Hurtigruten til kai i Sandnessjøen og tusener av turister har muligheten til å gå i land for en halvtimes vandring i sentrum. Hvilket utbytte vil de ha av det? Hva møter dem?

 

Hvorfor vi kom hit

Min innfallsport er nettopp denne. Jeg var passasjer på Hurtigrutens sørgående seilas, den som legger til kai mellom 1230-1300. Nordgående rute ligger like lenge, men det er midt på natten. En halv time på å få et inntrykk etterlater naturligvis ikke veldig mange, sammenlignet med flere timer, dager eller – for dem som bor her – år. Likevel, er man nysgjerrig og utnytter tiden godt, så er kaien så godt beliggende at man faktisk får sett seg litt rundt i sentrumsgatene. 

Kvelden før i Svolvær, forrige havn vi kunne gå i land i, var det veldig lang ventetid inne i resepsjonen for å få registreringskortene våre skannet på vei ut. Der var det riktignok hele to timer til rådighet. I neste havn etter Sandnessjøen, Brønnøysund, var det også kø, men der var liggetiden fem kvarter. Her i Sandnessjøen var det tilsynelatende mange som holdt seg om bord, og trolig mente det var for kort tid til å se noe i land. Der tok de feil.

 

Nordland - Alstahaug - Sandnessjøen - Helgelandsbroen

Helgelandsbrua har siden 1991 sikret fastlandsforbindelse for Sandnessjøen.

 

Litt om Sandnessjøen

Mens vi venter på å slippe ut, kan det være greit å få litt bakgrunnsinformasjon om Sandnessjøen. Formelt en by fra 1999 er dette kommunesenteret i Alstahaug og teller drøye 6000 sjeler. De fastboende er sysselsatt på sykehuset, innen maritim virksomhet, på forsyningsbasen for oljevirksomhet, og dessuten i et bredt assortement bedrifter ettersom byen er et handels- og kommunikasjonssentrum for et vidt omland – inklusive nabokommunene Herøy, Dønna og Leirfjord. Sandnes var en storgård i middelalderen, kjent fra Egils saga, og generelt et sted langs kysten i alle år. Byen har en flyplass som betjenes av Widerøe med et lite knippe daglige flygninger til Bodø, Trondheim og Oslo. E6 ligger bare en times kjøring unna, ettersom Helgelandsbrua fra 1991 har gjort Sandnessjøen landfast. Nasjonal turistveg Helgelandskysten og Kystriksvegen passerer gjennom byen. Så vet vi det. 

LES MER: Nasjonal turistveg Helgelandskysten

Som med så mange tettsteder langs kysten, er det ikke sentrumsopplevelser som framheves på turistnettsteder. VisitNorway har kun omtaler av severdigheter rundt Sandnessjøen, og Visit Helgeland gir samme råd. Det hjelper de som kommer landeveien, eller egen båt. Vi andre får nær sagt ingen turistinformasjon å fristes av. Et stort og viktig unntak følger nedenfor.

Den som forblir om bord får også noe å se på, som bildene under viser. Klikk på bildene for å se dem i større format.

Nordland - Alstahaug - Sandnessjøen - Pakkhus på hurtigrutekaien, kulturhus og hotell bakenfor

Nei og nei. Det er kanskje ikke denne utsikten som frister passasjerer til å bruke en halv time i Sandnessjøen. Havnelageret er lite tiltalende, men bakenfor ligger det nye kulturhuset og utover til høyre er det vi skal vandre.

 

En byvandring

Så er vi i land og holder mot høyre (sørvest). Vi har valget mellom å følge kaien, eller å gå gateløpet innenfor. Så veldig vanskelig valg er det ikke. Vi følger ett løp og returnerer det andre. Sørg for at du ender opp med Petter Dass-statuen og den lille, pene parken. Sentrumsgatene har sin samling av butikker i assorterte arkitektoniske utforminger fra, i stor grad, etter krigen. Spesielt vakkert er det kanskje ikke, men funksjonelt og ganske så trivelig. Deler av hovedgata innenfor kaiene er gjort om til gågate med trær og blomsterkasser, og for det skal kommunen ha honnør. 

Kommunen skal også berømmes for at de har utplassert hele åtte skulpturer på et lite område i sentrum, akkurat passe stort nok til at vi kan rekke det på 20-30 minutter. Dessuten har de laget en brosjyre som i kart, bilder og tekst beskriver kunstverkene. Dette er veldig bra. Jeg har gjennom flere år oppsøkt norske byer for skulpturvandringer. Derfor var det ekstra hyggelig at kommunen allerede har gjort jobben, her i Sandnessjøen. Dette er eksemplarisk skreddersøm for hurtigrutepassasjerene. Dessverre kom jeg over brosjyren først etter mitt besøk, og jeg fikk derfor ikke tatt skulpturene systematisk for meg. Det kan du gjøre. Les brosjyren (pdf).

Jeg fikk dessverre ikke tid til å kikke innom det nye, moderne og stilige kulturhuset, eller Kulturbadet som det kalles. Det ligger parallelt med hurtigrutekaia og det stygge pakkhuset. Det inneholder sal for konserter/teater/konferanser, blackbox/dansesal, folkebad, kino, bibliotek, galleri, kulturskole og frivillighetssentral. 

Sandnessjøen er et tettsted som skråner fint opp fra kaiene, og de er lange. Det er hvor Hurtigruten legger til at det gamle sentrum er, inklusive skråningen ovenfor. Sørover, temmelig langt også, har bebyggelsen spredt seg i vestskråningene. Men det er et syn vi først øyner når skipet legger fra kai og vi stevner sørover. Da er det de Sju Søstre som vil oppta oppmerksomheten, foruten et enda større Petter Dass-monument på Alstahaug. I vest ser vi fjellene i Dønna, inklusive den mektige Dønnamannen. 

 

Praktisk

Mitt besøk fant sted under et stopp på en reise med hurtigruten sørover kysten, som igjen var del av en større sommerferie i flere deler av landsdelen

 

 

Her på Sandalsand kan du også klikke på Alstahaug og finne mer av interesse, inklusive flere bilder fra kommunen enn de du ser fra sentrum her. Neste havn på ferden sørover er Brønnøysund, mens forrige havn vi kunne gå i land i var Svolvær.