Fiskerimuseet i Ålesund

Sist endret 29.08.2024 | Publisert 14.05.2022Kystkultur, Møre og Romsdal, Museer |

Anslått lesetid:

Fiskerimuseet i Ålesund er vel verdt å oppsøke, for selvskryt til tross, sunnmøringene er sjødyktige og driftige av seg. Museet er spennende å vandre rundt i, og svært informativt.

Bakgrunn

Ålesund var og er stor på fiske og handel. Det har gitt rikdom og sysselsetting. Fiskerimuseet i byen tar mål av seg å berette om framveksten av denne næringen særlig fra slutten av 1800-tallet.

Museet ligger selv i en historisk bygning, en som overlevde den store bybrannen i 1904. Holmbua, eller Jervell-bua, ligger i indre havn. Den ble ført opp i 1858 og ble med årene særlig brukt til industriell framstilling og eksport av tran.

I vår tid er ikke tranlukta spesielt framtredende. Derimot ser vi at ved siden av museet ligger flere veteranbåter, eller båter som kunne vært det. En av dem er bankskøyta Storeggen. Den er en kopi av en ålesundsk fiskeskøyte fra 1890-tallet.

Opplevelser

Vi nevnte tran. Oppvoksende generasjoner av nordmenn har alle stiftet bekjentskap med Møllers Tran. Han hadde et anlegg på Giske utenfor Ålesund. Fiskerimuseet har fått tak i en samling av produksjonsutstyr som forteller historien om denne næringen.

Museet gjør dessuten et nummer ut av klippfisk, noe de fleste ellers vil forbinde med Nordmøre. Klippfiskutstillingen i Fiskerimuseet tar imidlertid for seg produksjonsutviklingen på Sunnmøre, eksportmarkedet, utstyr og ulike typer klippfisk.

Fiskerimuseet har også en havfiskeutstilling om utviklingen av fiskeflåten fra den åpne åttringen og fram mot dagens fiskefartøy. De forteller oss at teknologi og fangstmetoder er i kontinuerlig utvikling, og Sunnmøre er i dag ledende på skipsbygging globalt. Sunnmøringen er ikke kjent for å være beskjeden.

Finn fram

Fiskerimuseet ligger i en bygning som det høver seg et fiskerimuseum. Her bør man ikke komme med bil, men på en byvandring langs Molovegen. Etter besøket på museet bør alle ta seg en tur ut på moloen til Molja fyr og se byens sentrum derfra.

Se også de tradisjonsbåtene som ligger fortøyd ved museet. Det er flott at noen tar var på dem, og bygger nye basert på gammel kunnskap. Det gir håp for framtiden.

Les mer

Fiskerimuseet i Ålesund holder åpent på lørdager året rundt. I skolenes sommerferie er det åpent hver dag. Sjekk ut museets egen nettside.

Finn andre artikler fra Ålesund og Møre og Romsdal fylke her på Sandalsand.